Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera de Conturi Constanţa, audit şi la Clubul Sportiv Eforie. Ce s-a constatat. Raport cu referiri şi la alte structuri sportive din judeţ (documente)

ro

03 Feb, 2020 00:00 4592 Marime text
Printre entităţile locale verificate în judeţul Constanţa în anul 2019 de Camera de Conturi Constanţa se numără şi Clubul Sportiv Eforie.
În documentul Camerei de Conturi privind sinteza rezultatelor acţiunii de audit desfăşurate la clubul sportiv, se menţionează că, în perioada 27 - 29 noiembrie 2019, au fost efectuate verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entităţii.
 
Obiectivele urmărite au fost: exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare; calitatea gestiunii economico-financiare. Potrivit sursei citate, principalele constatări au fost:
 
În ce priveşte exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare:
 
- Clubul Sportiv Eforie a procedat eronat la înregistrarea în evidenţa contabilă proprie, în contul „Clădiri“, a unui imobil în valoare de 696.524 lei, care nu a fost recepţionat corespunzător (suma estimată a abaterii - 697 mii lei).
- Nu au fost respectate principiile contabilităţii de angajamente şi nu au fost parcurse corespunzător fazele angajării, lichidării, ordonanţării şi plăţii unor cheltuieli cu cantonamentele efectuate în perioada 2017 - 2019, în valoare de 86.457 lei (suma estimată a abaterii - 86 mii lei).    
- Creanţe în valoare de 7.877 lei de recuperat în urma unei achiziţii de scaune pentru tribuna stadionului Clubului Sportiv Eforie, pe care furnizorul nu a onorat-o, desi a încasat suma solicitată. Plata de 7.877 lei a fost trecută de Clubul Sportiv Eforie direct pe cheltuieli, fără a se constitui ajustări pentru deprecierea creanţelor. Au mai fost identificate obiecte de inventor în folosinţă în valoare de 9.557 lei neînregistrate corespunzător în evidenţa contabilă a clubului sportiv (suma estimată a abaterii - 17 mii lei).   
 
În ce priveşte calitatea gestiunii economico-financiare:
 
* S-au constatat unele deficienţe cu privire la modul de efectuare a operaţiunilor de încasări şi plăţi în numerar, precum şi neconstituirea şi nereţinerea garanţiilor materiale / băneşti de la persoanele care îndeplinesc calitatea de gestionar (suma estimată a abaterii - 2 mii lei).   
 
Cu privire la măsurile luate operativ de conducerea entităţii auditate pentru înlăturarea deficienţelor constatate, în sinteza Camerei de Conturi Constanţa se menţionează:
- În timpul controlului, s-a procedat la evidenţierea corectă a imobilului în care clubul sportiv îşi desfăşoară activitatea, în debitul contului „Imobilizări corporale în curs de execuţie“, cu suma de 696.524 lei.
- Au fost luate unele măsuri pentru evidenţierea corespunzătoare a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor, precum şi pentru iniţierea acţiunii de chemare în judecată a furnizorului de scaune care nu şi-a respectat obligaţiile contractuale faţă de clubul sportiv.
- Au fost luate măsuri pentru reţinerea şi constituirea garanţiei casierului.
Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenţei contabile şi a sistemelor de control intern.  
 
Urmare a acţiunilor de audit financiar şi control efectuate de Camera de Conturi Constanţa şi la alte entităţi la nivelul judeţului, în raportul privind finanţele publice locale pe anul 2018 la nivelul judeţului Constanţa se face referire la sport şi în alte situaţii, astfel:
- Clubul Sportiv Agigea, din subordinea UATC (Unitatea administrativ-teritorială comunală) Agigea a înregistrat în contabilitate avansurile acordate în numerar, eronat pe cheltuieli la data alocării sumelor şi nu la data prezentării documentelor justificative.
 
- La UATC Limanu s-a constatat prezentarea eronată a unor date în situaţiile financiare anuale întocmite: finanţarea de 476 mii lei acordată în anul 2018, Clubului Sportiv „Poseidon” Limanu, ordonator terţiar de credite în subordinea Consiliului Local Limanu, este reflectată în mod eronat prin contul „Furnizori” în locul contului „Decontări între instituţia superioară Camera de Conturi Constanţa Decembrie 2019 Raport privind finanţele publice locale pe anul 2018 la nivelul judeţului Constanţa pagina 21 şi instituţiile subordonate”.
 
- La UATC Agigea s-a constatat acordarea nelegală a unor drepturi de natură salarială angajaţilor UATC Agigea, Centrului de zi Agigea şi Clubului Sportiv Agigea, respectiv prime de sărbători în valoare totală de 40 mii lei.
 
- La UATJ (Unitatea administrativ-teritorială judeţeană) Constanţa s-au constatat următoarele:
 
a) Acordarea nelegală de finanţare nerambursabilă pe domeniul sport, către persoane fizice, în sumă de 383 mii lei. UATJ Constanţa a acordat finanţări nerambursabile unor sportivi practicanţi ai tenisului de câmp, în calitate de persoane fizice şi nu de structuri sportive în înţelesul actelor normative în vigoare, pentru participarea în nume şi în beneficiu propriu, la diverse competiţii naţionale şi internaţionale.
 
b) Abateri cu privire la acordarea de la bugetul judeţului a unei finanţări nerambursabile pentru Asociaţia Sportivă Clubul Sportiv (ASCS) Farul Constanţa. În etapa de execuţie a proiectului derulat de ASCS Farul Constanţa, pentru care acesta a obţinut finanţare nerambursabilă de la UATJ Constanţa, au fost constatate elemente care conduc la concluzia că, în anul 2018, a fost acordată finanţare nerambursabilă pentru activităţi nejustificate conform legii de către reprezentanţii ASCS Farul Constanţa, contribuind astfel la prejudicierea bugetului judeţului cu suma de 248 mii lei.
 
- La UATC Chirnogeni au fost constatate abateri cu privire la situaţia juridică a Asociaţiei Sportive „Fulgerul” Chirnogeni, care a condus la efectuarea de plăţi nelegale din bugetul local a unor cheltuieli de funcţionare a asociaţiei în sumă de 35 mii lei.
 
- UATC Oltina a efectuat plăţi nelegale în sumă de 2 mii lei reprezentând taxe plătite la Asociaţia Judeţeană de Fotbal, înregistrate în contul de execuţie a cheltuielilor pentru activitatea proprie, în condiţiile în care aceste cheltuieli nu sunt specifice obiectului de activitate al unităţii administrativ teritoriale şi, ca atare, trebuiau suportate de asociaţia sportivă.
 
- Clubul Sportiv Orăşenesc Murfatlar din subordinea UATO (Unitatea administrativ-teritorială orăşenească) Murfatlar nu a reţinut garanţii materiale / băneşti de la persoana care are calitatea de gestionar, în cuantumul prevăzut de legislaţia în vigoare.
 
- La UATC Independenţa s-au constatat abateri cu privire la modalitatea de efectuare a cheltuielilor pentru finanţarea asociaţiei sportive şi a unităţilor de cult din comună.
 
- La UATO Cernavodă, nu a fost evidenţiată în contabilitate şi nici în situaţiile financiare anuale cota de participare a Consiliului Local Cernavodă, în calitate de asociat, la patrimoniul Asociaţiei Club Sportiv „Asociaţia Axiopolis Sport Cernavodă“; efectuarea de plăţi în sumă de 11.731 mii lei pentru finanţarea Clubului Sportiv „Asociaţia Axiopolis Sport Cernavodă“, cu nerespectarea tuturor prevederilor legale.
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi:
 
Curtea de Conturi a constatat, în unităţile de învăţământ constănţene, cheltuieli nelegale sau abateri cu caracter financiar-contabil (documente)

Raportul public Camera de Conturi Constanţa a scos la iveală prejudicii mari la primăriile din judeţ (document)

Ce a găsit Curtea de Conturi în cadrul verificărilor făcute la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii