Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitaţia pentru vânzarea bisericii din Bugeac, anulată. Creditoarea MSA Protect Construcţii nu a fost înştiinţată. Detalii

ro

14 Mar, 2019 00:00 2679 Marime text
Zilele trecute, Arhiepiscopia Tomisului a precizat că licitaţia anunţată de executorul Gavrilescu Alin-Mihail pentru vânzarea unui lăcaş de cult (al Parohiei Bugeac), la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL, a fost anulată. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, prin purtătorul de cuvânt Eugen Tănăsescu, au transmis următoarele: „Urmare a discuţiilor purtate pe baze juridice între juriştii Arhiepiscopiei Tomisului şi executorul judecătoresc, acesta a anulat licitaţia bisericii din Bugeac. Arhiepiscopia Tomisului va continua medierea pentru rezolvarea datoriei invocate de creditorul parohiei Bugeac. Dacă medierea nu reuşeşte, mergem în instanţă“, a precizat Eugen Tănăsescu. La rândul său, executorul Gavrilescu Alin-Mihail a confirmat anularea respectivei proceduri publice.
 
Doar că administratorul societăţii care a iniţiat licitaţia respectivă, MSA Protect Construcţii SRL, Mircea Parfene, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că nu a primit nicio înştiinţare: „Nu am primit nimic. Nici de la Arhiepiscopie, nici de la executor“.
 
Reamintim că, în ediţia din data de 4 martie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Situaţie fără precedent. O biserică din judeţul Constanţa a fost scoasă la vânzare. Ce spun oficialii Arhiepiscopiei (galerie foto+document)“ , în care anunţam că, în data de 3.04.2019, în municipiul Constanţa, bulevardul Tomis nr. 46, la sediul BEJ Gavrilescu Alin-Mihail, va avea loc vânzarea la licitaţie publică a unui lăcaş de cult (al Parohiei Bugeac), la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL. Licitaţia va avea loc în data de 3.04.2019.
 
Administratorul societăţii MSA Protect Construcţii SRL, Mircea Parfene, a declarat, recent, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că a primit un răspuns „ameninţător“ de la Arhiepiscopia Tomisului.
 
Administratorul MSA Protect Construcţii SRL, firma care a început executarea silită a bisericii din Bugeac „Am primit răspuns de la Arhiepiscopia Tomisului. Aproape că mă ameninţă“

„Am primit un răspuns de la Arhiepiscopie, dar nu e semnat de arhiepiscopul Tomisului, e semnat de nişte consilieri. Aproape că mă ameninţă cu un proces, cu ceva penal, precum că vreau să vând biserica. Am de recuperat 370.000 de lei de la Parohia Bugeac, plus cheltuielile de judecată, aproape 400.000 de lei. Eu m-am întâlnit cam de 7-8 ori cu ÎPS Teodosie. Dânsul mi-a tot zis că se caută soluţii pentru rezolvarea situaţiei. I-am trimis, acum patru ani, cu confirmare de plată, o factură. Mi-au zis că se va rezolva. Eu am plătit şi impozitele la acea factură emisă. Încă 100.000 de lei în plus, a explicat Mircea Parfene.
 

Date din dosar

 
Reamintim că pe rolul Judecătoriei Medgidia, pe data de 26.03.2018 a fost înregistrat dosarul nr.2345/256/2018, Secţia - civil, materie - civil, obiectul - încuviinţare executare silită 1553/05.10.2017 a Tribunalului Constanţa, stadiul procesual - fond. Părţile dosarului sunt: Birou Executor Judecătoresc Gavrilescu Alin Mihail este petent, MSA Protect Construcţii SRL - creditor, iar Parohia Bugeac - debitor. În şedinţa din data de 3.04.2018, magistraţii au admis cererea. „Încuviinţează executarea silită a debitoarei Parohia Bugeac, în dosarul de executare silită nr.606/G/2018 al Biroului Executorului Judecătoresc Gavrilescu Alin-Mihail, la cererea creditoarei MSA Protect Construcţii SRL, în toate modalităţile de executare prevăzute de lege, în temeiul titlului executoriu reprezentat de decizia civilă nr. 1553/05.10.2017 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosar nr.3321/118/2017, îndreptată prin decizia civilă nr. 97/05.02.2018 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosar nr.3321/118/2017, pentru recuperarea sumei de 359.736,31 lei debit şi 300 lei cheltuieli de judecată conform titlului executoriu, la care se vor adăuga cheltuielile ocazionate cu executarea silită, în condiţiile art. 670 Cod procedură civilă. Face aplicarea art.666 alin.8 Cod procedură civilă. Definitivă“.
 

Despre Biserica „Sfântul Atanasie cel Mare“

 
Satul Bugeac este aşezat pe malul de nord-vest al lacului Bugeac, la o distanţă de aproximativ 1 km de şoseaua naţionala Ostrov - Constanţa. Vechiul sat Bugeac a fost aşezat la aproximativ 4-5 km spre vest, pe o colină înaltă, încât chiar din balta Dunării se vedea întreg satul. Spun bătrânii că strămutarea satului de pe aceasta colină - în locul unde se găseste astăzi s-a petrecut pe vremea ciumei lui Caragea Voda - adică în jurul anului 1831, din cauza pericolului ce-i ameninţa cu îmbolnăvirea. Pe colină, deşi satul număra puţini locuitori, au avut bisericuţa lor, construită din bârne.
 
Odată cu strămutarea pe locul de azi, aceştia au adus şi o parte din icoanele catapetesmei, pe care le-au folosit şi în biserica din noul sat. Prima biserica, cea de pe colină, a fost construită în triunghiul de la Tănase Pârvan, în formă de corabie, fără turlă, din gard de nuiele, lipită cu pământ şi învelită cu stuf. Gândul cu care s-a început construirea acestui lăcaş a fost să servească de şcoală, dar, fiind numit preot în satul Bugeac Constantin Popescu, de la Aidemir, s-a schimbat destinaţia ei în aceea de biserică a satului.
 
Şcoala a funcţionat în tinda ei, având ca învăţători pe preoţii şi dascălii bisericii. Cu vremea, această biserică s-a deteriorat, iar credincioşii au construit o altă biserică cu temelia de piatră, în formă de corabie, cu o turlă. Construirea acestei biserici s-a terminat în anul 1863. Dintre bunurile bisericii despre care s-ar putea spune că prezintă o importanţă mai deosebită datorită vechimii notam: psaltirea, scrisă în limba română cu litere chirilice, tipărită în anul 1854; precum şi icoana „Sf. Atanasie” din anul 1862. Întrucât slujbele bisericeşti nu mai puteau fi ţinute în acest lăcaş de cult, din cauza deteriorării suferite în timp, s-a luat decizia ca biserica să fie reconstruită din temelie, o serie de lucrări semnificative fiind derulate în acest sens.
 

Despre MSA Protect Construcţii SRL

 
MSA Protect Construcţii a fost înfiinţată în anul 2010, fiind specializată în execuţia lucrărilor de construcţii social-culturale, civile şi industriale. Sediul social al societăţii este în municipiul Bucureşti. Fondatorul firmei este Parfene Mircea, care a venit cu un aport la capitalul social de 200 de lei, echivalând cu 20 de părţi sociale. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, în anul fiscal 2016, societatea a avut 21 de salariaţi, a declarat o cifră de afaceri de 3.655.052 de lei şi o pierdere de 433.244 de lei. De asemenea, în anul 2017, societatea cu 20 de salariaţi a declarat o cifră de afaceri de 1.522.124 de lei şi o pierdere de 2.516.904 lei.
 
Citeşte şi:
 
Oficial, din sala de judecată Cum s-a ajuns ca biserica din Bugeac să fie scoasă la vânzare. Proces pe bani grei

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii