Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Nu ne mai mutilaţi copiii în locurile de joacă!

ro

14 May, 2018 00:00 2207 Marime text

Serile trecute, un nebun cu un cuţit s-a apucat să înjunghie oameni la operă, în Paris. În paralel, în Statele Unite ale Americii au loc tot felul de atacuri armate în şcoli sau licee. Noi n-avem porcăriile astea. Noi nici nu avem nevoie de ele. Le avem pe ale noastre.
 
În Constanţa, din păcate, „atacurile“ se produc un pic mai subtil: la locurile de joacă, direct asupra copiilor. Zilele trecute, un copil s-a accidentat pe un tobogan putred la locul de joacă din Portul Tomis. Despre el s-a aflat şi s-a scris. Dar câţi alţii nu or cădea, nu s-or accidenta zilnic în jerpelitele cauciucuri SH ce trec drept leagăne în Constanţa anului 2018? Câţi nu s-or lovi în toboganele, motocicletele şi căluţii mâncaţi de rugină? Câţi nu s-or îmbolnăvi jucându-se în nisipul confundat de animale cu o litieră, iar de adolescenţi şi, poate chiar mai adesea, de prea mulţi dintre părinţi cu o scrumieră şi un coş de gunoi?
 
Nu am absolut nimic împotriva animalelor de companie şi nici măcar împotriva celor comunitare. Doar cred că un pic de curăţenie se poate face dimineaţa la prima oră şi în locurile de joacă. Mai ales că nu sunt multe. Cum se mătură în „Ţările Piticilor“, se poate mătura şi în alte spaţii de joacă publice, nu? Aaa, „Ţările Piticilor“ sunt împrejmuite cu gard, animăluţele de companie nu au voie înăuntru, iar cele comunitare nu pot intra. Perfect, la fel se poate proceda cu toate spaţiile de joacă, nu?
 
Iar cât despre adolescenţii şi (mulţi dintre) părinţii ce fumează şi sparg seminţe fix în nisipul în care se joacă cei mici, instalaţi-le mai multe coşuri de gunoi. Iar dacă nici aşa nu se potolesc, amendaţi-i! Nu sume mari, dar amendaţi-i constant, la orice oră îi prindeţi! Nesimţirea se plăteşte! Şi redirecţionaţi banii din amenzi tot către parcuri şi spaţiile de joacă. Modernizaţi şi securizaţi toboganele şi cauciucurile SH (a se citi „leagănele“) care ne pun în pericol copiii. Iar dacă nu au bani de amenzi, puneţi-i la un fel de muncă în folosul comunităţii, tot legat de locurile de joacă: se repare un leagăn, să dea cu o mătură, să vopsească un tobogan etc. Metode sunt pentru a face ceva legat de marea problemă a locurilor de joacă din Constanţa.
 
Am înţeles, domnilor din administraţia publică locală, că nu sunt bani pentru crearea unor noi locuri de joacă (vezi Doamne!). Aşa că măcar îngrijiţi-vă de cele vechi!
 
Cu siguranţă aveţi în aparatul juridic al instituţiei specialişti care vă pot îndruma pe căile legale să stabiliţi o oră-două de muncă în beneficiul spaţiului de joacă pentru cine nu respectă curăţenia locului. Cereţi-le sfatul! Soluţii se găsesc, bunăvoinţă şi interes să existe.
 
Faceţi ceva, încetaţi să mai atentaţi la vieţile copiilor noştri în spaţiile ce ar trebui să îi distreze, nu să îi mutileze!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii