Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chițac, proces cu Fiscul, pentru o amendă civilă aplicată Primarului Municipiului Constanța. Verdictul, la finalul lunii

ro

12 Mar, 2024 17:00 945 Marime text
  • În noiembrie 2023, Judecătoria Constanța a admis contestația la executare formulată de Vergil Chițac în contradictoriu cu Agenția Națională de Administrare Fiscală– DGRFP Galați – AJFP Constanța.
Tribunalul Constanța se va pronunța la finalul lunii martie 2024 în procesul deschis de Vergil Chițac în contradictoriu cu Fiscul, legat de o amendă civilă aplicată de judecători Primarului Municipiului Constanța!
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 13722/212/2023, cauză în care, în primă instanță, Chițac a obținut, la Judecătoria Constanța, o decizie favorabilă cu privire la contestația la executare pe care o formulase.
 
Suma vizată în proces este de 35.500 de lei, adică circa 7.000 de euro, la cursul actual.
 
În noiembrie 2023, Judecătoria Constanța a admis contestația la executare formulată de Vergil Chițac în contradictoriu cu Agenția Națională de Administrare Fiscală– DGRFP Galați – AJFP Constanța.
 
Dosarul a ajuns ulterior la Tribunal, după ce ANAF a atacat hotărârea Judecătoriei Constanța.
 
Astăzi, magistrații Secției I Civile a instanței au analizat cazul și au anunțat că verdictul va fi pronunțat la data de 27 martie 2024.
 
Hotărârea pe care o va lua Tribunalul Constanța va fi definitivă.
 
Ce a solicitat Vergil Chițac
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, conform motivării încheierii Judecătoriei Constanța din dosar, în cauză, Vergil Chițac a formulat „contestaţie la executare împotriva executării silite şi a tuturor actelor de executare efectuate în dosarrul (...), precum şi a titlului executoriu nr. (...)“, acesta formulând, totodată, și o cerere de suspendare a executării silite.
 
În motivare, Chițac a precizat, printre altele, că „debitorul obligaţiei este autoritatea publică locală, reprezentată prin primar, iar nu numitul Chițac Vergil, persoană fizică, care exercită la momentul sancţionării funcţia publică“.
 
Cu alte cuvinte, acesta a precizat că suma în cauză nu este datorată de el, în nume personal, ci de către Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac doar execitând funcția publică la momentul sancționării.
 
Ce au spus reprezentanții Fiscului
 
Reprezentanții Fiscului au arătat că, în cauză, este vorba despre o amendă civilă dispusă de instanța de judecată, suma fiind de 35.500 de lei.
 
„Deoarece titlul de creanţă a rămas definitiv, acesta a fost comunicat spre executare către organul fiscal, respectiv AJFP Constanţa, care a demarat procedura de executare silită, conform dispoziţiilor legale“, au arătat reprezentanții ANAF.
 
Aceștia au mai precizat că „deși se invocă (nr., de către contestator) necunoaşterea titlului de creanţă care a stat la baza emiterii actelor de executare, în cuprinsul apărării se face trimitere la dosarul 1528/118/2021, în care primarul a fost amendat cu suma de 35.500 lei. Astfel, organul fiscal a procedat la emiterea somaţiei (...) și a titlului executoriu (...), în conformitate cu prevederile art.226 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală“.
 
Conform reprezentanților Fiscului, „până la această dată (nr., momentul introducerii la instanță a contestației la executare) organul emitent nu a comunicat faptul că titlul de creanţă a fost desfiinţat, motiv pentru care executarea silită continuă până la încasarea sumei datorate“.
 
Ce a spus prima instanță
 
În motivarea deciziei pronunțate, magistrații Judecătoriei Constanța au arătat, printre altele, că „din probatoriul administrat în cauză rezultă că debitorul obligaţiei de plată, consacrată în titlul de creanţă, ce fundamentează titlul executoriu, în baza căruia intimata Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați – Administrația Județeana a Finanțelor Publice Constanța a declanşat executarea silită contestată în cauză, este Primarul Municipiului Constanţa, iar nu persoana fizică ale cărei date de identificare sunt numele, prenumele, data naşterii, numele părinţilor şi codul numeric personal, contestatorul Chițac Vergil“.
 
Au mai spus magistrații de la Judecătorie că „obligaţia instituită în sarcina Primarului Municipiului Constanţa care a atras aplicarea amenzii civile de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere prin decizia civilă nr. # din data de 31.03.2022 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa-Secţia de Contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. ####/118/2021 a fost aceea «să elibereze reclamantului Autorizația de Construire pentru imobilul P + 1E – spații comerciale şi împrejmuire situat în mun. Constanța, bld. Al. Lăpușneanu, zona (...)», această obligaţie nu poate viza persoana fizică, simplu particular care exercită funcţia de primar (la data începerii urmăririi silite), ci reprezintă o atribuţie a conducătorului autorităţii publice locale“.
 
„De altminteri, acestea sunt şi rațiunile pentru care, în dispozitivul deciziei civile, prin care a fost aplicată amenda civilă a cărei executare silită este contestată în cauză, nu sunt menţionate atributele de identificare ale persoanei fizice care exercită funcţia de autoritate publică primar, deoarece răspunderea este atrasă în sarcina instituţiei publice însăşi, iar nu în sarcina persoanei fizice care deţine funcţia publică la un anumit moment“, au mai arătat magistrații Judecătoriei Constanța.
 
Acum, rămâne de văzut care va fi decizi Tribunalului Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
O mică avere
Vergil Chițac a învins în instanță Fiscul, la Judecătoria Constanța! Nemulțumiri. Povestea din dosar (MOTIVARE)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii