Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pregătiţi-vă ceasurile! Trecem la ora de iarnă

ro

25 Oct, 2012 01:00 2423 Marime text
ora_-_ceas.jpgNu ne mai despart multe ceasuri până când vom trece la ora oficială de iarnă. În noaptea de sâmbătă (27 octombrie) spre duminică (28 octombrie) vom da ceasurile înapoi cu o oră. Aceasta înseamnă că ora 04.00 va deveni ora 03.00.

Sistemul prin care se dă ceasul înainte vara şi înapoi iarna are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui, iar ideea aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. Prin instituirea orei de vară s-a reuşit ca principalele activităţi umane să se desfăşoare în mare parte pe timpul zilei. Beneficiile acestui sistem nu au întârziat să apară, nu numai că a fost economistă energia electrică, dar oamenii au avut posibilitatea să fie mai aproape de un ritm natural de viaţă.

Cum menţionam anterior, ideea orei de vară a fost introdusă de celebrul om de ştiinţă Benjamin Franklin, în anul 1784. Acesta a scris un eseu, în care a expus în acest sens câteva idei privind economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Ideea lui Franklin a fost preluată de către William Willett, un constructor britanic.

 ora_-_ceas_2.jpg

Uimit de faptul că într-o dimineaţă de vară, în jurul orei 6.00, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau închise, constructorul britanic a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie. Un an mai târziu s-a încercat introducerea acestei reguli în Marea Britanie, însă fără sorţi de izbândă.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie - 1 octombrie. În prezent, 70 de ţări au introdus ora de vară. Aceasta nu este folosită în ţările de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului. Nici Japonia şi China nu au apelat la ora de vară. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii