Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contravenții prea mici, legi permisive și proceduri incorecte. Directorul ABADL, Bogdan Bola, dezvăluie maximul amenzii pentru operatorii de plaje pline de gunoaie și neîngrijite - 1.250 de lei!

ro

27 Mar, 2020 00:00 5011 Marime text

Directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Bogdan Bola, explică de ce unele dintre plajele noastre sunt atât de mizerabile vara, pline de gunoaie și neîngrijite! Deoarece atunci când inspectorii ABADL sesizează o astfel de problemă și dau măsuri operatorului de plajă să igienizeze acel sector de plajă, iar acesta nu o face, maximul amenzii plătite (nu "date") este de 1.250 de lei. “Da, știu că pare aberant, dar atât plătește un agent economic pentru neîndeplinirea măsurilor date printr-un proces verbal de ABADL. Vă dau exemplu anul trecut, când toată presa națională a vuit pe acest subiect. În 2019, instituția noastră a aplicat un număr de 85 de sancțiuni contravenționale în baza OUG nr. 202/2002. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 603.000 lei, însă față de prevederile art. 16 alin. 1 din OG nr. 2/2001 - poți plăti jumătate din minimul amenzii primite în 15 zile - suma totală încasată și cuvenită bugetului de stat a fost de 154.500 lei!


Astfel, coroborând art. 77, pct. 3 din OUG 202/2002 - amenda privind neducerea la îndeplinire a măsurilor date de ABADL se sancționează cu amenzi între 2500 și 5000 de lei - cu art. 16 alin. 1 din OG nr 2/2001 (care s-a dorit a fi un stimulent pentru plata imediată a amenzii contravenționale aplicate), ajungi la fabuloasa sumă de 1.250 de lei amendă datorată și plătită de un agent economic pentru poluarea plajelor.


În activitatea sa de monitorizare și control a activităților desfășurate în zona costieră, instituția noastră a constatat numeroase cazuri de încălcare a prevederilor OUG nr. 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere. Art. 77 din ordonanță incriminează și sancționează în cea mai mare parte fapte săvârșite pe domeniul public al statului de interes național, respectiv fapte de o gravitate crescută și cu impact însemnat asupra bunurilor publice în discuție. La acest moment, ne găsim în situația în care aplicarea unei sancțiuni contravenționale în cuantumul prevăzut de OUG nr. 202/2002 nu este suficientă pentru a asigura restabilirea legalității, respectiv înlăturarea unei stări de pericol, ocrotirea unor interese sau prevenirea săvârșirii altor fapte contrare dispozițiilor legale.
În aceste condiții, entitățile sancționate contravențional în baza OUG nr. 202/2002, achită sume aflate în vădită disproporție cu gradul de pericol social și cu consecințele faptei săvârșite (250 lei pentru persoanele fizice, 1.250 lei pentru persoanele juridice) și nu își corectează conduita, astfel încât scopul urmărit de autoritățile statului de a pedepsi, pentru încălcarea ordinii publice, nu este îndeplinit. Prin achitarea acestor sume, contravenientul nu este motivat să respecte obligațiile legale ori să ia măsuri pentru intrarea în legalitate sau pentru prevenirea apariției acestor incidente în viitor. Suntem astfel în situația unei LEGI PERMISIVE și a unei PROCEDURI INCORECTE de aplicare a amenzilor”, susține șeful ABADL.
 

Bola: „Solicităm Guvernului ca amenda să crească între 10 și 20 de ori”

Bogdan Bola a fost ieri la Ministerul Mediului și la sediul Administrației Naționale Apele Române, unde a purtat discuții cu ministrul Costel Alexe și cu directorul general ANAR, Elvin Molnar, pentru a depune o notă de fundamentare pentru modificarea OUG 202/2002, prin care ABADL solicită creșterea cuantumului amenzilor aplicate în cazul poluării plajelor și zonei de îmbăiere. Practic, spune Bola, solicităm Guvernului României ca amenda pentru neîndeplinirea măsurilor date pentru curățenia acestor zone să crească între 10 și 20 de ori.

 

Aberație care datează din 2010. Inspectorii ABADL nu pot sancționa staționarea autovehiculelor pe plajă sau lipsa condițiilor sanitare…

“De asemenea, printr-o altă solicitare pe care o voi prezenta autorităților centrale, voi încerca să repar o altă aberație care persistă de câțiva ani buni. În OUG 19/2006 - privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă - se prevăd mai multe fapte ca fiind contravenții și sancționate cu amenzi între 10.000 și 20.000 de lei: neîntreținerea și igienizarea zilnică a suprafeței de plajă închiriate; neasigurarea condițiilor sanitare și de protecție a mediului în zona de îmbăiere; amplasarea pe plajă a altor construcții decât cele admise; circulația sau staționarea autovehiculelor pe plajă; etc.

Cu toate că această ordonanță prevede clar faptul că amenzile se dau doar de persoanele împuternicite de Ministerul Mediului și Pădurilor, o astfel de solicitare nu a fost făcută de către ABADL din anul 2010! În consecință, inspectorii noștri de specialitate nu au putut da sancțiuni pentru contravențiile prevăzute mai sus. Motivul pentru această "scăpare", să îi zicem, îmi scapă și mie, dar este o problemă care trebuie rezolvată de urgență.

Scopul acestor demersuri nu îl reprezintă hărțuirea în vreun fel a societăților comerciale care închiriază sectoarele de plajă, ci reprezintă normalitatea de care ducem lipsă. Mai mult, nu îmi doresc ca prin creșterea cuantumului amenzilor să ajungem la alte fapte reprobabile la adresa operatorilor de plajă, ci doresc o normalizare a relațiilor cu aceștia, bazată pe respect reciproc și pe respectarea legii. Constănțenii și turiștii vor plaje curate și este de datoria noastră, a ABADL și a agenților economici care operează sectoarele respective, să le oferim asta, la cele mai bune standarde. Iar acesta este doar un prim pas din demersul nostru, urmează să rezolvăm procedurile interne, deoarece este nevoie de mult mai mult pentru a ajunge la acea normalitate dorită”, conchide șeful ABADL.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii