Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prejudiciu de peste 1,5 milioane euro Doi afacerişti şi un consultant fiscal, trimişi în judecată de DNA Constanţa

ro

02 Jun, 2012 01:53 2178 Marime text
09_DNA_DNA_Constanta_sediu_1.jpgProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a trei bărbaţi. Doi dintre aceştia administrează SC ARM Consulting SRL Constanţa, iar al treilea este consultant fiscal. Conform organelor de anchetă, inculpaţii ar fi „realizat" un prejudiciu total de 5.771.116 lei, echivalent a 1.600.864 de euro. Foarte interesant, în 2006, Mircea Ciobanu, pe atunci şef al Departamentului de Combatere a Fraudelor Fiscale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei a precizat că administratorul şi juristul societăţii comerciale mai sus precizate sunt cercetaţi penal pentru achiziţionarea, pe baza unor autorizaţii false, în regim de scutire de la plata accizelor, a peste 3.600 de tone de motorină.

Revenind la informarea de ieri a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Iulian Chiţaru, asociat unic şi administrator al SC ARM Consulting SRL Constanţa, este acuzat de sustragere în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile. Mai mult decât atât, acuzele organelor de anchetă continuă cu „ascunderea obiectului ori a surse impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive". Procurorii DNA mai arată că Iulian Chiţaru este acuzat şi de sustragerea de la efectuarea controlului financiar-fiscal prin declararea fictivă cu privire la sediul unei societăţi comerciale, la sediile subunităţilor sau la sediile punctelor de lucru, precum şi la schimbarea acestora fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege. Marius Zainea, administratorul firmei ARM Consulting SRL, este acuzat de spălare de bani şi uz de fals în formă continuată. De asemenea, bărbatul este acuzat de sustragere în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a surse impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive. În sarcina lui Marius Zainea s-a mai reţinut folosirea, cu rea credinţă, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acestuia sau în folosul lui propriu pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect. La rândul său, Ioan Butanche, consultant fiscal, este acuzat de uz de fals în formă continuată şi de complicitate la infracţiunea de sustragere în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a surse impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive. În rechizitoriu, procurorii arată că, în perioada decembrie 2044 - iulie 2005, Chiţaru, Zainea şi Butanche au achiziţionat importante cantităţi de motorină în regim de scutire de la plata accizelor şi a TVA cu motivaţia „export - bunkeraj". Organele de anchetă mai arată că, în realitate, marfa a fost livrată, pentru consum, unor altor societăţi din România la un preţ incluzând acciza şi TVA, contribuţii care nu ar fi fost achitate bugetului de stat. Oamenii legii mai arată că, în 2004, Zainea şi Butanche au folosit, pentru a-şi acoperi urmele, mai multe înscrisuri oficiale, dar şi înscrisuri sub semnătură privată. Mai mult decât atât, Zainea ar fi folosit în interesul personal suma de 6.750.626 de lei aparţinând firmei pe care o administra, după care ar fi supus procesului de spălare suma de 979.500 de dolari USD, prin crearea unui circuit financiar fictiv.

Insolvenţă

Firma Arm Consulting a fost înfiinţată pe data de 2 mai 2001, iar ultima menţionare în documentele oficiale arată faptul că firma are sediul expirat şi că este sub incidenţa legii 85/2006. Iar în acest context, al anchetei DNA, poate că nu este de trecut cu vederea faptul că numele firmei Arm Consulting apare în mai multe procesele aflate pe rolul instanţelor constănţene. Mai exact, în 2009, SC Petrotel - Lukoil SA a cerut intrarea firmei în insolvenţă, lucru pe care îl solicitase şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice, cu doi ani înainte. În 2010, societatea l-a dat în judecată pe nimeni altul decât Iulian Chiţaru, solicitând instanţei încuviinţare pentru executarea lui silită. Aşa cum am menţionat, societatea Arm Consulting apare în mai multe litigii în care diferite instituţii sau particularii au solicitat intrarea societăţii în insolvenţă. Din câte se pare, Arm Consulting ar face parte dintr-o grup de unităţi aparent de tip „fantomă", utilizate exclusiv în astfel de acţiuni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii