Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Crema de protecţie solară – o investiţie pentru sănătatea tenului şi a pielii dumneavoastră

ro

02 Jul, 2012 15:26 1730 Marime text


COMUNICAT DE PRESĂ
Informaţie furnizată de: Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România
Data: 2 iulie 2012, Bucureşti
Ref:  test comparativ loţiuni de plajă

Crema de protecţie solară – o investiţie pentru sănătatea tenului şi a pielii dumneavoastră

APC România (Asociaţia pentru Protecţia consumatorilor din Romania) împreună cu Stiftung Warentest – organizaţie de consumatori din Germania şi sub patronajul ICRT - International Consumers Research and Testing LTD (organizaţie unde APC-România este membru din anul 2006), a luat parte la testul comparativ realizat pe loţiuni de protecţie solară. Testul include peste 30 de loţiuni, dintre care 18 pot fi achiziţionate direct şi de pe  piaţa din România sau pot fi comandate online. Acesta este al 4-lea test comparativ pe loţiuni de protecţie solara la care APC România participă. Testul este realizat într-un laborator acreditat cu o lungă experienţă în domeniul testării comparative pentru produse cosmetice, sub stricta îndrumare a organizaţiei de consumatori Stiftung Warentest. Produsele testate sunt achiziţionate fără a se dezvălui comerciantului motivul real şi nu sunt cumpărate direct de la producător. Criteriile de testare sunt aceleaşi pentru toate loţiunile testate.
Rezultatele complete ale testului se regăsesc pe site-ul www.apc-romania.ro. De asemenea, tot pe site, puteţi găsi şi informaţii privind factorul de protecţie solară (SPF), tipurile de radiaţii şi tipurile de piele şi altele.
O cremă de protecţie solară este foarte importantă în perioada verii şi nu numai. Expunerea îndelungată la soare fără protecţie poate fi periculoasă şi poate avea urmări grave asupra sănătăţii imediat sau în timp. Expunerea la soare fără protecţie îmbătrâneşte şi ridează pielea. Folosirea unei creme de protecţie solară trebuie privită ca o investiţie pe termen lung în sănătatea tenului şi a pielii dumneavoastră. Cea mai bună protecţie contra razelor solare o reprezintă hainele, prin acoperirea pielii în totalitate. Vara acest lucru este mai complicat, iar un bronz frumos este râvnit de mai toată lumea. Totuşi, nu tot ce este frumos este şi sănătos. Pentru a ajunge la acea culoare a pielii pe care o doriţi trebuie să folosiţi o cremă de protecţie solară şi să vă expuneţi la soare în intervalul orar recomandat. Este de evitat soarele puternic de la amiază, chiar dacă utilizaţi o loţiune de protecţie solară cu SPF (Factor de Protecţie Solară) mare (>50). Trebuie să ştiţi că un asemenea produs nu protejează în totalitate, oricât de multă cantitate aţi utiliza şi oricât de des aţi aplica pe corp. De asemenea, pentru a beneficia de SPF-ul declarat trebuie să aplicaţi pe piele cantitatea recomandată de către producător, în cazul în care această informaţie este disponibilă pe recipient sau în ghidul de utilizare. În cazul în care aplicaţi o cantitate mai mică protecţia scade.
Testele comparative pe loţiunile de protecţie solară includ 3 direcţii mari, şi anume: protecţia pe care o oferă pentru razele solare UVA şi UVB, calităţile cosmetice ale produsului şi etichetarea, informaţiile şi ghidul de utilizare de pe recipient sau de pe cutie.
Protecţia împotriva razelor solare se testează prin măsurarea SPF-ului şi a protecţiei împotriva razelor de tip UVB. Majoritatea loţiunilor de soare au un SPF mai mare decât cel declarat, dar există şi produse cu un SPF mai mic. Diferenţa de SPF o regăsiţi în rezultatul testelor.  Protecţia împotriva razelor de tip UVA este testată conform raportului recomandat de COLIPA prin valoarea SPF-ului pretins şi protecţia efectivă contra razelor UVA.
Calităţile cosmetice analizează loţiunea de protecţie solară din perspectiva unei loţiuni de corp. Consistenţa şi textura, dacă albeşte, ce senzaţie de lipiciozitate conferă, parfumul, absorbţia în piele şi senzaţia de după aplicare sunt analizate pentru fiecare produs în parte. Calităţile cosmetice se însumează într-un rezultat total.
Etichetarea, ghidul de utilizare, informările, avertismentele atât de pe recipient, cât şi de pe cutie sunt verificate.  Etichetarea este privită din punctul de vedere al educării consumatorilor. Mulţi dintre consumatori nu ştiu cum să folosească o loţiune de protecţie solară, în sensul că nu aplică cantitatea suficientă pe piele, nu ştiu ce înseamnă SPF-ul şi nu ştiu ce tip de loţiune să aleagă. Informaţiile, avertismentele sunt utile pentru conştientizarea faptului că razele solare pot fi periculoase şi că o loţiune de soare nu oferă protecţie totală. În funcţie de tipul de piele în care vă încadraţi trebuie să alegeţi loţiunea de soare cu SPF-ul adecvat.
În urma rezultatelor testării comparative şi a rezultatului total obţinut, APC-România recomandă spre achiziţionare, din lotul celor 18 produse, toate produsele cu excepţia produsului „Eco Cosmetics Sol Creme SPF 30”. Trebuie să mai facem menţiunea că, dacă anul trecut produsele Nivea ocupau podiumul, anul acesta primele 3 locuri din punctul de vedere al rezultatului total le-au obţinut următoarele produse: Vichy - Capital Soleil Family Sollotion SPF 30, Protectyl Vegetal –

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii