Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:09 24 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel puțin patru copii din Constanța, morți în incendii. Date îngrijorătoare transmise de autorități

ro

20 Oct, 2020 11:48 4489 Marime text


Date îngrijorătoare au fost transmise de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Peste 350 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, în ultimii opt ani, iar peste 100 dintre cei mici și-au pierdut astfel viața.

La Constanța, cel puțin patru copii și-au pierdut viața în incendii, în aceată perioadă, iar ultimul caz în care un micuț a fost prins într-o casă în flăcări s-a produs nu mai departe de luna mai 2020, la Cuza Vodă.

În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, iar 102 dintre aceștia și-au pierdut viața, transmit reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În Constanța, în ianuarie 2013, trei copii au murit într-un incendiu produs în localitatea constănțeană Nicolae Bălcescu.

Erau trei fetițe, dintre care cea mai mare avea cinci ani.

Părinții erau plecați după lemne de foc când flăcările au cuprins casa în care se aflau micuțele.

Niciuna nu a putut fi salvată.

În decembrie 2019, un bebeluș în vârstă de doar opt luni a fost, și el, victima flăcărilor mușcătoare și nemiloase.

Incendiul a izbucnit la o casă din comuna constănțeană Cogealac.

Cauza probabilă a incendiului a fost, potrivit reprezentanților ISU Dobrogea, sistemul de încălzire amplasat necorespunzător față de materialele combustibile din casă.

Nu mai departe de luna mai a acestui an, în plină epidemie de Coronavirus, un alt copil, de data aceasta în vârstă de patru ani, a scăpat ca prin minune cu viață dintr-un incendiu, dar cu arsuri pe 30% din suprafața corpului.

Incendiul se produsese în Cuza Vodă, județul Constanța.

Micuțul a scăpat cu viață, dar a fost transportat la spital, pentru îngrijiri medicale.

Iatp informațiile oficiale și semnalul de alarmă tras de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:

Cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării! În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului!

În ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor la locuințe, dintre care 102 au decedat și 268 au fost răniți. Din totalul celor care și-au pierdut viața, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.

Un aspect extrem de important și care trebuie adus în atenția publică este faptul că 75% din numărul copiilor decedați au fost lipsiți de  supravegherea adulților, la momentul producerii incendiilor. Acest aspect trebuie să tragă un semnal de alarmă în rândul celor care îi au în grijă pe cei mici, să îndemne la responsabilitate.

Exploatarea  necorespunzătoare  a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care, an de an, curmă vieți în rândul micuților.

Cele mai multe victime în rândul copiilor  (decedați, răniți) înregistrate în urma incendiilor  au fost identificate în București-Ilfov și în județele Bacău, Hunedoara, Maramureș, Iași și Mureș.

Îți pasă de copilul tău? Nu-l lăsa nesupravegheat și, în niciun caz, în preajma focului sau a mijloacelor de încălzire.

Foto din Arhiva ZIUA de Constanța, cu rol ilustrativ

Ti-a placut articolul?

Comentarii