Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:06 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul șef al Direcției Patrimoniu și Cadastru găsise în 2021 o soluție de relocare a bisericii "Izvorul Tămăduirii". Persoane din Primăria Constanța i-au cerut s-o facă uitată!

ro

15 Jun, 2022 00:00 6879 Marime text
  • Vergil Chițac a devenit primarul Constanței în 2020. În toamna aceluiași an, ÎPS Teodosie a trimis noului primar o solicitare privind relocarea bisericii cu hramul "Izvorul Tămăduirii"
  • Solicitarea ÎPS a fost transmisă de primar către Cătălin Ion Cucoară, directorul de la acea vreme de al Direcției Patrimoniu și Cadastru din Primăria Constanța
  • Au urmat mai multe discuții iar la capătul acestora, Cucoară identificase o soluție privind relocare a bisericii
  • Era vorba despre un un teren, la intersecția B-dul Tomis cu B-dul Aurel Vlaicu
  • „Nu s-a dorit relocarea, nu s-a dorit rezolvarea acestei probleme și nu de către Arhiespicopie, care a acceptat toate variantele propuse”, a precizat fostul director din Primăria Constanța
  • Acest episod se întâmpla în februarie – martie 2021
  • În aprilie, Cucoarā Cătălin și-a depus demisia și problema bisericii nu a mai fost rezolvată de nimeni
 
 
 
Decizia de demolare a bisericii din zona Macul Roșu de pe B-dul Tomis a stârnit adevărate patimi în rândul opiniei publice.

Unele voci îl critică pe ÎPS pentru că de ani de zile nu a găsit o soluție pentru relocarea acelui lăcaș de cult iar alții, dimpotrivă amenință că îl vor apăra cu prețul vieții și arată cu degetul spre primarul Constanței pus în situația de respecta o hotărâre judecătorească.

Problema acestei bisericuțe și a multor altora din Constanța este însă foarte veche.

Probabil ați uitat dar ani de-a rândul, fosta administrație a încercat să treacă prin Consiliu Local, hotărâri care vizau intrarea în legalitate a mai multor lăcașuri de cult, inclusiv atribuirea unor terenuri pentru relocarea unora dintre acestea.

Prin urmare încercări au existat din ambele părți, fără succes însă.

Vergil Chițac a devenit primarul Constanței în 2020. În toamna aceluiași an, ÎPS Teodosie a trimis noului primar o solicitare privind relocarea bisericii cu hramul "Izvorul Tămăduirii".

Solicitarea ÎPS a fost transmisă de primar către Cătălin Ion Cucoară, directorul de la acea vreme de al Direcției Patrimoniu și Cadastru din Primăria Constanța.

Au urmat mai multe discuții între Cucoară și Arhiepiscopia Tomisului și primarul Vergil Chițac.

La capătul acestor discuții la începutul anului 2021, Cătălin Cucoară identificase o soluție privind relocarea bisericii "Izvorul Tămăduirii" care părea acceptată de toate părțile.

Era vorba despre un un teren, la intersecția B-dul Tomis cu B-dul Aurel Vlaicu, teren înscris în Cartea Funciară cu nr. CF 256049 în favoarea UAT Constanța.



L-am contactat pe Cătălin Cucoară pentru a-l întreba de ce această propunere nu s-a materilizat.

Și am aflat de ce, sigur în varianta fostului director executiv din Primăria Constanța.

„Am propus mai multe variante, apoi în discuție a rămas cea de care m-ați întrebat. Concluzia este că nu s-a dorit relocarea, nu s-a dorit rezolvarea acestei probleme și nu de către Arhiespicopie, care a acceptat toate variantele propuse. Era foarte simplu, se rezolva prin hotărâre de Consiliu Local, pe plan local, fără să se mai facă atata scandal. Însă nu s-a dorit. De altfel cineva din Primărie, o persoană importantă mi-a spus textual: vezi cum o rezolvi sau cum îi duci cu zăhărelul”, a rememorat pentru ZIUA de Constanța, Cătălin Cucoară. 

Acest episod se întâmpla în februarie – martie 2021.

În aprilie, Cucoarā Cătălin și-a depus demisia și problema bisericii nu a mai fost rezolvată de nimeni.

În momentul plecării din Primăria Constanța toate documentele și lucrările derulate de Cucoară au fost preluate de Carmen Ispas, actual director adjunct la Serviciul Patrimoniu.

Vă reamintim, pe 22 aprilie 2021, fostul expert judiciar DNA tranferat în 2020 pe funcția de director al Direcției Patrimoniu și Cadastru părăsea echipa Chițac.

La momentul demisiei a declarat că este nemulțumit de noua organigramă pe care CLM urma s-o aprobe și care vizează printre altele, comasarea urbanismului și patrimoniului, direct în subordinea arhitectului-șef al UAT Constanța. 

Astăzi însă, Cucoară este convins că „organigrama a fost făcută cu dedicație pentru a menține haosul. Ori eu iubesc ordinea”, a mai precizat acesta pentru ZIUA de Constanța.

Dincolo de organigramă, motivul real al scoaterii din joc al expertului tehnic judiciar a fost însă faptul că acesta, potrivit atribuțiilor se apucase să inventarieze și să facă ordine pe fiecare bucată de teren din stațiunea Mamaia, însă despre acest subiect vom vorbi cu altă ocazie.


 
Tandemul Chițac-Ovanesian au o problemă cu bisericile?
 
Varianta relatată de Cătălin Cucoară vine cumva în sprijinul afirmațiilor făcute de reprezentanții Arhiepiscopiei, cel puțin în povestea legată de biserica de la Macul Roșu.

Reamintim că, pe data de 13 decembrie 2021, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis desfiinţarea lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de Arhiepiscopia Tomisului la biserica „Izvorul Tămăduirii”.

În timp ce Primăria Constanța a spus că nu are terenuri disponibile și chiar dacă ar avea trebuie respectată procedura de înstrăinare, Arhiepiscopia Tomisului a tot susținut că sunt demersuri făcute la primărie pentru relocare.


 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Lovitură pentru Chițac. Cătălin Cucoară a demisionat din funcția de director al Direcției Patrimoniu și Cadastru din Primăria Constanța
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii