Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anunţul făcut de ANAF Amenzi de până la 10.000 de lei

ro

24 May, 2015 17:33 1583 Marime text
 
La data de 9 mai au intrat în vigoare prevederile cap.I „Măsuri pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar” din Legea nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. ANAF a trimis un comunicat prin care dă detalii despre ce ar trebui să ştie românii cu privire la limitarea plăţilor cash.

1. Actul normativ menţionat anterior instituie obligativitatea ca, operaţiunile de încasări şi plăţi  să se  realizeze numai prin instrumente de plată fără numerar, definite potrivit legii, de la/către următoarele categoriile de persoane:

- persoane juridice;

- persoane fizice autorizate;

- întreprinderi individuale;

- întreprinderi familiale;

- liber profesionişti;

- persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent;

- asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.

 

Prin excepţie, categoriile de persoane precizate mai sus pot efectua operaţiuni    de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:

            a) încasări, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;

            b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, de la persoanele vizate,în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;

            c) plăţi,  în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

            d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;

            e) plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii