Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Terenurile familiei Pelehra Primăria Constanţa, obligată de instanţă să vândă aproape 1,5 hectare de teren în Mamaia (document)

ro

29 Jan, 2016 00:00 8318 Marime text
Astăzi, consilierii locali decid care va fi destinul altei parcele de teren din staţiunea Mamaia. În şedinţa de Consiliu Local din luna octombrie, aleşii au votat aprobarea vânzării prin negociere directă a unui teren ce aparţine domeniului privat al municipiului Constanţa. Era vorba despre un teren de 10.123 de metri pătraţi (peste un hectar), amplasat în staţiunea Mamaia, zona hotelului Caraiman 1. Parcela trebuia să fie vândută unei firme având ca asociaţi offshore-uri din Cipru.
 
În şedinţa de astăzi, la propunerea viceprimarului Decebal Făgădău, consilierii locali vor avea de votat un alt proiect de hotărâre, care vizează completarea acestei suprafeţe cu încă 4.068 de metri pătraţi, teren pentru care municipalitatea a emis deja, pe 22 ianuarie, certificat de urbanism. Astfel, terenul de peste 14.000 de metri pătraţi se va învecina cu o suprafaţă deţinută de celebra firmă Holland Development Group SRL, societate care a deţinut, prin concesiune, terenul pe care s-a construit mallul din parcul Tăbăcărie.
 
Potrivit viceprimarului Decebal Făgădău, Municipiul Constanţa este obligat să vândă către SC Black Sea Special Purpose Entity SRL terenul în suprafaţă de 14.191 mp din zona hotelului Caraiman din staţiunea Mamaia, la ieşirea din partea de nord a acesteia, prin negociere directă, la preţul de 1.532 de lei/mp (350 de euro/mp).

Citeşte şi

Primăria, obligată de o sentinţă civilă
Acţionari anonimi din Cipru cumpără un hectar de teren, prin negociere directă, în Mamaia (document)

 
„Instanţa a obligat municipalitatea să îi vândă suprafaţa de teren de peste 14.000 de metri pătraţi. Pentru că procedurile de identificare, intabulare, cadastrare sunt greoaie, dar şi pentru că au existat nişte suprapuneri de terenuri acolo, a fost nevoie de o expertiză. De aceea am aplicat această decizie a instanţei în doi paşi. În două hotărâri. Prima dată, am dat cei 10.123 de metri pătraţi pe care i-am identificat liberi, apoi am căutat diferenţele de teren. Acum, cei care au aici dreptul de folosinţă vor trebui să îşi dispute diferendele cu firma Black Sea Special Purpose Entity. Noi am adus doar la îndeplinire decizia instanţei“, a explicat Decebal Făgădău.
 
Pentru punerea în executare a Sentinţei civile nr. 3916/2012, a fost înregistrat dosarul civil nr. 9124/212/2015 având ca obiect „alte cereri privind executarea silită, aplicare penalităţi - dosar executare nr. 309/S/2014“, precum şi dosarul civil nr. 31830/212/2015, având ca obiect „interzicerea daunelor cominatorii“. Întârzierea punerii în executare a Sentinţei civile nr. 3916/2012 a fost determinată de neclarităţile privind considerentele şi dispozitivul sentinţei şi rapoartele de expertiză tehnică-judiciară ce au stat la baza pronunţării acesteia, cu privire la suprafaţa şi limitele terenului ce urmează să facă obiectul vânzării, preţul de vânzare, precum şi destinaţia urbanistică pentru care acesta a fost stabilit în conformitate cu raportul de expertiză tehnică-judiciară ce a stat la baza aprobării ei. Astfel, a fost identificat terenul în suprafaţă de 10.123 mp, liber de orice sarcini. În acest sens, a fost supus spre aprobare plenului Consiliului Local proiectul de hotărâre privind vânzarea către SC Black Sea Special Purpose Entity SRL, aprobat prin HCL nr. 208 în data de 13.10.2015.
 
„Nici până astăzi firma în cauză nu a dat curs invitaţiilor Primăriei municipiului Constanţa, înaintate în vederea finalizării procedurii de vânzare a terenului. Dacă aceştia vor veni, atunci Primăria va trebui să le vândă terenul pentru care au câştigat acest drept în instanţă“, a adăugat Făgădău. Potrivit acestuia, firma a solicitat vânzarea întregii suprafeţe de teren de 14.191 mp, aşa cum prevedea Sentinţa civilă nr. 3916/2012. Prin urmare, terenul în suprafaţă de 4.068 mp, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, reprezintă diferenţa de suprafaţă până la întregirea terenului de 14.191 mp.
 
Aceşti 4.026 de metri pătraţi provin din compunerea a trei loturi alăturate, toate cu ieşire pe malul lacului, terenul având ca destinaţie spaţii verzi, alei auto şi pietonale, parcare, corturi provizorii pentru evenimente, locuri de joacă, lăcaşuri de cult.
 
Cele trei suprafeţe de teren au dreptul de proprietate intabulat în favoarea municipiului Constanţa şi dreptul de folosinţă în favoarea altor persoane, şi anume Iancu şi Ghiţă Pelehra. Ghiţă Pelehra este cel care deţine Cuptorul cu Plăcinte din Satul de Vacanţă, iar Iancu Pelehra este fiul său, cel care a iniţiat un PUZ foarte controversat prin care urmărea construirea unui bloc de patru etaje pe bulevardul Aurel Vlaicu, foarte aproape de un alt bloc. Până la urmă, Iancu Pelehra a retras PUZ-ul, urmând ca municipalitatea să întocmească acest plan urbanistic zonal pentru el, conform unei sentinţe penale.

Citeşte şi

Primăria Constanța, obligată de instanță să îl continue: Iancu Pelehra a retras PUZ-ul care a încins spiritele vecinilor săi de pe Aurel Vlaicu 
 
Ca urmare a intabulării dreptului de folosinţă în favoarea terţilor (Ghiţă şi Iancu Pelehra), relaţiile juridice ulterioare vânzării se vor stabili între SC Black Sea Special Purpose Entity SRL, în calitate de proprietar, şi proprietarii de drept ai activelor intabulate.
 
La un calcul simplu, cei peste 14.000 de metri pătraţi costă aproape 5 milioane de euro. De unde ar putea avea aceşti bani firma Black Sea Special Purpose Entity SRL nu ştim încă, având în vedere că profitul reportat este destul de mic. Poate banii vor veni din Cipru, de la acţionarii anonimi care vor finanţa firma prin intermediul firmelor offshore. La finele anului 2014, compania declara un profit de 163.579 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 267.410 lei, având zero angajaţi. În 2012 şi 2013, firma avea cifre nule pe toate cele trei coordonate mai sus menţionate.
 
În 2010, la înfiinţare, fondatori erau Yourhotels SRL şi Firas Awdi. Acesta face parte din acelaşi grup care a deţinut zeci de firme în România, printre care şi fosta Rodipet. Firma Yourhotels este fosta Awdi Junior Group, numele fiind schimbat în primăvara lui 2010. Tot atunci, a avut loc o cesiune de părţi sociale deţinute de Mehdi Awdi către firmele Mobil Affiche şi Locato Development.
 
Cine este însă firma ce reuşeşte, printr-o sentinţă civilă definitivă, să oblige municipalitatea să îi vândă peste un hectar de teren în staţiunea Mamaia? Aşa cum arată datele de la Registrul Comerţului, Black Sea Special Purpose Entity SRL, cu sediul în capitală, a fost fondată iniţial în 2010, în Ilfov, mutându-se în Bucureşti în 2013.
 
Capitalul social este deţinut de două firme din Cipru - Stalevo Holdings Limited (0,007%) şi Zenaraco Holdings Limited (99,993%) -, ambele înfiinţate în 2010 şi având sediul la Nicosia, Evagorou & Menandrou nr. 1. Administratorul firmei este Alexandru Diaconu, născut în 1951. Societatea se ocupă de „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“. Stalevo Holdings Limited mai apare ca asociat şi în Black Sea Spv Business SRL, din Bucureşti, şi West Every Day SRL, iar Zenaraco Holdings Limited apare şi în Black Sea SPV Business SRL şi Westland Investment SRL.
 
În secţiunea „Documente”, puteţi vizualiza proiectul de hotărâre la care facem referire în articolul de faţă.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii