Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Mediului a emis Planul de management și regulamentul ariei protejate Pădurea Esechioi-Lacul Bugeac

ro

05 Oct, 2016 04:04 3120 Marime text


În data de 3 octombrie anul acesta a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea 1, numărul 771, Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind aprobarea Planului de Management și a Regulamentului siturilor Natura 2000 Pădurea Esechioi-Lacul Bugeac, și a ariilor naturale protejate de interes național Pădurea Esechioi și Lacul Bugeac.
 
Ordinul, semnat, pentru ministrul de resort de secretarul de stat, Viorel Traian Lascu, este datat 29 iunie 2016 și are numărul 1.214.
 
Potrivit Regulamentul ariilor naturale protejate Pădurea Esechioi –Lacul Bugeac, elaborat de ministerul de resort, zona a fost declarată sit de importanţă comunitară prin Ordinul MMDD nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, modificat prin Ordinul nr. 2387 din 29.09.2011.
 „Ariile naturale protejate” Pădurea Esechioi – Lacul Bugeac se află în Regiunea de dezvoltare II Sud-Est Dobrogea, pe teritoriul administrativ al localităților Lipnița, și Ostrov, din județul Constanţa,
 
Scopul „ariilor naturale protejate” este conservarea, menţinerea şi acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi/sau a populaţiilor speciilor pentru care au fost desemnate.
Situl Pădurea Esechioi – Lacul Bugeac este important atât prin caracteristicile geomorfologice, paleontologice, botanice (8- habitate şi 2 specii de plante de importanţă comunitară) şi peisagistice, cât şi prin elementele de faună (mamifere – 1 specie, herpetofaună –2 specii, nevertebrate – 1 specie, pesti – 5 specii).
Lacul Bugeac este una dintre principalele zone de hrănire şi odihnă din SE României pentru Pelecanus crispus - specie ameninţată critic la nivel global acest sit adăpostind în timpul perioadelor de migrație şi iarna populaţii foarte importante de păsări acvatice.
Pădurea Esechioi – Lacul Bugeac are o suprafaţă de 2.966 hectare, din care numai Lacul Bugeac are 1.392 hectare.
În „ariile naturale protejate” sunt permise activităţi de turism şi de educaţie ecologică, cu respectarea regulilor de vizitare iar perturbarea liniştii în ariile naturale protejate, prin orice fel de mijloace (strigăte,
pocnitori, folosirea de echipamente audio, etc) este strict interzisă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii