Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol pentru eolienele din Dobrogea (document)

ro

25 Nov, 2011 01:00 5210 Marime text
parcuri_eoliene_2.jpgMai multe organizaţii de mediu au trimis, în urmă cu mai mulţi ani, o petiţie la Parlamentul European cu privire la dezvoltarea haotică a parcurilor eoliene din zona Dobrogei

În petiţie, se solicită suspendarea/stoparea tuturor activităţilor şi eliberării autorizaţiilor de construire pentru parcurile eoliene până la realizarea unui raport strategic de mediu. Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi vedea raportul preliminar cu parcurile eoliene din Dobrogea, întocmit de SOR

În urma acestui demers, o delegaţie a Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European vizitează România timp de două zile, 24 şi 25 noiembrie. Delegaţia este compusă din Erminia Mazzoni (PPE, Italia), Zoltán Bagó (PPE, Ungaria), Inés Ayala Sender (S&D, Spania), Csaba Sándor Tabajdi (S&D, Ungaria), Roger Helmer (Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Marea Britanie), Gerald Häfner (Grupul Verzilor, Germania), Nikolaos Salavrakos (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, Grecia), precum şi parlamentarii din România care sunt membri ex officio ai delegaţiei Comisiei pentru petiţii, Elena Băsescu (PPE, România), Cristian Dan Preda (PPE, România),Victor Boştinaru (S&D, România), Adina-Ioana Vălean (ALDE, România) şi este condusă de Erminia Mazzoni (PPE, Italia), preşedintele Comisiei pentru petiţii.
Deputaţii europeni s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ţinând cont de faptul că multe dintre petiţiile primite din România s-au referit la chestiuni care ţin de protecţia mediului, în special la parcurile eoliene din Dobrogea.

60-70% dintre turbinele din Dobrogea, în Natura 2000

ONG-urile de mediu au iniţiat de ceva vreme demersul privind eolienele dobrogene. Cu o expansiune demnă de invidiat, afacerile cu energii regenerabile au atins cifre pe care nimeni nu le-ar fi crezut veridice în anii din urmă. Petiţia ajunsă la Parlamentul European este semnată de Societatea Ornitologică Română şi de Coaliţia pentru Natura 2000. SOR este una dintre puţinele organizaţii care au urmărit şi au analizat constat procesul de dezvoltare a parcurilor eoliene în Dobrogea, precum şi în restul ţării.

Petiţia ONG-urilor spune că 60-70% dintre turbinele din Dobrogea sunt situate în interiorul sau în apropierea siturilor Natura 2000. De asemenea, se arată că autorităţile române nu au reuşit să creeze un raport strategic de mediu. În petiţie, se solicită suspendarea/stoparea tuturor activităţilor şi eliberării autorizaţiilor de construire pentru parcurile eoliene până la realizarea unui raport strategic de mediu. Se vorbeşte despre impactul strategic al parcurilor eoliene în ROSPA0073 Măcin-Niculiţel şi ROSCI0123 Munţii Măcinului, dar şi investigaţii preliminare cu privire la impactul parcurilor eoliene în ROSPA0031 Delta Dunării şi Complexul Razim-Sinoe, ROSPA0091 Pădurea Babadag, ROSPA0100 Stape Casimcea şi ROSCI0201 Podişul Nord Dobrogean. Ong-iştii recunosc însă că judeţul Tulcea este mai afectat decât judeţul Constanţa.

Ornitologul Marina Cazacu spune că în Dobrogea există proiecte ce însumează 4.000 de turbine eoliene, un număr mult prea mare pentru o zonă atât de restrânsă. „Scopul nu este să stopăm aceste investiţii, ci dezvoltarea lor haotică", spune dr. Cazacu.

Potrivit reprezentanţilor SOR, petiţia nu se referă la un proiect anume, ci este concentrată pe impactul cumulativ al tuturor parcurilor eoliene asupra reţelei de arii Natura 2000. „Directivele Habitate şi Păsări nu interzic construirea unor astfel de investiţii în siturile Natura 2000. În acelaşi timp, conform Directivelor, statele membre trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a nu fi afectate aceste situri ireversibil şi pentru a se păstra sau îmbunătăţi statutul lor de conservare.

Analizând documentele oficiale de interes public din cadrul APM-urilor, s-a constatat că în toată ţara sunt propuse spre construire aproximativ 8.000 de turbine eoliene, dintre care 4.000 pe teritoriul Dobrogei. Din totalul celor 4.000, peste 1.500 de turbine sunt în interiorul sau în vecinătatea siturilor Natura 2000. De asemenea, este important de ştiut că peste 500 de turbine eoliene sunt propuse a fi construite la limita sau chiar în interiorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

De asemenea, analizând studiile de evaluare a impactului asupra biodiversităţii, s-a constatat că majoritatea au o calitate ştiinţifică redusă, lipsesc o serie de date, spre exemplu lista completă de specii de păsări observate în teren, date privind prezenţa liliecilor, date privind distribuţia habitatelor şi în special a habitatelor prioritare, analiza impactului cumulativ, metodologia de lucru folosită în teren etc", a declarat Marina Cazacu,
Danube Casework Officer în cadrul SOR.

„Considerăm necesară oprirea construcţiei unor parcuri eoliene"

Aceasta a mai precizat că, de-a lungul timpul (aproximativ trei ani), aceste probleme au fost aduse în faţa autorităţilor de mediu, dar până în prezent nu s-a luat nicio măsură necesară. Prin urmare, ONG-urile implicate au decis să apeleze la Comisia şi Parlamentul European. Una dintre acţiunile urgente care trebuie luate sunt să se realizeze unui Studiu Strategic de Evaluare a Mediului, inclusiv evaluarea adecvată, pentru toată Dobrogea.

În urma acestui studiu, să se producă o hartă senzitivă pentru Dobrogea, care să indice zonele unde să se permită construcţia parcurilor eoliene şi unde nu. ONG-urile mai cer să se realizeze unui studiu complex asupra speciilor de lilieci. În foarte puţine studii de evaluare a impactului asupra mediului sunt menţionate aceste specii de mamifere, dar şi un studiu de cartare a habitatelor prioritare în Dobrogea. Aceste habitate prioritare sunt deja fragmentate puternic. Construirea unui număr mare de turbine pe acestea va conduce la degradarea şi fragmentarea mai pronunţată a habitatelor, poate chiar la dispariţia lor din unele zone. Mai este solicitată realizarea unui studiu complex asupra migraţiei păsărilor, având în vedere că zona Dobrogea face parte din culoarul de migraţia Via Pontica. Noţiunea de culoar de migraţie înseamnă că toată zona respectivă este folosită pentru migraţie de diferite specii de păsări. Exemplu: păsările migrează în funcţie de necesităţile zilnice ale fiecărei specii. Unele migrează deasupra zonelor acvatice, unde se pot hrăni şi odihni, altele pot migra deasupra zonelor agricole sau pajiştilor, spre exemplu răpitoarele folosesc ca teritorii de hrănire diferite pajişti sau păşuni, gâştele care iernează la noi folosesc terenurile agricole pentru hrană etc. Migraţia păsările este un fenomen complex şi nu se rezumă nicidecum la trasarea unor linii continue pe o hartă, aşa cum s-a observat că se face în cadrul studiilor de evaluare a impactului asupra mediului realizate pentru aproape majoritatea parcurilor eoliene.

Este necesară suspendarea acreditării pentru firmele ce produc studii de impact cu o calitate ştiinţifică redusă, ce pun în pericol atât biodiversitatea, cât şi investiţia planificată. Producerea unor studii de calitate ştiinţifică îndoielnică conduce la discreditarea comunităţii ştiinţifice care lucrează în domeniul conservării biodiversităţii.

„Până în momentul obţinerii unor date preliminare în urma realizării studiilor menţionate mai sus, considerăm necesară oprirea construcţiei unor parcuri eoliene, deoarece construirea acestora ar produce un impact negativ semnificativ ireversibil asupra biodiversităţii din reţeaua de situri Natura 2000 de pe teritoriul Dobrogei", a mai precizat dr. Marina Cazacu, reprezentant al Societăţii Ornitologice din România.

Mai puteti citi în ZIUA satelor:

claudia_candet.jpgEditorial: Beculetele electorale

Cu câteva luni înainte de alegerile locale, cu prilejul sărbătorilor, fiecare primar de comună încearcă pe cât posibil să-şi împodobească localitatea.  

crucea_caminul_cultural.jpgDe sãrbãtori, Primãria 23 August împarte pachete pensionarilor si copiilor

În perspectiva apropierii sãrbãtorilor de iarnã, Primãria 23 August va împãrţi copiilor şi pensionarilor din comunã pachete cu alimente şi jucãrii, obicei pe care administraţia localã îl are de câţiva ani încoace. 

Crucea_primar_Gheorghe_Frigioi_04.jpgÎn spijinul Ansamblului „Trandafirul Dobrogean": Primaria Crucea a dotat Caminul Cultural

Dintre cele două oferte pe care Primăria Crucea le-a primit de la agenţii economici interesaţi să obţină contractul pentru dotarea Căminului Cultural din localitate, a fost aleasă cea a SC Senia Company 999 SRL din Constanţa, care s-a angajat să procure aparatura necesară dotării Căminului Cultural din localitate pentru suma de 62.392 de lei. 

Ovidiu_parc_Dumitru_Bocai_1.jpgPrimãria Ovidiu face parc de recreere ce traverseazã orasul

Primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai, anunţã cã în urmãtoarele luni se va da drumul unei investiţii de 700.000 de euro, bani proveniţi din fonduri de mediu, pentru amenajarea unui parc ce va traversa localitatea de-a lungul unei strãzi intregi 

Primarul Nadrag face anchete sa împarta 48 de locuinte la 400 de solicitanti

Caminul Cultural din Saligny, deschis în doua saptamâni

Racord al Enel Distributie Dobrogea, facut în trei luni: Noua primarie din Aliman ar putea fi inaugurata saptamâna viitoare

Primaria 23 August a luat credit pentru cofinantarea a doua proiecte europene

Angajatii Primariei Independenta l-au dat în judecata pe primar


În doua saptamâni se dau în folosinta înca patru sali de clasa la scoala din Corbu (galerie foto)

Se finalizeaza lucrarile de canalizare la Lumina


Primaria Hârsova cheama satenii din Vadu Oii la hramul bisericii „Sfântul Apostol Andrei"

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii