Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul supărat Cum se distruge o arie naturală protejată. PUZ Palazu Mare permite construirea de imobile chiar pe malul lacului (galerie foto)

ro

29 Nov, 2019 00:00 6813 Marime text

Printr-o hotărâre de guvern adoptată în anul 2007, care a provocat ceva dureri de cap primarului Mazăre, lacul Siutghiol a fost inclus în reţeaua de arii naturale protejate, denumită ”Natura 2000”. Astfel, zona (care, nota bene, include şi lacul Tăbăcărie) a fost considerată una de protecţie avifaunistică, având în vedere necesitatea conservării speciilor de păsări şi a habitatelor specifice, inclusiv a numărului mare de păsări migratoare sălbatice care o tranzitează.


“Administraţia locală nu a dat doi bani pe statutul acestei zone şi, drept urmare, malurile lacului au fost împânzite de blocuri a căror construcţie a fost permisă nu numai în ciuda oricărui bun-simţ estetic, dar şi a acelei hotărâri de guvern.


Cum noi, românii, suntem destul de toleranţi cu abuzurile, toate aceste lucruri s-au întâmplat fără prea mare vâlvă iar singurele reacţii au apărut doar atunci când a fost prea târziu.
Cu toate acestea, deocamdată, a mai rămas o zonă parţial neatinsă de mâna ”dezvoltatorilor”, mai exact malul lacului Siutghiol din zona Palazu Mare. Spunem deocamdată, întrucât prin PUZ Palazu Mare, deşi la momentul aprobării se cunoştea statutul zonei, a fost aprobată posibilitatea construirii de imobile cu destinaţia de locuinţe de vacanţă chiar pe malul lacului. Unele construcţii au început, timid, să apară...

În acest mod se distruge o arie naturală protejată deoarece este evident că toate aceste construcţii sunt generatoare de poluare şi zgomot, incompatibile cu orice intenţie de protejare a zonei.


Nişte edili responsabili, interesaţi de bunăstarea comunităţii şi nu de interesele unora, ar fi transformat zona într-un mic paradis, cu zone de promenadă şi practicarea sportului în aer liber, parcuri etc. În schimb, prin aprobarea de construcţii pe mal, nu numai că nu vom mai avea vreodată acces dar nici nu vom mai putea vedea lacul decât în poze”, susţin reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“.


În secţiunea “galerie foto” puteţi vedea un exemplu în care un imobil în curs de construcţie, amplasat în buza lacului, elimină complet posibilitatea ca vreodată să avem acces în respectiva zonă.
Asociaţia „Verde Urban“ a depus o sesizare în acest sens la Inspectoratul de Stat în Construcţii.


“Ne întrebăm cum o fi dat Mediul aviz pentru aşa ceva. Și, de asemenea, ne mai întrebăm unde a dispărut centura de protecţie a lacului ce aparţinea statului. În trecut, lacul Siutghiol avea reglementată o zonă de protecţie de 15 metri liniari de la ţărm care a fost redusă ulterior la 5 metri. Ce mai rămâne de protejat dacă noi nu respectăm nici măcar cei 5 metri care, teoretic, într-un viitor utopic, ar putea permite construirea, de exemplu, a unei promenade? Problema ar putea fi rezolvată, cu uşurinţă, de chiar emitentul acestui PUZ, primarul Constanţei, dar instinctul nostru infailibil ne spune că acest lucru nu se va întâmpla”, conchid membrii asociaţiei.


Sursa foto: Facebook / Asociația Verde Urban
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii