Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au ales primarii! Poliţiştii investighează cel mai grav incident electoral petrecut vreodată în municipiul Constanţa

ro

06 Jun, 2016 00:00 3718 Marime text


Scrutinul electoral desfăşurat ieri la nivelul judeţului Constanţa nu a fost lipsit de incidente. Totuşi, introducerea sistemului informatic de monitorizare a votului a mai luat din „elanul“ alegătorilor „devotaţi“ unor partide politice, precum şi al politicienilor obişnuiţi atâta timp să-şi „onoreze“ votanţii cu „mici atenţii“. Principalii „reclamanţi“ şi cei care şi-au vânat orice mişcare pe tot parcursul zilei alegerilor au fost PNL şi PSD. Nu s-a lăsat mai prejos nici PMP, formaţiunea care a sesizat cel mai grav incident electoral petrecut vreodată în municipiul Constanţa.
 
De la zvonuri, sesizări oficiale sau informaţii pe surse, de departe cele mai „agitate“ alegeri au avut loc la nivelul oraşul Năvodari şi în comuna Ciobanu. Încă de la primele ore ale dimineţii de 5 iunie, sesizările au început să curgă. Reprezentanţi ai PNL deja semnalau diverse situaţii care se petreceau la Năvodari. Secretarul general al Organizaţiei Judeţene PNL Constanţa, Septimiu Bourceanu, ne declara că formaţiunea pe care o reprezintă va depune o sesizare la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa privind „întârzierea procesului de votare la secţiile de votare nr. 313, 320, 318 şi 327 din Năvodari pentru că li se spune oamenilor că nu funcţionează softul, iar CNP-urile se introduc manual“. Numai că operatori ai sistemului de monitorizare ne-au explicat faptul că, în cazul buletinelor de tip vechi, al cărţilor de identitate provizorii, precum şi al carnetelor de elev sau de student de la unităţile de învăţământ militare, datele se introduc manual, iar mulţi alegători au buletine pe model vechi. Tot liberalii au semnalat că la secţiile de votare 227 şi 228 din Năvodari s-ar fi găsit buletine de vot în cabinele de votare, în timp ce la secţiile 326 şi 327 s-ar fi dat mai multe buletine de vot unor alegători. Nici această informaţie nu a fost confirmată de reprezentanţii BEJ Constanţa.

Explicaţii printre lacrimi

La secţia de votare nr. 314, tot din Năvodari, două persoane au primit câte două buletine de vot pentru funcţia de primar. După ce Poliţia a fost sesizată, la secţie şi-a făcut apariţia un poliţist, care l-a interogat pe preşedintele secţiei de votare. Printre lacrimi, acesta a spus că buletinele s-au lipit între ele şi nu a fost nimic intenţionat.
 
„Dacă e să mă legaţi, luaţi-mă acum. Pur şi simplu s-au lipit“, ar fi spus femeia în faţa omului legii.
 
Citeşte şi Explicaţia, printre lacrimi, a unei femei din Năvodari care a dat două buletine de vot (video)
 

Întâmplări de la Ciobanu 

Primele „întâmplări“ electorale petrecute la Ciobanu şi care au ajuns la urechile jurnaliştilor vizau o presupusă dare de mită constând în „cartofi la sac“ la care ar fi recurs unii competitori politici. BEJ Constanţa nu avea habar de aşa ceva şi nici mai târziu nu a fost sesizată o situaţie de acest gen.
 
La scurt timp, o altă „picanterie“ al cărei protagonist ar fi fost chiar primarul în funcţie al comunei, Tudorel Gurgu, era reclamată de liberali. Aceştia îl acuzau pe cel care voia să-şi prelungească mandatul din partea PSD, de această dată, că ar fi pus la dispoziţie mai multe maşini şi ar fi coordonat deplasarea cetăţenilor către secţiile de votare, fapt care putea fi interpretat drept o constrângere faţă de cei „plimbaţi“, contextul putând permite acordarea unor „atenţii“ călătorilor, până când aceştia ar fi ajuns la destinaţie.
 
Poliţia a fost sesizată ieri, în jurul orei 15.00, cu privire la un incident mai puţin obişnuit petrecut la Ciobanu. Se pare că mai mulţi cetăţeni din localitate ar fi vandalizat nişte maşini din apropierea unei secţii de votare. Demersul ar aparţine reprezentanţilor PSD din comună, care susţineau că cei ce au recurs la actele de vandalism ar fi membri PNL. Rămâne de văzut dacă cercetările care se vor efectua în acest caz vor confirma sau nu cele semnalate.
 
Punctul „culminant“ al scrutinului electoral de la Ciobanu a fost când un localnic s-a ales cu dosar penal pentru ameninţare şi folosire fără drept de obiecte periculoase. În fapt, pe motiv că se apără de inamicii politici, omul nostru şi-a luat un topor, pe care, la apariţia oamenilor legii, a încercat să-l ascundă sub o baracă. 

Buletine expirate

„La Mihai Viteazu, operatorul de sistem a apucat să înregistreze un CNP, iar ulterior, s-a constatat că buletinul era expirat. Prin urmare, persoana în cauză a fost oprită să voteze“,  avea să ne declare ieri, în jurul orei 11.00, locţiitorul BEJ Constanţa, judecătoarea Iulia Laura Dan Opariuc.

Incidente la Ovidiu

Incidentele au continuat în judeţul Constanţa. În jurul orei 15.00, la secţia de votare nr. 346 din Ovidiu, preşedintele secţiei, Emilia Libu, era reclamată la BEJ Constanţa că a împărţit mai multe buletine de vot pentru trei alegători, iar buletinele respective vizau strict funcţia de primar.

Preşedintele BEJ Constanţa, judecător Alina Elena Marin, ne anunţa, câteva ore mai târziu, că Autoritatea Electorală Permanentă a desemnat, în regim de urgenţă, înlocuitori pentru preşedintele şi locţiitorul acestuia din secţia de votare respectivă. La ora 17.45, votarea a fost întreruptă pentru a se întocmi proces-verbal de predare-primire între foştii şi noii numiţi să preia coordonarea activităţii secţiei de votare nr. 346. 

Schimb de buletine între Techirghiol şi Negru Vodă

La începutul zilei alegerilor locale, 20 de buletine de vot care erau tipărite pentru Circumscripţia Electorală de la Techirghiol erau găsite la Negru Vodă. Ei bine, la Techirghiol s-au găsit tot 20 de buletine de vot pentru Negru Vodă. Preşedintele BEJ Constanţa, Alina Elena Marin, a precizat, la scurt timp, că procesul electoral continuă, iar la finalul zilei, buletinele de vot respective urmau a fi anulate. Totodată, ea a dat asigurări că nu se va anula procesul electoral la Negru Vodă, aşa cum se zvonea la un moment dat.

Reşedinţe domiciliare schimbate… brusc

Un reprezentant al unei formaţiuni politice a reclamat la BEJ Constanţa că 150 de persoane şi-au schimbat domiciliul de reşedinţă în comuna Săcele. Totul s-ar fi petrecut pe parcursul a două zile: 80 în ziua de sâmbătă, 4 iunie, iar ceilalţi 70, cu o zi înainte. O situaţie similară, pe care Poliţia o cercetează, a fost sesizată şi reclamată şi pentru circumscripţia Cogealac unde, brusc, ar fi apărut mai mulţi locuitori cu vize de flotant în comună.
 
Tot în localitatea Săcele, la secţia de votare nr. 529 a dispărut o ştampilă de vot. Din acest motiv, procesul de votare a fost suspendat o perioadă de 40 de minute, iar ştampila nu s-a recuperat.

Săltat sau amendat de poliţişti

La Limanu, un alegător a fost săltat de poliţişti. Acesta şi-a fotografiat buletinul de vot, declarând că a făcut-o pentru PSD.
Nici localitatea Nisipari din comuna Castelu nu a fost lipsită de evenimente electorale. Un angajat al Primăriei a fost surprins când îşi fotografia buletinul de vot. Prin urmare, acesta s-a ales cu amendă. O situaţie similară s-a petrecut şi la o secţie de votare din oraşul Cernavodă, „fotograful electoral“ fiind „recompensat“ de oamenii legii cu o amendă de 600 de lei.

Autodenunţ de teama sistemului informatic

Potrivit unor surse, la secţia de votare nr. 114 din municipiul Constanţa s-au prezentat 12 persoane care s-au autodenunţat. Acestea au solicitat preşedintelui secţiei de votare să îi taie de pe lista permanentă, deoarece au votat pe liste suplimentare la altă secţie de votare. Când persoanele în cauză au fost întrebate de ce au votat în altă parte, acestea au luat „poziţia mutu'“.
Mită consistentă la Nicolae Bălcescu?
Alte surse din rândul politicienilor au semnalat reprezentanţilor mass-media că la Nicolae Bălcescu alegătorii primesc câte 500 de lei prin diverse locuri ferite. De asemenea, unora dintre cetăţenii cu drept de vot din localitate li se luau telefoanele mobile înainte de a intra în secţiile de votare… altora nu li se luau mobilele. Oamenii legii vor trebui să clarifice şi aceste cazuri.

Dosare penale pentru… o ştampilă

Primul dosar penal din ţară, legat de procesul electoral, avea să fie întocmit la Medgidia. „Posesorul“ este chiar preşedintele secţiei de votare nr. 252 din municipiu, Ionuţ Militaru. Cu o seară înaintea deschiderii secţiei de votare pentru desfăşurarea procesului electoral, acesta a plecat cu ştampila de control acasă. Membri ai biroului electoral al secţiei de votare au sesizat situaţia către Poliţie, iar oamenii legii l-au audiat şi, deşi a adus ştampila la secţia de votare unde a „înnoptat“, i-au deschis dosar penal.

De asemenea, potrivit altor surse, şi la Fântânele preşedintele secţiei de votare ar fi plecat cu ştampila de control acasă şi riscă dosar penal.

Incidente tomitane 

Municipiul Constanţa nu putea lipsi din „peisaj“. Un incident a fost sesizat de reprezentanţii PMP la secţia de votare 176 din incinta Şcolii nr. 1. Claudiu Iorga Palaz a reclamat faptul că CNP-urile sunt introduse manual în sistemul de scanare. STS a verificat aspectul, iar în acest timp, jurnaliştii prezenţi la secţia respectivă nu au putut părăsi incinta, la faţa locului făcându-şi apariţia şi Poliţia! Cei care au făcut sesizarea au susţinut că nu era vorba despre vreo eroare în sistem, ci despre o tentativă de fraudă!
 
De asemenea, secţia de votare nr. 65 de la Şcoala nr. 37 a fost închisă, iar procesul electoral, întrerupt, deoarece s-a sesizat că de aici lipseau 700 de buletine de vot pentru desemnarea viitorului primar al municipiului reşedinţă de judeţ, în condiţiile în care pe lista permanentă erau trecuţi 1.250 de alegători. În jurul orei 19.45, la această secţie s-au suplimentat buletinele de vot pentru alegerea primarului, prin proces-verbal, cu 200, pentru a nu se opri procesul electoral. De altfel, acesta a fost cel mai grav incident petrecut la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ şi unic în istoria electorală a localităţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii