Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:03 04 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proprietarii unor apartamente de pe bulevardul Mamaia, dați în judecată de un dezvoltator imobiliar. Ce au cerut afaceriștii (document)

ro

19 Oct, 2021 00:00 3842 Marime text
  • Este vorba despre dosarul 2554/212/2021, cauză al cărei obiect era reprezentat de „acțiune în răspundere delictuală pretenții“.
  • Părți în cauză sunt firma Yco Teh Construct Constanța, în calitate de reclamant și mai multe persoane fizice, împreună cu Asociația de Proprietari Mamaia nr. 86, în calitate de pârâți.
  • Judecătoria Constanța, în completul C31, prezidat de magistratul George Crăciun, a decis respingerea acțiunii promovate de Yco Teh Construct Constanța.
  • Potrivit Hotărârii nr. 10272/2021, reprezentanții firmei le-au cerut judecătorilor să oblige oamenii, „în solidar, la plata sumei de 27.335 lei, reprezentând cheltuieli de judecată ocazionate de soluționarea“ unui alt dosar în care părțile au fost adversare.
  • Pe parcursul procesului, reprezentanții companiei au formulat o cerere prin care au renunțat la pretenții.
  • Hotărârea nr. 10272/2021 poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Yco Teh Construct Constanța, compania care a construit un bloc de 11 etaje pe strada Prelungirea Bucovinei, a dat în judecată Asociația de Proprietari Mamaia nr. 86 și pe mai mulți proprietari ai unor apartamente din zonă. Motivul noului proces, astfel cum reiese din hotărârea instanței de judecată, este reprezentat de onorariul avocatului plătit de companie.
 
Este vorba despre dosarul 2554/212/2021, cauză al cărei obiect era reprezentat de „acțiune în răspundere delictuală pretenții“.
 
Părți în cauză sunt firma Yco Teh Construct Constanța, în calitate de reclamant și mai multe persoane fizice, împreună cu Asociația de Proprietari Mamaia nr. 86, în calitate de pârâți.
 
Pretenții de peste 27.000 de lei - onorariul avocatului
 
Așa cum arătam, în edițiile anterioare, Judecătoria Constanța, în completul C31, prezidat de magistratul George Crăciun, a decis respingerea acțiunii promovate de Yco Teh Construct Constanța.
 
Recent, judecătorii au motivat Hotărârea nr. 10272/2021, prin care s-a respins acțiunea dezvoltatorului imobiliar, documentul fiind citat pe Jurindex.
 
Conform acestei hotărâri, reprezentanții firmei le-au cerut judecătorilor să oblige oamenii, „în solidar, la plata sumei de 27.335 lei, reprezentând cheltuieli de judecată ocazionate de soluționarea“ unui alt dosar în care părțile au fost adversare.
 
„În motivare, în esență, reclamanta a arătat că judecata dosarului nr. (...) a generat în sarcina sa cheltuieli de judecată în cuantum de 27.335 lei reprezentând onorariu avocațial fix (forfetar) în cuantum de 4760 lei și onorariu de succes în cuantum de 5000 euro, echivalentul a 22.575 lei la data emiterii facturii“, potrivit hotărârii citatew pe www.rolii.ro.

 
Proces pentru anularea autorizațiilor de construire
 
Amintim, în anul 2016, Asociația de Proprietari Mamaia nr. 86, alături de proprietarii mai multor apartamente din blocul vecin imobilului cu 11 etaje au dat în judecată municipalitatea, compania și pe acționarii companiei constructoare, solicitând anularea autorizațiilor de construire.
 
În 2017, un dosar a fost desprins din cauza principală și s-a format litigul înregistrat sub numărul 7292/118/2017, disjuns din 7488/118/2016. În acest dosar disjuns, oamenii au cerut, potrivit Jurindex, anularea autorizației de construire nr. 1581/30.09.2018, dar și anularea autorizației de construire nr. 314/5.03.2012.
 
Spus pe scurt, reclamanții erau nemulțumiți de numărul de etaje al noului bloc.
 
 După circa doi ani de proces, în anul 2019, Tribunalul a respins cererea de anulare a autorizațiilor de construcție, considerând acțiunea inadmisibilă, pentru lipsa plângerii prealabile.
 
Soluția a fost menținută și la Curtea de Apel Constanța, care a închis definitiv dosarul, în noiembrie 2019.
 
„Recompensa suplimentară a muncii efectiv prestate“
 
Acum, a venit rândul constructorului să dea în judecată Asociația de Proprietari Mamaia 86 și pe proprietarii apartamentelor din blocul vecin construcției proprii.
În replică, legat de onorariul avocatului pe care dezvoltatorul imobiliar l-a cerut, prin noul proces, de la foștii săi adversari, oamenii au argumentat că „onorariul de succes nu trebuie considerat în sarcina părții care a pierdut procesul, deoarece asemenea cheltuială, nefăcută până la data judecății, nu este imputabilă părții căzute în pretenții, constituind recompensa suplimentară a muncii efectiv prestate de avocat, cu vădit caracter voluntar și voluptuar al părții promitente“.
 
De asemenea, oamenii au mai arătat că „onorariul total achitat de reclamantă avocatului depășește limitele unor cheltuieli necesare și rezonabile, reprezentând în parte o bonificație, o recompensă pentru activitatea avocatului care a contribuit la câștigarea litigiului. Cererea care a făcut obiectul dosarului nr. (...) s-a perimat, astfel că munca avocatului a fost una relativ redusă ca și nivel de complexitate“, potrivit hotărârii citate pe Jurindex.
 
Cerere de renunțare
 
Foarte interesant, pe parcursul judecării procesului, reprezentanții companiei s-au răzgândit.
 
Astfel, se arată în Hotărârea nr. 10272/2021 că „în cursul judecății, reclamanta (nr., Yco Teh Construct), prin reprezentant convențional, a depus declarație de renunțare la dreptul pretins autentificată sub nr. 802/09.03.2021“.
 
„În cuprinsul declarației, reprezentanții legali ai societății reclamante au declarat că renunță la dreptul de a cere, pe orice cale permisă de lege, directă sau indirectă, orice cheltuieli de judecată, inclusiv suma de 27.335 lei , despăgubiri, daune-interese, penalități și/sau orice alte sume, indiferent de denumirea lor, având legătură directă/indirectă cu eventualele prejudicii pretins cauzate societății reclamante de soluționarea dosarului nr. (...)“, se arată în hotărârea pronunțată de Judecătoria Constanța.
 
De asemenea, se mai precizează că „s-a mai solicitat ca instanța să pronunțe o hotărâre prin care să respingă în fond cererea ce formează obiectul dosarului nr. (...)“.
 
În aceste condiții, instanța a decis respingerea acțiunii, ca nefondată.
 
Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Despre Yco Teh Construct
 
Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 3 februarie 2021, firma Yco Teh Construct a fost înființată în 2011 și are sediul social în Constanța, pe strada Berlin, nr. 4.
 
Capitalul social subscris este de 584.880 de lei, integral vărsat, iar acțiunile sunt împărțite în mod egal între Sorin Sebastian Malcea și Simona Petronela Gheorghe, ambii fiind și administratorii companiei.
 
Domeniul principal de activitate este reprezentat de „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale“.
 
În 2017, cu 0 salariați, compania a înregistrat o pierdere netă de 161.402 lei și a avut cifra de afaceri netă 0.
 
În 2018, numărul salariaților și cifra de afaceri au rămas 0, iar pierderea netă înregistrată a fost de 132.347 de lei.
 
În 2019, firma a avut un salariat, o cifră de afaceri netă 4.689.005 lei și un profit net de 1.443.016 lei.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Investitor contra locatari!
Cine a câștigat procesul intentat de compania Yco Teh Construct proprietarilor de pe bulevardul Mamaia, din Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii