Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:34 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea incredibilă trăită de un poliţist constănţean Târât în instanţă timp de trei ani chiar de omul pe care l-a salvat

ro

07 Jan, 2020 00:00 4779 Marime text

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că profesia de poliţist presupune foarte multe riscuri. Dincolo de cele privind integritatea fizică, poliţiştii sunt supuşi şi riscurilor de a fi daţi în judecată pentru motive mai mult sau mai puţin închipuite. Astfel, un om al legii constănţean a fost chemat în justiţie de un individ care i-a cerut daune morale de 10.000 de euro. Culmea, individul fusese salvat de către poliţist şi colegul său, în urma unui incident petrecut în 2015, când oamenii legii răspunseseră apelului său la 112.


Motivul – poliţistul ar fi declarat despre el că acesta ar fi suferit o operaţie la cap şi că s-ar confrunta cu probleme psihice. Pe parcursul desfăşurării procesului, însă, a ieşit la iveală faptul că reclamantul din dosar chiar suferă de anumite afecţiuni psihice, respectiv „tulburare de personalitate de tip paranoic“. Mai mult, afirmaţia pentru care poliţistul a fost dat în judecată a fost făcută de acesta sub forma declaraţiei sale, aspect citat în ordonanţa de clasare dată de către procurori într-un dosar penal ale cărui detalii le vom menţiona pe parcursul articolului.


Să o luăm însă pas cu pas. Este de precizat mai întâi faptul că, deşi dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţelor aproape de finele anului 2016, abia în luna martie 2019 s-a pronunţat o hotărâre definitivă în cauză. Potrivit aspectelor consemnate în Indexul Jurisprudenţei Naţionale, prin cererea de chemare în judecată formulată împotriva poliţistului, constănţeanul nemulţumit a solicitat instanţei să îl oblige pe omul legii să îi acorde 10.000 de euro cu titlul de daune morale.
 

Apel la 112


În argumentarea solicitării sale, reclamantul a precizat că în cursul anului 2015 a sunat la 112 şi a cerut sprijinul Poliţiei întrucât tatăl său ar fi provocat un scandal şi l-ar fi sechestrat într-una din camerele casei. Din echipajul sosit la faţa locului care l-a salvat pe bărbat făcea parte şi poliţistul reclamat, respectiv Pristavu Doru, la Secţia 1 Rurală de Poliţie Cumpăna.


La momentul respectiv, oamenii legii nu au dat curs solicitărilor bărbatului de a-l aresta pe tatăl său, ci au aplanat conflictul. Totuşi, bărbatul a interpretat comportamentul poliţiştilor ca fiind unul agresiv, astfel că le-a făcut plângere penală.


Cei doi poliţişti au fost cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa care au ajuns la concluzia că plângerea formulată de bărbat nu este confirmată de dovezi.


Ceea ce a dat naştere procesului civil în care bărbatul a cerut 10.000 de euro daune de la poliţistul constănţean a fost faptul că în cuprinsul ordonanţei de clasare se arată că omul legii ar făcut o anumită declaraţie. Mai exact, poliţistul a spus că „din câte a aflat, numitul (...) are o operaţie la cap, dând impresia că are probleme psihice“.


În baza acestei declaraţii, poliţistul a fost dat în judecată şi în civil de către bărbat, după soluţionarea dosarului penal, pentru a-i cere daune morale pentru afirmaţia făcută.
 

Apelul, respins ca netimbrat


Atâta doar că, pe parcursul desfăşurării procesului, s-a stabilit faptul că bărbatul chiar suferă de anumite afecţiuni psihice. Concret, în urma expertizei medico-legale administrată în cauză, a reieşit că acesta „este diagnosticat, actualmente, cu tulburare de personalitate de tip paranoic – litigiozitate patologică“.


Dincolo însă de acest aspect, este de spus că magistraţii au remarcat de la bun început faptul că „reclamantul identifică ilicitul faptei imputate pârâtului cu o singură afirmaţie, reţinută de organul de urmărire prin ordonanţa de clasare, fără a invoca vreun ecou pe care aceasta l-ar fi avut în privinţa personalităţii, demnităţii, onoarei şi prestigiului reclamantului“.


Date fiind toate aceste aspecte, instanţa a respins acţiunea bărbatului ca neîntemeiată. Nemulţumit de această sentinţă, individul a atacat decizia în apel, dar şi instanţa de control i-a respins demersul, iar apelul său a fost respins ca netimbrat.


Citeşte şi:

S-a tras cu arma în Murfatlar! Un poliţist al Gărzii de Coastă, lovit cu maşina. Judecătorii au dictat peste 12 ani de închisoare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii