Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Severin si Pascu sustin necesitatea unui sprijin masiv al UE pentru Republica Moldova

ro

30 Sep, 2009 20:08 2157 Marime text

Bruxelles, 30 septembrie 2009

Adrian Severin şi Ioan Mircea Paşcu au pledat, marţi, pentru un sprijin masiv al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, în paralel cu prioritatea, pentru noul guvern de la Chişinău, a redresării rapide a situaţiei economice şi sociale dificile din această ţară.

Declaraţiile celor doi europarlamentari PSD au avut loc în cadrul reuniunii comune a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) şi a Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Republica Moldova, în care a avut loc un schimb de opinii cu premierul moldovean Vlad Filat şi ministrul de externe al RM, Iurie Leanca, referitor la situaţia politică actuală din această ţară după alegerile europarlamentare din iulie 2009.

Paşcu, vicepreşedintele AFET, a declarat că există aşteptări foarte mari atât din partea populaţiei cât şi a Uniunii Europene legat de noul guvern. În opinia eurodeputatului, principala misiune a noului executiv este redresarea situaţiei economice, prioritatea numărul unu fiind rezolvarea problemelor curente cu care se confruntă populaţia.

"Trebuie să începeţi imediat să lucraţi pentru ameliorarea situaţiei economico-sociale dificile, împreună şi cu opoziţia", a declarat Ioan Mircea Paşcu, precizând că "aveţi nevoie, dincolo de stabilitate internă, de sprijinul Uniunii Europene -şi îl veţi primi, pentru că UE este conştientă de aşteptările în acest sens ale populaţiei moldoveneşti- dar şi de atitudinea, dacă nu binevoitoare măcar neutră, a Rusiei".

Severin, vicepreşedintele în materie de politică externă al socialiştilor şi democraţilor europeni, a declarat că problemele Republicii Moldova sunt şi ale UE, exprimându-şi speranţa că "vom reuşi să întărim sentimentul că avem nevoie de Moldova mai mult decât de un simplu stat vecin al Uniunii".

"Angajamentul pro-european al noului guvern trebuie să se manifeste în angajamentul pro-moldovean. Există provocări legate de coeziunea economică, socială şi teritorială a Republicii Moldova care trebuie rezolvate prioritar", a afirmat Adrian Severin, subliniind totodată că "e nevoie de urgenţă de un spaţiu public moldav ".

Severin a avut totodată un mesaj pentru Partidul Comunist din Republica Moldova, menţionând că tentaţia de a face gherilă politică împotriva actualului Guvern poate plasa PCRM în afara sistemului politic pluralist.

"E necesar ca UE să propună rapid un plan de ajutor economic masiv pentru Moldova, eventual agreat şi cu Rusia", a conchis deputatul european.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii