Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:05 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial. Majorarea impozitelor pentru clădiri, exclusiv la mâna primăriilor şi a consiliilor locale

ro

27 Mar, 2018 00:00 1877 Marime text
Autorităţile locale sunt libere să stabilească nivelul de impozitare pentru clădiri, deoarece este neconstituţional ca Guvernul să stabilească o limită fixă, a declarat vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Este neconstituţional. Ne-au cerut autorităţile publice locale ca noi să stabilim o limită. Ştiţi bine că limita, dacă nu greşesc, este 0,08 (la sută - n.r.) până la 0,2 la clădirile rezidenţiale şi de 0,8 (la sută - n.r.) până la 1,2 - clădiri nerezidenţiale. Autorităţile ne-au cerut ca noi să stabilim o limită, dacă vreţi, o limită fixă, eu le-am spus că nu sunt de acord cu ea, pentru că e de competenţa lor să facă lucru ăsta. În consiliile locale ei hotărăsc lucrul ăsta, nu noi hotărâm. Şi mi se pare o chestiune..., ce cer ei e neconstituţional în primul rând, să impui autorităţilor locale, tu, minister sau guvern, să le fixezi taxe. E o neînţelegere“, a afirmat Paul Stănescu, întrebat dacă impozitele pentru spaţiile de birouri şi locuinţe se vor majora.
 
Vicepremierul a adăugat că, în opinia sa, ar trebui să rămână anumite limite în funcţie de care primăriile să hotărască nivelul de impozit.
Întrebat dacă limita minimă nu ar trebui majorată, el a spus: „Nu guvernul face lucrul ăsta, autorităţile locale pot face lucrul ăsta, sunt libere să o facă, ele hotărăsc“.
 
Vă reamintim că, în luna februarie a acestui an, municipalitatea a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale la nivelul municipiului începând cu anul 2019. Proiectul poate fi consultat pe site-ul Primăriei Constanţa - www.primaria-constanta.ro şi pe site-ul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local - www.spit-ct.ro.
 
În vederea recuperării decalajului generat de rata inflaţiei înregistrată în anul 2017 comunicată de Institutul Naţional de Statistică, în prezentul proiect, se propune ca, începând cu anul 2019, nivelul impozitelor şi taxelor locale, precum şi al limitelor amenzilor contravenţionale să fie indexat cu rata inflaţiei de 1,3% faţă de nivelul aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 416/2017.
 
Citeşte şi:
 
Proiect de hotărâre Impozitele, taxele locale, dar şi limitele amenzilor contravenţionale vor fi indexate cu rata inflaţiei de 1,3% începând cu anul 2019! (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii