Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lasati liberi pentru ca procurorul nu si-a facut temele

ro

03 Nov, 2008 00:00 735 Marime text

O contributie majora pentru cercetarea in stare de libertate a celor patru tineri acuzati de multiple fapte de talharie a avut-o, involuntar, procurorul care a instrumentat cazul. Cel putin, aceasta este concluzia care se desprinde din motivarea judecatorilor privind respingerea propunerii de arestare preventiva a celor patru, formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta.

Dumitru Titi Leonte, de 18 ani, Gheorghe Cristinel B., de 17 ani, Gabriel Condurache, de 21 de ani, si Georgian Ionut C., de 17 ani, sunt acuzati ca ar fi pus la cale si infaptuit mai multe talharii, carora le-au cazut victime mai multe femei din Constanta. In prezent, tinerii sunt cercetati in stare de libertate, dat fiind faptul ca anchetatorii au cam "dat-o in bara" din punct de vedere procedural. Unul dintre argumentele avute in vedere de judecatori la respingerea propunerii de arestare a celor patru tineri vorbeste, practic, de la sine. "Urmarirea penala a fost confirmata de catre procuror pentru mai multe fapte decat s-a inceput urmarirea penala", au aratat judecatorii. "Confirmarea de catre procuror a inceperii urmaririi penale pentru toate cele cinci fapte de talharie nu poate suplini lipsa inceperii urmaririi penale", au motivat judecatorii. De altfel, este imperativ, potrivit legii, ca "persoana fata de care s-a formulat propunerea de arestare preventiva sa fie urmarita penal pentru faptele mentionate in propunerea de arestare". Totusi, in cazul celor patru, procurorul a cerut arestarea pentru mai multe fapte decat ii acuzase. Mai mult decat atat, procurorul care a instrumentat cazul nu a facut distinctia in ceea ce priveste aportul fiecarui tanar in parte la comiterea faptelor. Totodata, desi urmarirea penala s-a inceput in data de 20 octombrie, la ora 21.45, cei patru au fost audiati fara avocat, "desi aveau calitatea de invinuit dupa ora 24.00". Astfel, declaratiile in care povesteau cu lux de amanunte modul in care actionau este lovita de nulitate, din punct de vedere juridic.

Propunere de arestare generica

"Instanta constata ca propunerea de luare a masurii arestarii preventive se solicita in mod generic, fara ca propunerea sa vizeze pe fiecare inculpat in parte", spun judecatorii. "Cercetarile nu sunt finalizate, dar o persoana pentru care se solicita masura arestarii preventive trebuie sa cunoasca cu exactitate invinuirile ce i se aduc". Instanta mai arata in motivare ca ar fi fost indicat ca procurorul care a instrumentat cazul sa distinga exact aportul fiecaruia dintre cei patru tineri la comiterea celor cinci fapte de talharie. Tribunalul motiveaza ca "declaratiile partilor vatamate exclud comiterea faptelor de catre toti cei patru inculpati impreuna, astfel ca nu se poate aprecia in actualul stadiu al cercetarilor penale ca exista indicii temeinice din care sa rezulte implicarea tuturor celor patru inculpati in calitate de autori in comiterea celor cinci fapte de talharie, asa cum se sustine in propunerea de arestare preventiva". In concluzie, cei patru tineri, acuzati de talharie in forma continuata, au fost lasati in libertate mai ales pentru ca procurorul nu si-a facut bine temele la Parchet.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii