Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:15 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veşti bune din sala de judecată! Constanţa. Procese câştigate împotriva băncilor. Clarificări importante

ro

10 Mar, 2018 00:00 2481 Marime text
Conform portalului instanţelor de judecată, într-unul dintre dosare, magistraţii Judecătoriei Constanţa au admis, în parte, cererea formulată de reclamantul (…) în contradictoriu cu pârâta banca (…). Pe cale de consecinţă, instanţa a constatat „caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută a clauzei prevăzute în art. 4.3 din contractul de credit de consum nr. (…) în ceea ce priveşte dreptul băncii de a modifica dobânda, precum şi în ceea ce priveşte clauza conform căreia, în situaţia neacceptării de către împrumutat a modificării dobânzii, banca are dreptul să declare creditul scadent şi să treacă la recuperarea creditului şi a dobânzii aferente“. Mai mult decât atât, Judecătoria Constanţa a „constatat caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută a clauzei prevăzute în art. 4.1 din contractul de credit menţionat în ceea ce priveşte comisionul de acordare credit“.
 
În continuare, banca a fost obligată să restituie clientului sumele achitate în baza clauzelor prevăzute de art. 4.3 din contract, constatate ca fiind abuzive, sume ce se vor actualiza cu dobândă legală ce urmează a se calcula de la data înregistrării cererii de chemare în judecată, (…) şi până la data restituirii efective.
 
„Obligă pe pârâta (n.r. unitatea bancară) la restituirea către reclamant a sumei achitate cu titlu de comision de acordare a creditului şi la plata dobânzii legale aferente ce urmează a se calcula de la data încasării acestui comision şi până la data restituirii efective“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Într-un alt dosar, Judecătoria Constanţa a constatat caracterul abuziv al clauzelor cuprinse la art. 4.1 şi art. 4.3 din contractul de credit de consum nr. (…), referitoare la formula de calcul al dobânzii variabile, la comisionul de acordare şi la comisionul de administrare lunară, precum şi la dreptul pe care şi-l rezervă banca de a modifica dobânzile şi comisioanele bancare pe parcursul derulării contractului şi, pe cale de consecinţă, constată nulitatea absolută a acestor clauze.
 
„Obligă (n.r. unitatea bancară) să plătească reclamanţilor sumele de bani pe care le-a încasat în executarea contractului de credit de consum nr. (…), în temeiul clauzelor abuzive, respectiv:
- suma de 267,50 CHF, reprezentând comision de acordare credit;
- suma de 2.291.80 CHF, reprezentând comision de administrare a creditului;
- suma de 1.520.84 CHF, reprezentând dobândă suplimentară faţă de dobânda aplicabilă la începutul contractului.
 
Obligă pârâta (n.r. unitatea bancară) să plătească reclamanţilor dobânda legală aferentă tuturor sumelor de restituit, în cuantum total de 4.080,14 CHF, dobândă ce urmează a se calcula de la data de 27.04.2016 şi până la data restituirii efective. Respinge, ca neîntemeiate, restul pretenţiilor reclamanţilor“, conform portalului instanţelor de judecată.
 
Deciziile mai sus precizate nu sunt definitive, ele fiind atacate la Tribunalul Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Bănci învinse în instanţă! Ce clauze şi comisioane au fost declarate abuzive

Hai că se poate! Un constănţean ar putea să primească o mică avere chiar de la banca ce l-a împrumutat

Important pentru cei care au credite
Două comisioane bancare declarate nule. Este vizat și dreptul unilateral al băncii de a modifica dobânda

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii