Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru drepturile omului - Senat - 5.04.2011

ro

05 Apr, 2011 22:26 946 Marime text

Azi, 5 aprilie 2011, membrii Comisiei de Drepturile Omului, Culte si Minoritati a Senatului au dat aviz favorabil cu amendamente proiectului de lege privind modificarile si completarile Legii 273/2004, referitoare la regimul juridic al adoptiei.

Amendamentele Comisiei privesc extinderea sferei adoptiei internationale pe 3 trepte graduale. Situatiile prevazute sunt urmatoarele:

a) daca adoptatorul sau unul din sotii familiei adoptatoare este ruda pana la gradul al patrulea, inclusiv, cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne;

b) daca adoptatorul sau unul din sotii familiei adoptatoare este si cetatean roman sau

c) adoptatorul sau unul din sotii familiei adoptatoare este cetatean al Uniunii Europene.

Astfel, procedura graduala a adoptiei se desfasoara, tinand cont de urmatoarele etape: adoptia incuviintata pentru cei care sunt si cetateni romani nu se poate face decat dupa o perioada de 2 ani, numai dupa ce se realizeaza procedura de adoptie interna sau cea in cazul in care adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare este ruda pana la gradul al patrulea, cetatenii Uniunii Europene avand drept de adoptie numai dupa 4 ani, timp in care se urmeaza procedurile prevazute anterior.

Totodata s-a eliminat art. 58 potrivit caruia adoptatorii sunt obligaţi să informeze copilul că este adoptat, gradual, începând de la vârste cât mai mici, cu sprijinul specialiştilor din cadrul compartimentului de adopţii şi postadopţii.

5 aprilie 2011

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii