Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:37 20 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Dobre, preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit, achitat la Constanța

ro

25 Apr, 2018 17:40 1085 Marime text

Azi, judecatorii de la Curtea de Apel Constanţa s-au pronunțat în dosarul în care Tudorel Dobre, prim-vicepreşedintele Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale din România, preşedintele Camerei de Comerţ Bilaterale România - Kuweit, avocat suspendat în cadrul Baroului Bucureşti, a fost trimis în judecată de către DNA Constanţa.
 
Instanța a decis achitarea lui Tudorel Dobre. Decizia nu este definitivă.

Iată minuta instanței.

"Achită pe inculpatul Dobre Tudorel pentru comiterea infracţiunii prev. de art.6 din Legea nr.78/2000 rap. la art.291 alin.1 cod penal cu aplic. art.5 cod penal. Respinge, ca nefondată, cererea de confiscare de la inculpatul Dobre Tudorel a sumei de 40.000 euro. În baza art.404 alin.4 lit.c cod procedură penală, Dispune ridicarea sechestrului asigurător dispus prin Ordonanţa din data de 29.12.2016 pronunţată de DNA – Serviciul Teritorial Constanţa referitor la cota devălmaşă deţinută de inculpatul Dobre Tudorel asupra imobilului tip duplex şi teren aferent în suprafaţă indiviză de 43,84 + 35 m pătraţi situat în Municipiul Constanţa, B-dul Mamaia. judeţul Constanţa. Respinge cererea privind confiscarea extinsă asupra cotei devălmaşe deţinută de inculpatul Dobre Tudorel din terenurile situate în comuna Corbu, judeţul Constanţa. În baza art.275 alin.3 cod procedură penală, Cheltuielile judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale şi la instanţa de fond rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi 25.04.2018".
 
În cauză, Tudorel Dobre este acuzat că, în cursul anului 2013, ar fi pretins şi ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 40.000 de euro. „În schimbul acestei sume de bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie care instrumentau o cauză penală în care erau cercetaţi martorul şi o altă persoană şi a promis că îi va determina pe poliţişti să procedeze într-o manieră care să conducă la soluţii favorabile faţă de cele două persoane“, conform DNA.
 
În urma verificărilor efectuate în cursul urmăririi penale, s-a stabilit că Tudorel Dobre deţine un imobil situat în municipiul Constanţa, trei terenuri situate în comuna Corbu, în suprafaţă de un hectar, două hectare, respectiv cinci hectare, „un autoturism marca Ford, unul marca Volvo, două marca Canarios Can Condesa şi unul marca Land Rover Range Rover“. În continuare, din cuprinsul procesului-verbal întocmit de organele de poliţie rezultă că imobilul, situat într-o zonă centrală a municipiului Constanţa, în apropiere de Marea Neagră şi de Delfinariu, este edificat pe cinci niveluri.
 
Cu privire la cele două autoturisme Canarios Can Condesa pe care Tudorel Dobre le are înregistrate pe rolul nominal, pe baza informaţiilor furnizate de DEPABD - Evidenţa auto, s-a stabilit că acestea sunt fabricate în anul 1977 şi au fost înmatriculate în circulaţie de către inculpat în anul 2002, reprezentând vehicule istorice, motiv pentru care evaluarea lor nu a fost posibilă.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
 
”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, potrivit DNA.

Decizia a fost luată de Cristina Eleni Marcu, judecator al Curții de Apel Constanța.
 
Într-un alt dosar, Tudorel Dobre figurează ca martor în cauza în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi omul de afaceri Sorin Strutinsky au fost deferiţi Justiţiei alături de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, dar şi de alte persoane. Printre inculpaţii cauzei se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa. În prezenta cauză, Radu Ştefan Mazăre se afla sub control judiciar şi a plecat în Madagascar, unde va solicita azil politic.

Ti-a placut articolul?

Comentarii