Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultimul cuvânt îl va avea preşedintele Băsescu Şeful completului care judecă dosarul Retrocedărilor a fost eliberat din funcţie

ro

23 Sep, 2013 00:00 2665 Marime text
Elena Ursulescu deţine funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a penale şi pentru cauze cu minori şi de familie din cadrul Curţii de Apel Bucureşti din 2008. Mandatul ei expiră în iulie 2014
 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât! Completul de judecată (17F Continuitate din cadrul Curţii de Apel Bucureşti) care „tranşează” cunoscutul dosar al retrocedărilor din Constanţa va avea un nou preşedinte. În scurt timp, CSM va înainta preşedintelui României propunerea de eliberare din funcţie a magistratului Elena Ursulescu (preşedintele Secţiei a II-a penale şi pentru cauze cu minori şi de familie de la Curtea de Apel şi totodată şefa completului mai sus precizat). Magistratul Ursulescu a devenit cunoscut constănţenilor, dar şi întregii ţări mai ales după ce, în 2010, Radu Mazăre, primarul Constanţei şi unul dintre cei aproape 40 de inculpaţi în dosar, a susţinut că Elena Ursulescu ar fi un judecător „şantajabil“.
 
„Primul semn de întrebare în legătură cu judecarea cauzei a apărut când a fost schimbată judecătoarea ce a primit iniţial acest dosar, în urmă cu un an şi jumătate, prin repartizare aleatorie. Am aflat că pe 18 februarie 2010, în şedinţa Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti, s-a procedat la înlocuirea judecătoarei Lia Savonea cu Elena Ursulescu, fără tragere la sorţi, pe motivul că Lia Savonea are prea mult de muncă. Ulterior, în instanţă, atitudinea magistratului mi-a ridicat mari semne de întrebare şi întâmplarea a făcut, după ce am părăsit sala de judecată, ca un ziarist să-mi atragă atenţia asupra unor motive emoţionale care ar putea să o influenţeze pe judecătoare“, a mai afirmat edilul municipiului Constanţa în 2010, potrivit Agerpres. Primarul a mai afirmat: „Oare Elena Ursulescu, mama avocatului milionar Dragoş Alexandru Ursulescu, anchetat de DNA şi prezumtiv de a fi pus sub învinuire şi de a-şi pierde banii şi libertatea, mă va judeca obiectiv şi imparţial în dosarul meu instrumentat de acelaşi DNA? Eu unul nu vreau să fiu judecat de o judecătoare posibil şantajabilă“.

După cum arătam şi în ediţiile trecute, cu privire la acest dosar (cunoscut publicului larg „Retrocedările din Constanţa”), procurorii Anticorupţie au susţinut că, „în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale, care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul”. Revenind la schimbarea preşedintelui de complet, este de aşteptat ca acest lucru să aibă loc în circa două săptămâni. Conform datelor oficiale, în şedinţa de la finele săptămânii trecute, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât să înainteze preşedintelui României propunerea de eliberarea din funcţie, prin pensionare, a judecătorului Elena Ursulescu, preşedintele Secţiei a II-a penale şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Bucureşti. Propunerea CSM este valabilă începând cu data de 1 octombrie. Potrivit www.magistrati.ro, Elena Ursulescu deţine funcţia de preşedinte al Secţiei a II-a penale şi pentru cauze cu minori şi de familie din cadrul Curţii de Apel Bucureşti din 2008. Tot în 2008, procurorii Anticorupţie au deferit justiţiei circa 40 de inculpaţi în dosarul retrocedărilor. Conform portalului instanţelor de judecată, cauza penală despre care vorbim are un nou termen pe data de 29 octombrie, ora 11.00, în vederea finalizării expertizei topo-cadastrale dispuse. Foarte interesant, mandatul judecătorului Ursulescu expiră în iulie 2014.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii