Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:53 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se finalizează lucrările de canalizare la Lumina

ro

25 Nov, 2011 01:00 2362 Marime text
Lumina_canalizare_Dumitru_Chiru.jpgZilele următoare, comuna Lumina va preda oficial 65 de kilometri de canalizare către SC RAJA SA. Lucrările pentru realizarea acestei investiţii au durat doi ani şi s-au ridicat la 240 de miliarde de lei, bani proveniţi din Fonduri de Mediu. „Eu am să o predau direct către RAJA în administrare, însă rămâne în proprietatea Primăriei. Acum s-a făcut canalizarea stradală şi staţia de epurare, urmând ca ulterior să se efectueze racordurile pentru fiecare gospodărie", spune primarul Dumitru Chiru.

Proiectul, în valoare de 23.482.373 lei, echivalentul a 6.884.913 euro, a fost depus la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, fiind acceptat în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 40 din 9 august 2006 pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor. După ce va fi gata, staţia de pompare va trimite apele uzate către Staţia de Pompare de mare capacitate de la Năvodari. Lucrările programului „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare în Lumina", au presupus, printre altele, şi introducerea unui sistem de colectoare menajere pe o distanţă de 26.265 ml, precum şi conducte de refulare pe o distanţă de 6.400 ml.

În ceea ce priveşte alimentarea cu gaze a comunei¸ primarul spune că lucrarea este la propriu pe ultima sută de metri şi va fi finalizată. „La acest moment, 60% din comună este racordată la gaze", a adăugat primarul. Lucrările de extindere a reţelei de gaze au fost realizate de Congaz. De asemenea, a fost finalizată şi lucrarea de racordare la sistemul de energie electrică a locuinţelor aflate în zonele A şi B ale localităţii, un demers foarte important şi care era aşteptat de locuitorii zonei de ceva vreme. Lucrările de racordare aparţin celor de la Enel şi au ajuns la o valoare de 1,4 milioane de lei, Primăria plătind doar 20.000 de lei, reprezentând taxa de racordare.

Tot la capitolul realizări, Primăria a început, cu forţe proprii, punerea fundaţiei la casa mortuară din comună, pe care speră să o finalizeze anul viitor. Aceasta va fi ridicată în curtea bisericii din apropierea Primăriei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii