Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Planul Urbanistic Zonal pentru primul complex de birouri din Constanța, la mâna consilierilor locali (document)

ro

31 Oct, 2017 00:00 3725 Marime text
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal se află și un Plan Urbanistic Zonal pentru introducere teren în intravilan și reglementare zonă delimitată de DN 3C, bulevardul Aurel Vlaicu și calea ferată, inițiat de omul de afaceri Apti Orhan. În fapt, este vorba despre primul complex de birouri din Constanța și o afacere de 65 de milioane de euro.

Complexul se va ridica pe un teren de aproape 6,8 hectare, în spatele magazinului Jumbo din municipiu, și va cuprinde: o clădire de birouri clasa A, 2S+P+11E, două clădiri de birouri clasa A, 2S+P+7E, o clădire de birouri clasa A, S+P+7E și o clădire locuințe de serviciu, S+P+8E. PUZ-ul inițiat de Apti Orhan a ajuns în luna august pe masa Comisiei tehnice de urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Constanța.
 
Zona ce face obiectul documentației de urbanism „Plan Urbanistic Zonal - introducere teren în intravilan și construire complex birouri și funcțiuni conexe, Aviz de oportunitate nr. 44985/ 10.01.2017“, în suprafață de 175.182,16 mp, se află în intravilanul, respectiv extravilanul municipiului Constanța, stabilit prin Avizul MLPAT nr. 76/1991, Decizia nr. 76/1991 a Prefecturii Județului Constanța, extins apoi prin aprobarea HCLM nr. 15/29.01.1993, cu modificările și actualizările ulterioare aprobate prin HCLM nr. 31/01.04.1997, HCLM nr. 144/08.04.2004 și HCLM nr. 196/07.04.2005.

Pe teritoriul ce face obiectul PUZ-ului se află terenuri aparținând domeniului public și privat al Primăriei Municipiului Constanța, terenuri proprietate privată a persoanelor fizice și juridice. Zona studiată este parte dintr-o suprafață cu caracter industrial, comercial, de servicii. Amplasamentul este situat în imediata vecinătate a bulevardului Aurel Vlaicu, a hipermarketurilor Real, Leroy Merlin. De asemenea, în proximitate se regăsesc și hipermarketurile Metro, Carrefour, în cadrul incintei Mall Vivo (fost Maritimo).

Vecinătățile sunt reprezentate de zone cu caracter industrial, comercial și de servicii situate în lungul bulevardului Aurel Vlaicu.
Terenurile ce pentru care s-a întocmit documentația sunt situate în extravilanul municipiului Constanța, cu deschidere la stradă - DN 3C - a două dintre terenuri (parcela A 604 / 4 lot 2, suprafață teren - 37.500 mp, parcela A 604 / 3/1/1 - A 604/3/2/2/1 lot 1, suprafață teren - 28.845 mp), cel de-al treilea teren fiind identificat prin parcela A 604 / 3/1/2 - A 604/3/2/2/2, lot 2, suprafață teren - 1.669 mp, și situat la limita de proprietate cu parcela A 604 / 3/1/1 - A 604/3/2/2/1 lot 1, suprafață teren = 28 845 mp; în suprafață totală de 68.014 mp (conform măsurătorilor cadastrale), fiind în proprietatea privată a lui Apti Orhan, conform actelor de proprietate (contract vânzare-cumpărare/act lotizare).
 
Teritoriul studiat prin prezenta documentație de urbanism a fost împărțit, în baza considerentelor anterior menționate, în următoarele zone de reglementare: ZM1 - zonă mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de D+P+10-11, niveluri cu accente înalte, ZA1 - zonă de depozitare, servicii și comerț.

În zona ZM1, clădirile vor respecta între ele distanțe egale cu jumătate din înălțimea celei mai înalte; distanța se poate reduce la jumătate din înălțime, dar nu mai puțin de șase metri, numai în cazul în care fațadele prezintă calcane sau ferestre care nu asigură luminarea unor încăperi fie de locuit, fie pentru alte activități permanente care necesită lumină naturală; amplasarea clădirilor pe parcelă se realizează conform Codului Civil actualizat, excepție făcând cazurile când alipirea se realizează la un calcan existent, și nu este necesar acordul vecinilor, conform planului de situație.

În zona ZA1 - zona de depozitare, servicii și comerț, pe fiecare parcelă se poate construi fie o clădire principală, fie mai multe clădiri, în funcție de suprafață și dimensiunile parcelei; clădirile vor respecta între ele distanțe egale cu media înălțimii fronturilor opuse; amplasarea clădirilor pe parcelă se realizează conform Codului Civil actualizat, excepție făcând cazurile când alipirea se realizează la un calcan existent, și nu este necesar acordul vecinilor, conform planului de situație.
 
Comisia de urbanism a CLM a dat aviz favorabil proiectului, cu condiția ca suprafața de spațiu verde să fie plantată cu arbori, arbuști și amenajări peisagistice.
Pentru a fi aprobat, proiectul are nevoie de votul a 2/3 din numărul consilierilor locali prezenți la ședință.
 
În secțiunea „Documente“ puteți vizualiza proiectul de HCLM privind aprobarea PUZ-ului inițiat de Apti Orhan.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Urban madness 03 Nov, 2017 20:23 În acceasi logica deformata, putem aproba niste zgarie-nori in plin camp, ca doar ridicatul mainii nu necesita un efort prea mare. Cat costa primaria sa faca strazi de 8 benzi pana acolo, conducte magistrale de apa, statie de epurare ape uzate, statie de transformare energie electrica, gaze naturale, comunicatii, asta nu ne intereseaza, ca doar investitorul va da in judecata primaria si va castiga, exact la fel ca FinCoGeRo. Va spune ceva, domnilor consilieri?
  • Gelu 31 Oct, 2017 06:39 Birouri la marginea orașului?Nu va avea succes investiția.