Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:02 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colectiv – Cinci ani de la tragedie. Victimele de la Constanța. Ce se întâmplă cu dosarul

ro

30 Oct, 2020 00:00 3354 Marime text
  • La Constanța, tragedia Colectiv înseamnă cu atât mai mult cu cât în orașul de la malul mării a existat o tristă „avanpremieră“.
  • Pe 5 aprilie 2014, Restaurantul Beirut, din Constanța, a ars ca o torță.
  • Pe 30 octombrie 2015, o zi de vineri, ca și acum, nenorocirea din Constanța s-a repetat, în proporții mult crescute, la Clubul Colectiv, din București.
  • Numărul oficial al deceselor Colectiv este de 65, răniții sunt 185, dintre care spitalizați au fost 146.
  • Recent, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea care permite acordarea de tratamente pentru tot restul vieții supraviețuitorilor de la Colectiv.
  • Curtea de Apel București, unde au fost contestate pedepsele primite inițial în proces, a fixat pe data de 13 noiembrie 2020 următoarea înfățișare.

Astăzi, se împlinesc cinci ani de la tragedia Colectiv, nume înscris cu roșu de sânge în istoria recentă a țării, dar și a Constanței.

Zeci de tineri au murit atunci. Sute de familii au fost distruse. Iar supraviețuitorii au avut de îndurat luni întregi, ba chiar ani de suferință. Nimeni nu s-a refăcut complet, mai ales sufletește. Nimic nu a mai fost la fel.


Tratamente pentru victime

Colectiv – nume cu ecou de neputință și teroare – are încă puterea de a ne îngrozi pe noi, cetățenii obișnuiți.

Recent, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga legea care permite acordarea de tratamente pentru tot restul vieții supraviețuitorilor de la Colectiv.

Tragedia Colectiv a schimbat pe veci sensul vieților a sute de oameni.

Păcat că legislația, însă, nu s-a schimbat în bine în urma acestui eveniment.

Păcat că ne aducem aminte de plecarea celor mulți și de durerea celor rămași o singură dată pe an, iar atunci – de dragul spiritului de turmă.


„Avanpremiera“ neagră Beirut

La Constanța, tragedia Colectiv înseamnă cu atât mai mult cu cât, dincolo de faptul că au fost și constănțeni implicați direct în tristul eveniment, în orașul de la malul mării a existat o tristă „avanpremieră“.

Pe 5 aprilie 2014, Restaurantul Beirut, din Constanța, a ars ca o torță. Înăuntru, în fața flăcărilor nemiloase, rămăseseră captive trei artiste, cântărețe și dansatoare.

Ioana Nicoleta Cengher, de 22 de ani, din Costinești, Mihaela Tucă, de 24 de ani, din Mangalia, și Nicoleta Vasilițeanu, de 23 de ani, din Constanța.

Cele trei tinere au fost victimele nevinovate ale incendiului.

Din tragedia aceasta, însă, autoritățile nu au învățat nimic.


30 octombrie, o zi de vineri. Acum, la fel ca și atunci

Iar ea s-a repetat. Pe data de 30 octombrie 2015, abia un an și jumătate de la nenorocirea din Constanța, la Clubul Colectiv, din București.

Si atunci, ca și anul acesta, 30 octombrie era într-o vineri.

Clubul era plin, căci era seară de concert. Din nefericire, însă, ce s-a auzit în cartier nu a fost muzica de concert ce era programată, ci concertul vocilor speriate, disperate, care cereau ajutor și implorau îndurare.

Zeci de oameni au ars de vii. Alții au fost transportați la spital, unde au mai murit câțiva dintre aceștia. Supraviețuitorii au scăpat cu viață, însă lunile și anii care au urmat i-au pus la grele încercări.
 


Tragedia care i-a însemnat

Chinurile fizice, iadul care se dezlănțuia în fața ochilor fiecăruia, la închiderea pleopelor, în așteptarea unui somn tămăduitor, disperarea din suflete – nu pot fi înțelese decât de cei pe care tragedia i-a însemnat și i-a unit pe veșnicie.

Au trecut cinci ani, împliniți diseară, și nu-și mai schimbă nimeni imaginea de profil, pe rețele de socializare, în semn de solidaritate. Niciun politician nu își mai dă demisia. Ba chiar unii au fost aleși din nou în funcția în care i-a prins incendiul.

Numărul oficial al deceselor Colectiv este de 65, răniții sunt 185, dintre care spitalizați au fost 146.

Au fost 12 arestări, sub acuzații de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, dar și alte fapte.
 

115 ani de detenție

Acum, toți acuzații sunt liberi, 13 fiind persoanele trimise în judecată.

În primă instanță, Tribunalul București a decis ca cei 13 inculpați să primească, în total, 115 ani de detenție.

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4 (ales în septembrie 2020 primar al Sectorului 5), a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare.

Asta, în timp ce cei trei patroni ai clubului Colectiv (Anastasescu George Alin, Mincu Costin, Gancea Paul-Cătălin) au luat câte 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare.

Daniela Niţă - șefa firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise - 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv la 10 ani de închisoare.

George Matei şi Antonina Radu, pompieri ai ISU Bucureşti - câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Societatea comercială Colectiv Club S.R.L. a fost condamnată la o amendă în valoare de 2,350,000 de lei.

De asemenea, Tribunalul București a admis în parte acțiunile civile și a dispus acordarea unor despăgubiri totale în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro. De menționat că în această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

 

Procesul continuă pe 13 noiembrie

Dosarul se află acum în faza de apel, la Curtea de Apel București, unde, în urmă cu două zile, instanța a anunțat că va pronunța o decizie cu privire la eventuala instituire a măsurilor asiguratorii, în urma solicitărilor formulate în dosar, la data de 4 noiembrie.

Următoarea înfățișare în proces se va judeca pe 13 noiembrie 2020, de la ora 14.00.

Amintim acum și de victima din Constanța, de 25 de ani, a cărei viață s-a încheiat la Colectiv.

Tânăra lucra într-o multinaţională şi urma un masterat pe Studii Culturale Britanice. Era, de asemenea, absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (maghiară-engleză, promoţia 2012). În noaptea incendiului, fata se afla în Colectiv, alături de o colegă. Deşi a fost supusă unei intervenţii chirurgicale, avea plămânii şi rinichii foarte afectaţi, iar medicii nu au reuşit să o salveze.

Nu putem încheia fără să amintim și de diferitele cazuri ale unor copii din Constanța, căzuți pradă flăcărilor și însemnând cu roșu de sânge familiile și istoria recentă a județului.
 

Copiii morți în incendii, la Constanța

În ultimii ani, la Constanța, cel puțin patru copii și-au pierdut viața în incendii, iar ultimul caz în care un micuț a fost prins într-o casă în flăcări s-a produs nu mai departe de luna mai 2020, la Cuza Vodă.

În ianuarie 2013, înainte chiar de tragedia de la Beirut, trei copii au murit într-un incendiu produs în localitatea constănțeană Nicolae Bălcescu.

Erau trei fetițe, dintre care cea mai mare avea cinci ani.

Părinții erau plecați după lemne de foc când flăcările au cuprins casa în care se aflau micuțele.

Niciuna dintre ele nu a putut fi salvată.

În decembrie 2019, un bebeluș în vârstă de doar opt luni a fost, și el, victima flăcărilor mușcătoare și nemiloase.

Incendiul a izbucnit la o casă din comuna constănțeană Cogealac.

Cauza probabilă a incendiului a fost, potrivit reprezentanților ISU Dobrogea, sistemul de încălzire amplasat necorespunzător față de materialele combustibile din casă.

Nu mai departe de luna mai a acestui an, în plină epidemie de Coronavirus, un alt copil, de data aceasta în vârstă de patru ani, a scăpat ca prin minune cu viață dintr-un incendiu, dar cu arsuri pe 30% din suprafața corpului.

Incendiul se produsese în Cuza Vodă, județul Constanța.

Micuțul a scăpat cu viață, dar a fost transportat la spital, pentru îngrijiri medicale.
 

Oportunitate de a îmbunătăți cadrul legal și dotările salvatorilor

Așa cum am afirmat anterior, fiecare dintre aceste momente, începând cu tragedia Colectiv, trecând prin neagra „avanpremieră“ Beirut și ajungând la fiecare caz în care copii sau oameni mari și-au pierdut viața în incendii, au însemnat cu roșu de sânge istoria de după ele.

Fiecare dintre aceste triste episoare ar trebui să dea de gândit și ar trebui să fie transformat într-o oportunitate de a îmbunătăți cadrul legal, dar și dotările de care dispun inspectoratele pentru situații de urgență, pentru a putea trimite salvatori echipați cu tot ce le trebuie în misiunile pentru salvarea vieților.


Citește și:

Judecata dosarului Colectiv, amânată la Curtea de Apel București! Când a fost stabilit noul termen

Klaus Iohannis va promulga legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor de la Colectiv

5 aprilie 2014. Trei tinere au murit într-un teribil incendiu Judecătorii anunţă azi soluţia finală în dosarul Beirut!

Slujbă de pomenire în faţa fostului restaurant Beirut. Au trecut cinci ani de la moartea celor trei fete în incendiu

Cel puțin patru copii din Constanța, morți în incendii. Date îngrijorătoare transmise de autorități
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii