Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa! Bancă învinsă în instanţă. Iată decizia judecătorilor

ro

30 Jan, 2020 15:52 2056 Marime text
Creşte numărul celor care au câştig de cauză în procese intentate unităţilor bancare de la care au contractat diverse credite! Recent, judecătorii din Constanţa au dat câştig de cauză unui cetăţean care a chemat în instanţă unitatea bancară de la care a împrumutat o sumă de bani.
 
Prin decizia 12190/2019 (dosar 2074/212/2019), Judecătoria Constanța a constatat „caracterul abuziv“ şi nulitatea absolută a clauzei contractuale inserate la art. 5.1 şi art. 5.4 din Contractul de credit nr..../01.02.2008, în ce priveşte posibilitatea băncii de a modifica dobânda în funcţie de marja variabilă a băncii, conform deciziei băncii, precum şi acceptarea automată de către consumator a noului nivel al dobânzii.
 
Mai mult, instanța a constatat „caracterul abuziv“ şi nulitatea absolută a clauzei contractuale inserate la art. 1.3.a) din Contractul de credit nr..../01.02.2008 cu privire la comisionul de acordare.
 
Drept urmare, Judecătoria Constanța a decis obligarea unității bancare să restituie cetățeanului sumele achitate în baza clauzelor a căror nulitate a fost constatată prin prezenta hotărâre.
 
De asemenea, banca a fost obligată la plata către reclamant a dobânzii legale calculate asupra sumelor percepute în temeiul clauzelor a căror nulitate a fost constatată prin prezenta, din momentul plăţii acestor sume către pârâte şi până la momentul plăţii efective.  Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă, ea fiind contestată la Curtea de Apel Constanța.

Azi, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, nefiind stabilit primul termen de judecată în faza apelului.
 
De menționat că acest caz nu este singular, în ultimii ani judecătorii pronunțând mai multe decizii în favoarea cetățenilor.
 
Citește și
 
Veşti bune din sala de judecată! Constanţa. Procese câştigate împotriva băncilor. Clarificări importante
 
Bănci învinse în instanţă! Ce clauze şi comisioane au fost declarate abuzive
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii