Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„„Cei care ne conduc sunt perverşi şi mincinoşi” Niciun leu pentru localităţile afectate de inundaţii. Ce spun mai marii judeţului

ro

24 Sep, 2013 00:00 2225 Marime text
În luna iunie a acestui an, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, anunţa că instituţia pe care o conduce va face, alături de Consiliul Judeţean Constanţa, o solicitare de ajutor financiar din fondul de rezervă al Guvernului pentru diminuarea efectelor inundaţiilor din mai multe localităţi constănţene. La solicitarea iniţială s-a făcut şi o revenire dar, în pofida faptului că au trecut mai bine de două luni, cele patru localităţi vizate n-au primit niciun leu. „Este o problemă, aşa spunem şi noi”, mărturiseşte reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa.
 
„Cei de la Galaţi ne-au luat faţa”
 
Peştera, Cernavodă, Rasova şi Saligny. Acestea sunt cele patru localităţi din judeţul Constanţa pentru care Prefectura şi Consiliul Judeţean au iniţiat proiecte de hotărâre de Guvern în scopul de a obţine nişte sume de bani din fondul de rezervă al Guvernului. Amintim că în luna iunie a acestui an peste 100 de hectare de terenuri şi zeci de gospodării din localităţile mai sus menţionate au fost grav afectate de ploi şi viituri.

La scurt timp după acest moment, cele două instituţii au solicitat Guvernului alocarea unor sume de bani necesare diminuării efectelor inundaţiilor. În nicio şedinţă de Guvern de atunci şi până în prezent proiectele de hotărâre nu s-au regăsit pe ordinea de zi. Autorităţile locale nu au primit niciun răspuns la solicitare şi, evident, nici banii de care încă au nevoie.
Cum a comentat prefectul judeţului Constanţa această situaţie? Ei bine, Eugen Bola mărturiseşte deschis: „Este o problemă, aşa spunem şi noi”. „Nu avem nicio noutate. Îmi este puţin teamă că cei de la Galaţi ne-au luat faţa. Nu ni s-a spus că situaţia noastră ar fi fost luată în discuţie. Noi, însă, încă mai aşteptăm, sperăm să fim luaţi în calcul”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Menţionăm că i-am solicitat prefectului o copie fie după solicitarea iniţială, fie după revenirea la solicitarea privind alocarea unor sume de bani pentru cele patru localităţi. Bola a refuzat să ne pună la dispoziţie o copie a documentului, motivând că genul acesta de acte nu ar trebuie să fie făcute publice.
În acest context, precizăm şi că inundaţiile din judeţul Constanţa nu au nicio legătură cu cele din Galaţi, fenomenele înregistrându-se la intervale de timp diferite.
 
Şi restul e tăcere...
 
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, acesta din urmă a fost întrebat cum comentează faptul că, spre deosebire de alte localităţi din ţară afectate de inundaţii, cele patru localităţi constănţene nu au primit niciun ban. Şi, de asemenea, nici măcar un răspuns cu privire la posibilitatea de a primi, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, vreo sumă. „Aşteptăm ca proiectele de HG iniţiate de Consiliul Judeţean Constanţa şi Prefectura Constanţa pentru toate localităţile afectate de inundaţii să fie adoptate de Guvernul României”, ne-a transmis mai marele CJC printr-un mesaj trimis pe telefonul mobil.
 
„Nu i-a durut nicăieri”
 
Primarii localităţilor afectate de inundaţii nu sunt însă deloc împăcaţi cu situaţia. Şeful administraţiei publice locale din Peştera, Valentin Vrabie, s-a declarat extrem de deranjat de faptul că CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu „a sărit în ajutorul celor din Galaţi, dar a uitat de Constanţa”. „Nu i-a durut nicăieri. Sunt dezamăgit. Cât despre Galaţi... e doar o chestie de imagine, nu de suflet. Oamenilor din Peştera nu le-a dat nimeni un sac de nisip”, a declarat Vrabie.
Primarul comunei Peştera a ţinut totodată să precizeze că, în opinia sa, „cei care ne conduc sunt mincinoşi şi perverşi”.
 
„Rea voinţă la Centru”
 
Primarul localităţii Rasova, Mihalache Neamţu, a vorbit, şi el despre dezamăgirea pe care o resimte vizavi de această problemă. „Cred că este rea voinţă la Centru. Ştiu că s-au făcut demersuri. Noi încă sperăm, măcar pe ultima sută de metri. N-avem nicio vină că ne-am născut în Rasova”, a declarat gospodarul şef.

Nici primarul din comuna Saligny nu vede cu ochi buni ce se întâmplă. Astfel, Ion Beiu a declarat: „Ne zbatem ca peştele pe uscat, dar ce putem face?!? Speranţa moare ultima. Aşteptăm mila lui Dumnezeu. Vorba aceea, Dumnezeu cu mila...”.
Nu mai puţin important, edilul şef din Cernavodă, liberalul Gheorghe Hânsă, a explicat că administraţia locală la conducerea căreia se află a găsit soluţii temporare pentru diminuarea pagubelor inundaţiilor. „Ne descurcăm cum putem. Am făcut o rectificare a bugetului local. Nu mă miră că nu am primit banii solicitaţi. Dar măcar dacă ni s-ar fi spus ceva. Că şi bugetul naţional e auster, că noi înţelegem. Repet, să ni se fi spus. Noi aşteptăm aceşti bani şi în 2014. Şi atunci vor fi bineveniţi”, a conchis primarul oraşului Cernavodă.

Este, oare, nevoie ca şi în judeţul Constanţa să moară oameni, aşa cum s-a întâmplat în Galaţi, pentru ca autorităţile centrale să catadicsească să ofere un răspuns, oricare ar fi acesta?!?
Facem menţiunea că în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa mai multor localităţi din judeţ le-au fost alocate diverse sume de bani pentru derularea unor proiecte. Niciuna dintre localităţile afectate de inundaţii nu a primit însă bani pentru diminuarea efectelor inundaţiilor.
 
De ce tace Cabinetul primului ministru?
 
Precizăm că am solicitat un punct de vedere pe marginea acestei situaţii şi purtătorilor de cuvânt ai primului ministru Victor Ponta. În două zile de la această solicitare nu am primit niciun răspuns. În eventualitatea în care un punct de vedere ne va fi totuşi transmis, acesta va fi ulterior publicat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii