Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:04 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

ro

09 Apr, 2024 18:00 559 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis l-a primit, marţi, 9 aprilie 2024, la Palatul Cotroceni, pe Directorul General al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România.

Potrivit Amdinistrației Prezidențiale, în cadrul întrevederii, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat rolul esenţial al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia.

„Preşedintele României a subliniat importanţa organizării primului Summit al Energiei Nucleare, desfăşurat recent la Bruxelles, precum şi necesitatea investiţiei în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a salutat eforturile Directorului General al AIEA în vederea asigurării siguranţei şi securităţii facilităţilor nucleare şi radiologice şi a transmis asigurări că ţara noastră va continua susţinerea activităţilor Agenţiei pe acest palier.

Totodată, Preşedintele României s-a referit la programul energiei nucleare dezvoltat de România, în special la investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă şi la investiţiile în tehnologii moderne, precum cele în reactoare modulare mici (SMR)“ - au mai precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale.


La rândul său, Directorul General Rafael Grossi a evidenţiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate. Totodată, Rafael Grossi a subliniat cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiţii de siguranţă a energiei nucleare.

Directorul General al AIEA a remarcat gradul avansat de dezvoltare al sectorului energiei nucleare în România, exemplificat prin investiţiile de la Centrala Cernavodă şi cele în reactoare modulare mici. De asemenea, Rafael Grossi a subliniat faptul că acestea au un rol esenţial în asigurarea autonomiei energetice a ţării şi în reducerea costurilor pentru consumatori.

Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile tematicilor relevante pentru activitatea AIEA, în primul rând siguranţa şi securitatea centralelor nucleare din Ucraina.

citește și. 

O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii