Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Date din ancheta DNA! Prim-vicepreşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, arestat la Constanţa, eliberat în Bucureşti (referat arestare)

ro

17 Jan, 2017 00:00 4255 Marime text
Cât se află sub control judiciar, Tudorel Dobre trebuie, printre altele, să nu exercite nicio activitate în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori al Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit
 
ZIUA de Constanţa prezintă referatul propunerii de arestare formulat de Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, pe numele prim-vicepreşedintelui Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, Tudorel Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit, avocat suspendat în cadrul Baroului Bucureşti.
 
Tudorel Dobre a fost arestat preventiv pe data de 20 decembrie 2016 de judecătorul Ciprian Coadă, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Nemulţumit, Tudorel Dobre a atacat mandatul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care a decis ca bărbatul să fie plasat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 29 decembrie 2016.
 
Decizia a fost definitivă şi a fost luată de judecătorul Valentin Horia Şelaru, de la Curtea Supremă.
 
Cât se află sub control judiciar, Tudorel Dobre trebuie, printre altele, să nu exercite nicio activitate în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori al Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit.
 
Revenind la referatul propunerii de arestare - care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente” -, se arată că, „la data de 7.09.2016, (...) a sesizat DNA cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, de către inculpatul Dobre Tudorel (...)”.

Afaceri de anvergură. Digul de larg al Portului Constanţa 

„La data de 8.09.2016 şi (...) a sesizat DNA cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de trafic de influenţă, de către inculpatul Dobre Tudorel (...). (...) şi (...) au fost trimişi în judecată de DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de droguri şi constituire a unui grup infracţional organizat, fiind condamnaţi în primă instanţă la o pedeapsă de patru ani şi respectiv zece ani de închisoare, în dosarul nr.(...)/2013 (...).
 
Împotriva sentinţei Tribunalului Constanţa au declarat apel atât inculpaţii, cât şi DIICOT. (...) Conform acestei decizii, inculpaţii (...) şi (...) au fost condamnaţi definitiv la o pedeapsă de patru şi respectiv zece ani închisoare (...). Cu ocazia primei sale audieri, din data de 8.09.2016, (...) a declarat că l-a cunoscut întâmplător pe suspectul Dobre Tudorel, despre care a aflat că era de profesie avocat şi totodată preşedintele al Camerei de Comerţ Bilaterale Româno-Kuweitiană. Suspectul a început să îi propună (...) mai multe afaceri de anvergură, printre care şi un parteneriat cu firma olandeză care efectua lucrările de construcţie la digul de larg al Portului Constanţa, pentru care era nevoie de o carieră de piatră. În acest context, (...) a afirmat că are un prieten care deţine o asemenea carieră, dar, la acel moment, persoana respectivă era arestată într-un dosar instrumentat de DNA Bucureşti“, potrivit DNA.

Întâlnire la sediul Camerei de Conturi Bucureşti

În referatul anchetatorilor se mai arată că „suspectul s-a oferit să îl ajute pe (...) pentru a pune în libertate persoana respectivă, spunându-i că are cunoştinţele necesare în Bucureşti pentru a obţine rezultatul promis”.
 
„Conform (...), suspectul a pretins pentru acest serviciu suma de 20.000 de euro, din care 10.000 înainte şi 10.000 după, scriind aceste sume pe o coală de hârtie. (...) a cerut un timp pentru a putea discuta cu familia prietenului arestat, după care a luat legătura cu soţia (...) care şi-a contactat soţul, acesta fiind de acord cu plata sumei respective.
 
În luna mai 2013, (...) a mers la biroul suspectului din sediul Camerei de Conturi Bucureşti şi i-a dat acestuia suma de 10.000 de euro, din partea familiei (...), pentru eliberarea acestuia, şi i-a arătat că mai deţinea încă 10.000, care, potrivit înţelegerii, urmau să fie plătiţi după punerea (...) în libertate. (...) a continuat să păstreze legătura cu Dobre Tudorel, iar ulterior a primit o citaţie de la DIICOT - ST Constanţa, prin care era chemat la parchet, în calitate de învinuit, în dosarul nr. (...). Deoarece s-a alarmat la primirea citaţiei, (...) l-a contactat pe suspect şi l-a întrebat dacă îl poate ajuta cu ceva. Suspectul l-a liniştit, spunându-i că îl cunoaşte pe şeful poliţiştilor de la DIICOT, un anume (...), pe care s-a lăudat că el l-a pus în funcţie”, potrivit referatului privind propunerea de arestare.

Greşeală! Citat ca martor, nu ca învinuit 

„Pentru a-l convinge pe (...) de realitatea afirmaţiilor sale, suspectul l-a şi sunat pe (...) chemându-l să se întâlnească şi păstrând asupra sa citaţia (...). Inculpatul i-a spus apoi (...) că urmează să se întâlnească în perioada următoare pentru a-i spune rezultatul demersurilor sale. Întâlnirea a survenit după câteva zile, iar inculpatul i-a spus că e vorba de un poliţist şi o procuroare şi că trebuie să dea 20.000 de euro pentru a fi scos din cercetări, bani care, de asemenea, ar fi trebuit plătiţi în două tranşe.
 
(...) s-a împrumutat în acest scop cu 10.000 de euro de la (...), căruia i-a spus care era destinaţia banilor şi care, spre sfârşitul lunii mai 2013, l-a şi însoţit pe denunţător la sediul Camerei de Comerţ Bucureşti, în faţa căruia i-a dat inculpatului suma respectivă. Înainte de data la care fusese citat la DIICOT, (...) a fost contactat de către inculpat, care i-a spus că trebuia achitată şi a doua tranşă de bani, asigurându-l că a vorbit despre problemă şi că totul este în regulă. (...) a fost de acord, s-a mai împrumutat cu 6.000 de euro de la (...), la care a adăugat 4.000 de euro pe care îi avea el, bani pe care i-a dat inculpatului, în biroul acestuia din Bucureşti, iar când s-a prezentat la DIICOT, doamna procuror i-a spus că fusese făcută o greşeală şi că fusese citat ca martor, şi nu ca învinuit. Această împrejurare l-a făcut pe martor să considere că inculpatul rezolvase într-adevăr problema, astfel încât scăpase de răspunderea penală, prin influenţa sa şi utilizând suma primită de la el”, potrivit DNA.
 
„(...) Inculpatul Dobre Tudorel a afirmat în cadrul discuţiei purtate cu (...) că în urmă cu puţin timp se văzuse cu premierul Dacian Cioloş, după care a promis în continuare că va rezolva problema, în sensul că va restitui banii primiţi după ce va reuşi să vândă o proprietate. De menţionat este că, la acel moment, inculpatul i-a cerut (...) să lase un om de contact în ipoteza în care acesta ar fi fost condamnat la închisoare, persoană căreia el să îi restituie banii: (...) În continuare, (...) i-a comunicat inculpatului că (...) insistă în restituire banilor daţi anterior, pronunţând în clar cuantumul sumei pretinse, respectiv 20.000, inculpatul răspunzând că îi va banii imediat după ce îşi va vinde o proprietate situată în staţiunea Olimp şi solicitând un răgaz de o lună” potrivit DNA.

 Teamă de interceptări

 „(...) La data de 9.12.2016, acţionând drept reprezentantul (...), trimis de acesta să ia legătura cu inculpatul Dobre Tudorel pentru a primi restituirea sumelor plătite acestuia, (...) a avut o primă întâlnire cu inculpatul, la sediul Camerei de Comerţ Bucureşti. (…) Inculpatul a afirmat apoi că va încerca restituirea sumei respective după data de 15.01.2017, dar şi că va încerca punerea în libertate a (...). (...) Inculpatul a arătat apoi că se teme ca discuţia lor să nu fie înregistrată, afirmând că au mai fost cazuri în care diferite persoane au pătruns în sediu având asupra lor mijloace tehnice de înregistrare. În continuare, inculpatul s-a oferit să aibă în continuare grijă de (...) şi i-a spus (...) să îi transmită acestuia că va urma o amnistie de care va beneficia şi el, dar şi că va interveni pe lângă autorităţile penitenciare pentru a uşura detenţia acestuia, stabilind de asemenea cu (...) să ţină legătură prin aplicaţia WhatsApp. (…)
 
La data de 15.12.2016 a avut loc o nouă întâlnire între (...) şi inculpat. Acesta din urmă a reluat tema amnistiei de care ar urma să beneficieze (...), motivată de supraaglomerarea sistemului penitenciar, însă totodată a manifestat o prudenţă deosebită, solicitând (...) să îi predea telefonul mobil pe care l-a depus într-o cameră învecinată (…)”, se mai arată în referatul DNA.

De mentionat ca Tudorel Dobre va fi audiat în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost deferiţi Justiţiei alături de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, dar şi de alte persoane. Printre inculpaţii cauzei se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa.

Citeşte şi: 

Legături cu mall-ul care trebuia să se ridice pe Mangaliei
Arestarea avocatului Tudorel Dobre şi dosarul Mazăre - Strutinsky - Gabi Stan (document)


Cum a ajuns prim-vicepreşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România în Arestul Poliţiei Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii