Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membru al coralei „Armonia” Constănţeanul Alexandru Chiriac şi-a adjudecat marele trofeu „Crizantema de Aur” (galerie foto)

ro

22 Oct, 2013 00:00 7060 Marime text
Duminică seara a avut loc Gala Laureaţilor celui mai longeviv eveniment muzical autohton dedicat romanţelor, „Crizantema de Aur”. Marele Trofeu al celei de-a 46-a ediţii i-a revenit constănţeanului de 24 de ani Alexandru Chiriac. În plus, acesta a câştigat şi premiul special oferit de Radio România Cultural.
 
Seara de gală s-a încheiat cu spectacolul de chansonete „Paris, Mon Amour”, pus în scenă de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Publicul a fost definitiv cucerit de atmosfera unei cafenele pariziene încărcate de poveşti despre dragoste, seducţie şi frumos. Cei prezenţi au fost încântaţi de unele dintre cele mai cunoscute şansonete, precum celebrele piese ale lui Edith Piaf - „Je ne regrette rien” sau „La vie en rose” - ori ale lui Joe Dassin. Gala Laureaţilor a debutat cu decernarea premiilor ediţiei 2013. Marele Trofeu „Crizantema de Aur” i-a fost acordat lui Alexandru Chiriac, în timp ce premiul I i-a revenit lui Andrei Ştefăneţ. Locul II a fost ocupat de Cjergji Mani, iar locul III de Elena Dragomir. Alexandru Chiriac a fost onorat şi cu premiul special oferit de Radio România Cultural. Premiul „Voce cu parfum de Crizantemă”, acordat, ca în fiecare an, de soprana Felicia Filip, a mers către concurenta Cristina Mihaela Dan.

De asemenea, Consiliul Local şi Primăria Târgovişte au oferit un premiu special pentru Lilica Ioniţă, iar Consiliul Judeţean Dâmboviţa a acordat un premiu Voichiţei Regoş. Încă din prima seară, spectatorii au fost încântaţi de atmosfera de poveste a romanţelor, ce a fost recreată de recitalurile a trei mari nume ale muzicii autohtone: Matilda Pascal Cojocăriţa, Vlad Miriţă şi Florin Georgescu. Binecunoscuta gazdă a festivalului, îndrăgitul Adrian Păduraru, a avut-o alături în seara de deschidere şi în cea de final pe marea actriţă Carmen Tănase. Concursul de interpretare din primele două seri de spectacol a fost pus în valoare de excepţionala orchestră „Romanticii”, condusă de maestrul Dan Ardelean. Organizatorii acestei ediţii au fost Primăria Municipiului Târgovişte, Consiliul Local Târgovişte, Teatrul Municipal, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa. „Crizantema de Aur” este cel mai important şi cel mai iubit festival dedicat romanţei. De 46 de ani, acesta are loc fără întrerupere în Târgovişte, fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti. Festivalul este considerat o emblema a muzicii româneşti şi un simbol al culturii şi valorilor autohtone.
 
Cine este Alexandru Chiriac?
 
Alexandru Chiriac este membru al Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Constănţeanul a interpretat romanţele „De ce m-aţi dus de lângă voi” (muzică - autor anonim, versuri - Octavian Goga) şi „Să-mi cânţi cobzar”.
Din anul 2009, de când face parte din Corala „Armonia”, Alexandru Chiriac a câştigat două medalii de aur la cea de-a 7-a ediţie a Olimpiadei Corale Mondiale (7th World Choir Games, Cincinnati, Ohio, SUA, 2012) şi medalii de aur şi argint la Campionatului European al Corurilor (Graz, Austria 2013). Pentru masterandul Universităţii Naţionale de Muzică (Facultatea de Interpretare Muzicală, master Stilistică interpretativă, instrumentală şi vocală), marele trofeu reprezintă „un dar frumos primit de la Bunul Dumnezeu şi o experienţă de neuitat, în care am reuşit să mai urc o treaptă în ceea ce înseamnă cântul frumos, în cazul de faţă romanţa”. Pe viitor, Alexandru Chiriac vrea să se dedice operei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii