Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Filmul evenimentelor, în opinia DNA Fost director al Finanţelor din Ovidiu, trimis în judecată pentru rambursări ilegale de TVA

ro

29 Mar, 2013 00:00 2099 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Holban, fost director al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, dar şi a Ancăi Micu, fost inspector fiscal al aceleiaşi circumscripţii. În sarcina acestora, procurorii DNA au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. De menţionat că, în 2006, Ion Holban şi Anca Micu au fost condamnaţi pentru fapte similare, însă Curtea de Apel Constanţa a trimis dosarul înapoi procurorilor în vederea refacerii urmăririi penale. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada aprilie 1999 - ianuarie 2000, inculpatul Ion Holban, în calitate de şef al Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, ar fi încălcat, în mod repetat, dispoziţiile legale şi administrative privind controlul fiscal şi procedura rambursărilor de TVA, aprobând, în mod nelegal, 13 cereri de rambursare de TVA. Solicitările au venit, spun procurorii DNA, de la „SC Karoplast Prim SRL Ovidiu (şapte cereri), SC Buket SRL Ovidiu (patru cereri) şi SC Sam - Ka International SRL Ovidiu (două cereri), deşi acestea nu îndeplineau condiţiile legale pentru a beneficia de deductibilitatea şi, implicit, de rambursarea taxei pe valoare adăugată”. „În acest fel”, mai susţin cei de la Anticorupţie, „a fost adus un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală ce echivalează cu 12.561.635 de euro, reprezentând cuantumul total al sumelor de bani pentru care celor trei beneficiari le-a fost acordat dreptul de rambursare a TVA”. În ceea ce o priveşte pe Anca Micu, procurorii susţin că, în calitate de inspector fiscal în cadrul Circumscripţiei Fiscale Ovidiu, a întocmit două note de constatare în conţinutul cărora a inserat menţiuni nereale şi a propus nejustificat rambursarea cu titlul de TVA a sumei totale de 1.124.613 euro în beneficiul a două dintre societăţile comerciale menţionate. Faptele administratorilor celor trei societăţi comerciale beneficiare ale rambursării de TVA au făcut obiectul unui dosar separat instrumentat de DIICOT, care a fost deferit justiţiei. Direcţia Generală a Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă cu echivalentul sumei de 12.561.635 de euro, reprezentând valoarea prejudiciului produs bugetului statului. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător cu privire la bunurile inculpatei Anca Micu. Cu privire la inculpatul Ion Holban, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător într-o altă cauză în care acesta a fost trimis în judecată pentru fapte similare de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii