Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele României nu o acceptă pe Sevil Shhaideh ca premier. Dragnea – „Iohannis vrea să declanșeze o criză politică”

ro

28 Dec, 2016 00:00 1357 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerea PSD-ALDE de premier, în persoana lui Sevil Shhaideh, și a cerut acestei coaliții să facă o nouă nominalizare. În replică, Liviu Dragnea a spus că, dacă PSD și ALDE ajung la concluzia că se impune suspendarea președintelui, nu va avea „nicio ezitare”. 
 
Ieri, din nou, Sevil Shhaideh, propunerea de premier pe care PSD-ALDE a înaintat-o săptămâna trecută preşedintelui Klaus Iohannis la consultările de la Palatul Cotroceni, s-a aflat în centrul atenţiei. Şeful statului a anunțat că nu acceptă propunerea PSD – ALDE.
 

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE, care au ținut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 
După acest anunţ, preşedintele României a solicitat coaliției PSD - ALDE să facă o altă propunere de prim-ministru. 

Băsescu - „Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea președintelui” 

La scurt timp, fostul preşedinte Traian Băsescu a avut o reacţie pe pagina sa de Facebook.
 

„Respingerea de către președintele României a propunerii pentru funcția de prim-ministru nu trebuie să declanșeze o bătălie a orgoliilor. (...) Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea și Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea președintelui”, a scris Traian Băsescu marți pe Facebook. 

Dragnea - Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm țara în această criză politică  

Nu a întârziat să apară nici reacţia lui Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a spus că a urmărit cu stupefacție răspunsul șefului statului la propunerea de prim-ministru.
 

„(...) am urmărit și noi cu stupefacție, pot spune, anunțul președintelui Iohannis, de fapt răspunsul la propunerea noastră privind desemnarea unui prim-ministru al României. Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore, am încercat să găsim care ar putea fi resorturile cinstite (...) sau constituționale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. Nu am reușit să găsim niciun motiv constituțional, nici alt motiv care să țină de alte elemente, riscuri, eventual. Părerea noastră este că acest om de fapt vrea să declanșeze o criză politică în România”, a spus, ieri, Liviu Dragnea.

 
Președintele PSD a mai zis că, în următoarele zile, PSD și ALDE vor lua o decizie cu privire la ce vor face în legătură cu refuzul șefului statului de a desemna premierul propus de cele două formațiuni.
 

„Nu va fi o decizie ușoară. Nici nu are rost să ne ascundem după deget, este o avalanșă de mesaje pe care le-am primit în ultimele ore de la oameni care se simt jigniți, au folosit și alte cuvinte, și care cu fermitate cer suspendarea președintelui. Nu este o decizie foarte ușoară. Dacă în urma acestei analize pe care o vom face rapid vom ajunge la concluzia că pentru țară e bine să îl suspendăm pe președinte, nu o să am nicio ezitare. De asemenea, ne gândim serios la posibilitatea constituirii unei comisii, care este prevăzută de proceduri, care să analizeze rapid, că poate noi suntem nervoși și nu suntem specialiști, dacă gestul președintelui este constituțional sau neconstituțional, așa cum spune deja decizia Curții Constituționale”, a mai spus Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.

„În opinia mea, președintele vrea suspendare și vrea suspendare pentru că se gândește, după părerea mea greșit, că se poate reinventa. Trebuie să ne gândim foarte bine dacă aruncăm țara în această criză politică. Acum, sigur că putem lua o decizie la o emoție negativă destul de ridicată, dar vreau să cumpănim foarte bine”, a mai declarat liderul PSD. 

Tăriceanu – Un exces de putere al președintelui Klaus Iohannis 

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri că respingerea nemotivată a propunerii de premier reprezintă un exces de putere al președintelui Klaus Iohannis.
 

„Gestul nemotivat al președintelui de refuz nu poate fi tradus decât ca un exces de putere pe care vrea să ni-l arate nouă, întregii țări, și care este extrem de păgubos, deoarece Constituția îi dă mai degrabă mandatul să fie factorul de echilibru și nu cel care declanșează crize politice în țară pe chestiuni de orgoliu sau de interese politice personale”, a spus Tăriceanu.

„Suntem puși în fața unei realități pe care nu ne-o dorim. Se dorește declanșarea unei crize politice majore și de aceea va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua, pentru că nu dorim să băgăm România într-o criză politică”, a susținut președintele Senatului.

 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii