Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De azi curg zilele de arest Cum au rămas cu cătuşe Pilcă şi Bogatu

ro

21 Oct, 2011 01:00 2455 Marime text
port-EugenBogatu.jpgDupă aproape o săptămână de speranţe şi vise despre libertate, cei 14 suspecţi anchetaţi în arest în dosarul Portul au avut parte, aşa cum s-a mai scris, de o cruntă deziluzie din partea Completului de 5 Judecători din cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au admis recursul procurorilor. ZIUA de Constanţa vă prezintă minuta Înaltei Curţi prin care magistraţii bucureşteni au pus punct planurilor de libertate ale suspecţilor aflaţi în celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române, ale căror mandate de arestare au fost prelungite începând de astăzi până pe 19 noiembrie.

Informaţiile oficiale arată faptul că prin încheierea penală nr. 328/2011 cei cinci judecători au admis „recursul declarat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din Camera de Consiliu nr. 1457 din 7 octombrie 2011, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, în dosarul nr. 7940/1/2011". De menţionat că încheierea cu pricina îi priveşte pe Eugen Bogatu, Sorin Budăi, Sunai Cadîr, Liviu Adrian Durbac, Marian Ionuţ Iordănescu, Adrian Milea, Claudiu Constantin Olteanu, Valentin Ţiripan, Aurelian Cătălin Pilcă, Dragoş Iulian Tudoran, Rouchdi Mohamad, Lucian Păun, Valentin Roşculeţ şi Mihai Ciobanu. „Casează în parte încheierea atacată doar cu privire la dispoziţia de respingere a propunerii de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei" privind pe cei 14 inculpaţi, au arătat judecătorii Înaltei Curţi. De asemenea, aceştia au precizat că decizia de casare este valabilă şi cu privire la dispoziţia de înlocuire a măsurii arestării preventive pentru cei 14 cu obligarea de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile. Astfel, în urma rejudecării solicitării procurorilor DNA, cei cinci magistraţi au decis unanim să admită „propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Corupţiei".

Bani pentru avocaţi şi translatori

În plus, se arată că „în baza art. 155 alin. 1 din Codul de procedură penală, dispune prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor (...) pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 21 octombrie 2011 până la 19 noiembrie 2011". „Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Onorariile parţiale pentru apărătorii desemnaţi din oficiu, în recurs, pentru intimaţii inculpaţi, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 25 de lei, se vor plăti din fondul Ministerului Justiţiei", au precizat judecătorii. Nu în ultimul rând, „onorariul interpretului de limbă arabă desemnat pentru intimatul inculpat Mohamad Rouchdi, în recurs, se va plăti din fondul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie". Decizia celor cinci judecători ai Curţii Supreme este definitivă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii