Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești bune pentru pensionarii din Constanța, începe distribuirea pensiilor. Totul despre pensiile mărite

ro

08 Jan, 2022 00:00 6418 Marime text
  • Pensiile vor fi distribuite la domiciliu în perioada 6-17 ianuarie 2022.
  • La ghișeele subunităților, pensiile pot fi ridicate până la data de 19 ianuarie 2022.
  • Reprezentanții Casei Județene de Pensii Constanța au precizat, pentru ZIUA de Constanța, că, din această lună, pensionarii își vor primi pensiile mărite. 
Anul nou vine cu vești bune pentru pensionari.
 
În cazul sistemului de pensii, au intervenit modificări începând cu 1 ianuarie 2022.
 
Conform site-ului official al Casei de Pensii Publice, începând cu 1 ianuarie 2022:
 
-venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată);
 
-cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei;
 
-valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, „Guvernul a aprobat astăzi (n.r. 17 decembrie 2021), printr-o ordonanță de urgență, acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toți cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022.
 
Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2021-2024 și este menită să vină în sprijinul acestei categorii de persoane vulnerabile, în perioada de iarnă, ca sprijin excepțional.
 
Actul normativ prevede ca ajutorul financiar să se acordă diferențiat, astfel:
 
- 1.200 lei pentru pensionarii sistemului public de pensii și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 lei;
 
- ca diferență între nivelul de 2.200 lei și nivelul veniturilor cumulate din pensie sau din drepturile prevăzute de actele normative cu caracter special, pentru pensionarii și beneficiarii cu venituri între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Spre exemplu, pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 lei, pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată va scădea pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.
 
Ajutorul financiar se acordă din oficiu, în luna ianuarie 2022, odată cu drepturile de pensie aferente acestei luni, persoanelor din evidența caselor teritoriale de pensii care au domiciliul în România.
 
Guvernul a stabilit ca ajutorul financiar să nu se ia în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie. De asemenea, nici majorarea punctului de pensie și a indemnizației sociale să nu fie luată în calcul pentru acordarea ajutorului de încalzire și a suplimentului pentru energie în acest sezon rece.
 
În total, 2,45 milioane pensionari vor beneficia de acest tip de sprijin.“
 
Guvernul a aprobat majorarea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%, de la 1 ianuarie 2022.
 
Comunicatul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din 15 decembrie 2021
 
„Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, Ordonanța de urgență pentru majorarea valorii punctului de pensie și a indemnizației sociale pentru pensionari, începând cu luna ianuarie a anului viitor.
 
Astfel, valoarea punctului de pensie crește de la 1.442 lei, cât este în prezent, la 1.586 lei. Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.
 
În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25%.“
 
Redăm în continuare indicatorii utilizați în sistemul public de pensii pentru anul 2022, disponibili pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice:
 

„I. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:
 
6.095 lei – începând cu 1 ianuarie 2022.
 
II. Cotele de contribuţii de asigurǎri sociale, sunt următoarele:
 
25% - datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau  pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
 
4%  - datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă;
 
8%  - datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă;
 
21,25% datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor de la angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Mențiune: În cazul acestor persoane fizice, angajatorii nu datorează cota de contribuţie  de asigurări sociale pentru condiţii deosebite şi speciale de muncă.
 
Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.
 
Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% și este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, cu excepția persoanelor care desfășoară activități în sectorul construcții.
 
Mențiune: În situația  participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, la determinarea punctajului realizat în sistemul public de pensii pentru lunile în care aceştia contribuie la aceste fonduri, se utilizează un indice de corecţie de 0,85000.  
 
III. Începând cu 1 ianuarie 2022:
 
Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 2.550 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată);
 
Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 638 lei.
 
IV. Valoarea punctului de pensie este de:
 
  1.586 lei – începând cu 1 ianuarie 2022.
 
V. Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
 
VI. Cuantumul ajutorului de deces:
 
Începând cu 1 ianuarie 2022  
 
6.095  lei  -   în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
 
3.048 lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau     pensionarului.
 
VII. Indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei.
 
VIII. Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de  invaliditate, este de 1.269 lei.
 
Alte precizări:
 
Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.
 
Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.
 
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată.
 
Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.
 
Persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
 
În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 3.000 lei. Această prevedere se aplică doar în cazul domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Aceste valori sunt reglementate, după caz, prin următoarele acte normative:
 
- Legea nr. 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022;
 
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
 
- alte prevederi aplicabile în anul 2022.“

 
Reprezentanții Casei Județene de Pensii Constanța au precizat, pentru ZIUA de Constanța, că, din această lună, pensionarii își vor primi pensiile mărite.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
Ciucă
Pensionarii cu venituri până la 1.429 lei pe lună vor beneficia de compensare cu 90% a medicamentelor (VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii