Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:45 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare găsite de angajații Camerei de Conturi Constanța la primăria 23 August (DOCUMENT)

ro

06 Mar, 2024 17:00 905 Marime text
  • Situațiile financiare supuse auditului Curții de Conturi au fost încheiate de către UATC 23 August cu sediul în localitatea 23 August, str. George Călinescu, nr.50. Acestea au fost aprobate de către primar în calitate de ordonator principal de credite, și au fost depuse la MFP-ANAF- DGRFP Galați-AJFP Constanța sub nr. 666/06.02.2023
 
Camera de Conturi Constanța a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale UATC 23 August la data de 31 decembrie 2022.
 
Situațiile financiare supuse auditului Curții de Conturi au fost încheiate de către UATC 23 August cu sediul în localitatea 23 August, str. George Călinescu, nr.50. Acestea au fost aprobate de către primar în calitate de ordonator principal de credite, și au fost depuse la MFP-ANAF- DGRFP Galați-AJFP Constanța sub nr. 666/06.02.2023.
 
Situațiile financiare consolidate ale UATC 23 August au inclus, pe lângă informațiile financiare individuale ale ordonatorului principal de credite și informațiile financiare ale Școlii Gimnaziale „George Coșbuc”, unitate de învățământ preuniversitar aflată în coordonarea acestuia.
 
Situațiile financiare consolidate ale UATC 23 August pentru exercițiul financiar încheiat la data de 31.12.2022, cuprind: bilanțul; contul de rezultat patrimonial; situația fluxurilor de trezorerie; situația modificărilor în structura activelor nete/capitalurilor proprii; conturile de execuție bugetară, și anexele care fac parte integrantă din situațiile financiare, inclusiv Raportul privind situațiile financiare care conține un rezumat al principalelor politici contabile și note explicative.
 
„În opinia noastră, cu excepția efectelor aspectelor descrise în secțiunea Baza pentru opinia cu rezerve din Raportul de audit, situațiile financiare ale entității prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine reală și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil în România”, precizează raportul.
 
Constatările angajaților de la Curtea de Conturi
 
Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către UATC 23 August pentru anul 2022, au fost constatate deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare, dar care nu sunt negeneralizate, după cum urmează:
  • Neînregistrarea în evidența financiar contabilă în contul 260 „Titluri de participare” a sumei de 200 lei reprezentând valoarea capitalului social al societății Administrarea Patrimoniului Comunei 23 August SRL la care entitatea este unic acționar
  • Menținerea nejustificată în contul 231 „Active fixe corporale în curs de execuție” a sumei de 9.489.920,78 lei reprezentând valoarea unor investiții (lucrări și achiziții de mijloace fixe) care au fost finalizate și pentru care au fost întocmite procese verbale de recepție/punere în funcțiune precum și nemajorarea valorii de inventar a activelor fixe asupra cărora s-au efectuat respectivele investiții
  • Menținerea nejustificată în evidența fiscală și contabilă a UATC 23 August a unor creanțe restante în sumă totală de 39.700 lei, din care, suma de 32.760 lei reprezintă valoarea debitelor restante pentru doi contribuabili persoane juridice care figurează radiate de la Oficiul Registrului Comerțului, pentru care nu s-a atras răspunderea administratorilor și care nu au fost anulate potrivit prevederilor legale și suma de 6.940 lei reprezintă valoarea debitelor restante din amenzi ale unor contribuabili persoane fizice decedate
  • Menținerea nejustificată în contul de evidența financiar contabilă 267.02.08 „Alte creanțe imobilizate” a sumei de 16.743,07 lei reprezentând garanție materială constituită de UATC 23 August în favoarea XXXXX Constanța, în condițiile în care entitatea nu mai înregistrează datorii către acest furnizor
 
Un alt aspect identificat de cei care au efectuat auditul face referire la faptul că UATC 23 August nu a respectat prevederile legale referitoare la modul de fundamentare a proiectului de buget de venituri și cheltuieli propriu, în sensul că prevederile bugetare inițiale pentru veniturile proprii aprobate pentru anul 2022 în valoare de 12.078.895 lei, au depășit cu 1.492.975 lei încasările veniturilor proprii din anul 2021 care au fost în sumă de 10.585.920 lei, condiție care trebuia respectată, întrucât în ultimii doi ani gradul de încasare pentru acest indicator- venituri proprii, s-a situat sub 97%. Acest aspect are influențe materiale asupra situațiilor financiare auditate.
 
Contractele de finanțare aflate în derulare
 
UATC 23 August are încheiate următoarele contracte de finanțare aflate in derulare:
  • „Înființare grădiniță cu program prelungit, comuna 23 August“ - Contract de finanțare nerambursabilă - valoare finanțată 2.229.296 lei (492.711 euro)
  • „Modernizare și reabilitare drumuri localitatea Moșneni, comuna 23 August, județ Constanța” - Contract de finanțare P.N.D.L. prin subprogramul „Modernizarea satului românesc” - valoare finanțată 7.690.880 lei
  • „Trama stradală localitatea 23 August” - Contract de finanțare P.N.I. Anghel Saligny - valoare finanțată 10.000.000 lei
 
Raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale UATC 23 August poate fi consultat în secțiunea „DOCUMENT”.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Erori cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare Curtea de Conturi Constanța, control efectuat, anul trecut, la Primăria Gârliciu (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii