Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vlad Tepes si Ceausescu, la doar 2.500 de lei

ro

08 Jul, 2008 00:00 3890 Marime text
1215459335.jpg

In bazarul din centrul Neptunului sunt scoase la vanzare tablouri din chihlimbar

Truda de peste un an pentru un tablou pe care razele prea puternice l-ar putea "ucide". Nuante extraordinar de armonios imbinate: figuri istorice, de legenda, peisaje mirifice, personaje biblice. Toate realizate din lacrimile pamantului si din mainile unor artisti basarabeni, cu pretul a sute si sute de nopti de munca migaloasa. Lucrarile sunt de vanzare, iar preturile, desi par, la prima vedere, prohibitive pentru cele mai multe buzunare, nu reflecta totusi nici pe departe efortul creatorilor. Ii descoperiti, in bazarul din centrul Neptunului, pe Vlad Tepes, pe Stefan cel Mare, pe Mihai Eminescu, alaturi de Maica Domnului cu Pruncul sau pe Iisus Hristos cu cununa de spini. Si, pentru ca toate gusturile sa fie "impacate", il puteti lua acasa, pentru circa 2.500 de lei, pe insusi Ceausescu. Tablourile au preturi cuprinse intre 7 lei (peisajele acoperite numai partial cu chihlimbar) si ceva mai mult de 2.500 de lei, cele realizate integral din aceasta roca. Costurile nu reflecta insa adevarata valoare a muncii pentru realizarea unei lucrari, pentru ca, daca pretul ar fi estimat la valoarea adevarata a chihlimbarului, un tablou ar ajunge sa coste cel putin de zece ori mai mult, adica de ordinul zecilor de mii de lei. Artistul basarabean care le-a dat viata, Ion Mocanu, ne-a povestit ca, pentru un tablou complex, realizat numai din chihlimbar, este necesar chiar si un an de munca, la realizarea lui contribuind intreaga familie. Artistii basarabeni, care realizeaza aceste lucrari, executa, la comanda, aproape orice figura sau tablou, cea mai migaloasa dintre acestea fiind o biserica din chihlimbar, tridimensionala.

Chihlimbarul din Murmansk, unul dintre cele mai rare din lume

Tablourile sunt realizate fie numai din chihlimbar, fie "boabele" de roca sunt lipite in completarea unei fotografii. Chihlimbarul emana o energie pozitiva, pe cand vopseaua picturii, una negativa, astfel ca, pentru a crea o opera "neutra" din acest punct de vedere, vopseaua nu este folosita in realizarea acestor lucrari decat la pictura initiala, restul tablourilor fiind facute dupa cele in ulei, printr-o tehnologie speciala, la matrita. Culoarea obisnuita a chihlimbarului este maro, dar poate fi gasit, foarte rar, ce-i drept, si alb sau negru. Chihlimbarul utilizat pentru tablourile din Basarabia provine din minele dintr-o regiune foarte rece a Rusiei, Murmansk. Ideea tablourilor din chihlimbar i-a venit lui Ion Mocanu, realizatorul acestor capodopere, in urma cu mai bine de jumatate de secol, cand, aflat prin padurile din Murmansk, a fotografiat un urs care scuturase un brad, din care au cazut cateva frunze. Vazand ulterior fotografia in care aparea culoarea aramie a frunzelor, i-a venit ideea sa lipeasca pe alte lucrari boabe de chihlimbar cu aceleasi nuante. Un tablou simplu le ia artistilor basarabeni cateva zile de munca, iar unul complex, realizat numai din chihlimbar, chiar si cateva luni sau un an. Este o munca migaloasa, in care "boabele" trebuie asezate exact la locul potrivit si la culoarea necesara. Pentru aceasta este nevoie de un clei special, rezistent la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, precum si la umezeala.

Purificatorul organismelor slabite

Turistii si localnicii care cumpara aceste tablouri sau figurine din chihlimbar afla dintr-un anunt atasat expozitiei ca aceasta roca mai contine, pe langa frumusete, si proprietati "purificatoare". Chihlimbarul "curata" organismul, mintea si spiritul, echilibreaza electromagnetismul organismului, deschide fluxurile energetice, ofera energie pozitiva, reduce greutatile vietii, mareste optimismul si energia, aduce noroc, sanatate, putere, armonie, succes, frumusete, atrage persoanele calde si placute, tempereaza tristetea si melancolia, aduce calm, puritate si echilibru, sporeste calitatile artistice, leaga mai bine relatiile de familie si ajuta la gasirea sufletului pereche. In ceea ce priveste sanatatea, chihlimbarul are numeroase proprietati care ajuta o mai buna purificare a organismului. Astfel, roca influenteaza pozitiv sistemul endocrin, este benefica la nastere, fortifica sistemul nervos, scade durerile stomacale, febra, ulcerul, astmul, durerile de ureche, reumatismul, hemoragia nazala, echilibreaza activitatea ficatului, rinichilor, splinei, stomacului.

Scris de: {autor}Mihaela MARIN-DUBEI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii