PT Timiș Activități de cumpărare–vânzare a deșeurilor metalice fără autorizație
PT Timiș:Activități de cumpărare–vânzare a deșeurilor metalice fără autorizație
11 Jul, 2025 10:55
ZIUA de Constanta
274
Marime text

Data: 10.07.2025
COMUNICAT DE PRESĂ NR. 21
Compartimentul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a sesizat Tribunalul Timiș cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, faptă prev. și ped. de art. 9 alin. (1) lit. a) din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal (123 acte materiale).
În acordul de recunoaștere a vinovăției s-a reținut următoarea situație de fapt :
În perioada 2016–2023 inculpata, deși nu era autorizată să desfășoare activități de cumpărare–vânzare a deșeurilor metalice, a comercializat deșeuri feroase și neferoase de 123 de ori către o societate comercială, având ca obiect colectarea de deșeuri, în schimbul sumei de 584.825,71 lei, declarând în mod fals că acestea provin din gospodăria proprie. Consecinţa declarării în mod fals a provenienţei deşeurilor a fost că societatea colectoarea/achizitoare nu a mai evidenţiat şi reţinut la sursă impozitul pe veniturile din alte surse obţinute de către inculpatul persoană fizică. Astfel, inculpatul a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu un procent de 10% din totalul încăsărilor realizate, respectiv cu suma de 100.066,60 lei.
Ca urmare a încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției, inculpata va fi condamnată la pedeapsa 2 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere (termenul de supraveghere fiind 2 ani). Totodată, inculpata a fost obligată să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.
În prezența avocatului, inculpata a declarat că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa și acceptă încadrarea juridică dată faptei.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii