LIVE VIDEO Ilie Bolojan prezintă măsurile fiscale. Cota generală de TVA crește la 21%, accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%.Pachet fiscal complet
LIVE VIDEO: Ilie Bolojan prezintă măsurile fiscale. Cota generală de TVA crește la 21%, accizele la alcool,


Premierul a subliniat că corectarea deficitului este o urgență și o prioritate absolută pentru țară. Obiectivul principal al acestor măsuri este rezolvarea problemei deficitului bugetar excesiv cu care se confruntă România.
Acesta a avertizat asupra consecințelor grave în cazul în care Guvernul nu ar interveni sau ar amâna adoptarea acestor măsuri. Printre cele mai severe consecințe, Bolojan a menționat intrarea în incapacitate de plată. Aceasta ar însemna că statul nu ar mai putea obține împrumuturi de la creditori și, implicit, nu ar mai putea acoperi cheltuielile esențiale ale statului, inclusiv plata salariilor și a pensiilor.
Am convocat conferința de presă pentru că suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar pe care îl înregistrează țară
De ce este corectarea deficitului o urgență și o prioritate? Am avut cel mai mare deficit din UE și al doilea din ultimii 30 de ani. Cel mai mare a fost în 2010, puțin mai mare ca cel de anul trecut, și vă rog să vă aduceți aminte că guvernele de atunci au fost nevoie să crească TVA de la 19 la 24% și să taie salariile din sectorul public cu 25%.
Suntem într-o situație nu foarte diferită, dar în ceasul al 10-11lea și nu trebuie să stăm până ajungem cu spatele la zid.
În cadrul conferinței de presă susținute astăzi la Palatul Victoria, Premierul Ilie Bolojan a reiterat urgența adoptării pachetului de măsuri fiscale, avertizând România să nu repete scenariul crizei din Grecia din 2009.Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte multe aceste măsuri, ar fi câteva consecințe precum intrarea în incapacitate de plată. Ar însemna că creditorii noștri nu ne-ar mai împrumuta și nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile.
Bolojan a explicat de ce pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar nu poate viza exclusiv tăierea cheltuielilor. Acesta a subliniat că o ajustare unilaterală a cheltuielilor este "aproape imposibilă de pe o zi pe alta" și că soluția constă într-un mix de reduceri de cheltuieli și creștere de venituri.Vă rog să vă gândiți la cazul Greciei din 2009, nici acum Grecia nu și-a revenit în totalitate. Nu trebuie să repetăm greșelile altor țări. Propunem un pachet fiscal care urmărește să reducă acest deficit și să apropie cheltuielile de venituri.
De ce nu putem face această corecție doar pe cheltuieli? Este aproape imposibil pentru că nu se poate face de pe o zi pe alta. La aproape toate taxele suntem în jumătatea de jos a clasamentului, avem o evaziune fiscală ridicată și o fraudare a fondurilor publice.
Premierul a continuat să detalieze motivele pentru care România se confruntă cu un deficit bugetar excesiv și necesitatea adoptării urgente a măsurilor fiscale. Unul dintre punctele cheie abordate a fost discrepanța majoră dintre numărul de angajați din sectorul public și numărul de contribuabili activi din economia reală.Ajustarea nu poate fi făcută doar pe cheltuieli, va fi un mixt de reduceri de cheltuieli și creștere de venituri.
România se situează la coada clasamentului european în ceea ce privește impozitarea dividendelor și a proprietăților, conform declarațiilor făcute astăzi de Premierul Ilie Bolojan.Numărul de angajați din sectorul public este mult prea mare față de numărul de contribuabili, cei care plătesc și lucrează în economia reală. Veniturile noastre fiscale din cauza colectării slabe, a unor taxe pe anumite locuri mici, sunt printre cele mai mici din Europa.
În continuarea prezentării pachetului de măsuri fiscale, Premierul Ilie Bolojan a detaliat astăzi strategia Guvernului în două etape pentru stabilizarea economiei și relansarea încrederii piețelor.Din punct de vedere al impozitării dividentelor suntem tot pe antepenultimul loc din Europa. Din punct de vedere al impozitării proprietăților, suntem la 0,5% din PIB, în timp ce media europeană este de 1,8%.
Să răspundem unei urgențe în prima etapă de a recâștiga încrederea în România a piețelor în așa fel încât creditele pe care le ia România, investiții din fonduri europene să fie la un nivel acceptabil. Aceste măsuri țin de venituri structurale, de cheltuieli structurale și pe aceasta este concentrată primul pachet.
Sinteza principalelor propuneri din Pachetul Fiscal BolojanCel de-al doilea pachet, adoptat la final de iulie, va completa primele măsuri dar care se va concentra pe corectarea nedepretăților și îndeplinrea jaloanelor să ne putem accesa fondurile europene.
Cota redusă de 11% va fi aplicată pentru categorii esențiale precum medicamente, alimente, apă pentru irigații, cărți, lemne de foc și energie termică. O veste bună pentru sectorul HoReCa este propunerea de a menține serviciile la acest nivel redus de TVA.
Motorina va beneficia de o schemă de restituire parțială pentru companiile de transport, în contextul creșterii accizelor. Va crește numărul de contribuabili la Casa Națională de Sănătate, sugerând o lărgire a bazei de contribuție pentru sănătate.
Guvernul vizează o taxare suplimentară a capitalurilor, cu o măsură majoră ce intră în vigoare de la 1 ianuarie 2026. De asemenea, băncile vor fi taxate suplimentar, și se va introduce o suprataxare a tuturor câștigurilor din jocuri de noroc.
Profesorii vor preda cu două ore mai mult decât în prezent, ceea ce va genera un efect financiar.
Aș vrea să trec în revistă principalele propuneri ale pachetului.
Îl vom aproba prin asumarea răspunderii guvernului săptămâna viitoare.
Care sunt măsurile? Mâine miniștrii le vor detalia. Vom reașeza TVA la 2 cote. Astăzi avem 3 cote de 5, 11 și 19. Cele două cote propuse sunt de 11% și 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem ca și HoReCa să rămână la acest nivel.
La motorină va funcționa o schemă de restituire parțială pentru companiile de transport. Va crește acciza pentru țigări. Va crește numărul de contributori la Casa Națională de Sănătate.
Taxarea suplimentară a capitalurilor. De la 1 ianuarie 2026, majorare a impozitului pe dividente de la 10 la 16%.
Băncile vor fi taxate suplimentar.
Vom suprataxa toate câștigurile din jocuri de noroc.
Pensiile și salariile vor rămâne plafonate. A fost o majorare foarte mare în 2024. Măsura este doar pentru anul viitor.
Profesorii vor preda cu două ore mai mult decât acum. Va fi un efect financiar.
Aproape un miliard de euro se dau pe bursele elevilor. De acum se vor da doar burse pe merit, acordate pe un număr limitat, și cele sociale.
Reanalizarea unor sporuri aplicate în cascadă. Avem ministere cu sporuri de 50-45%. Prin două astfel de operațiuni și-au dublat salariile. Vom actualiza redevențele și vom valorifica mai bine activele statului.
În contextul pachetului de măsuri fiscale anunțat, Bolojan a declarat astăzi că implementarea acestora necesită o nouă abordare în instituțiile cheie ale statului. În acest sens, a fost numită o nouă conducere la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cu scopul declarat de a îmbunătăți colectarea veniturilor și de a combate frauda.Cel de-al doilea pachet vine să îndeplinească jaloane obligatorii pentru a accesa fonduri europene. Românii trebuie să vadă că nu doar administrăm, dar reparăm lucruri pentru a repune România pe drumul cel bun.
Pentru a pune în practică acest pachet este evident că în liniile doi-trei avem nevoie de o nouă abordare. Am numit o nouă conducere la ANAF ca să stabilim criterii de perfomanță și să luptăm pentru cheltuirea corectă a banilor publici și pentru combaterea fraudării acestora.- a precizat premierul Ilie Bolojan.
În cadrul conferinței de presă urmează o sesiune de întrebări și răspunsuri:
Î-Nicușor Dan a promis să nu crească TVA. Acum ne anunțați că se întâmplă. L-ați informat? Unde este echitarea, respectul și justiția socială de care vorbeați? Nu vedem tăierea banilor de la partide.
Prin rectificarea bugetară veți vedea și această măsură pe care o voi susține. Toată lumea trebuie să fie parte a acestui efort. Aceste aspecte vor fi rezolvate prin rectificarea bugetară.
La instalarea acestui guvern, domnul președinte mi-a solicitat să facem tot ce este posibil să nu creștem TVA. Din păcate, analizând soluțiile pe care piețele le acceptă, purtând discuții pe pachetul fiscal, am ajuns la această soluție pe care guvernul și-o asumă pentru a evita riscul de retrogradare permanentă.-a răspuns Bolojan.
Î-Trei judecători de la CCR ar putea să primească indemnizație de 180.000 de lei la final de mandat. Cum comentați?
Este o prevedere care este trecută în legislația CCR. Dacă ar fi să fac un comentariu, ele sunt legale, dacă au bani să le dea. Dar în contextul actual cred că sunt imorale.- a precizat premierul.
Î-Ajutorul pentru Moldova și Ucraina va rămâne la aceeași valoare?
Angajamentele țării pe componenta de apărare vor rămâne cele pe care le-am asumat. România și asumat răspunderea pentru o creștere a cheltuielile de apărare la 5% până în 2030.- spune Ilie Bolojan.
Î-Cum veți implementa măsurile în contextul protestelor și a amenințărilor cu grevă generală?
Cei din sănătate nu au niciun motiv să facă grevă pentru că nu le sunt afectate drepturile salariale. Există doar TESA care e afectată de sporuri de condiții vătămătoare. Nu există niciun motiv să facă grevă, dar, sigur, sunt deciziile sindicatelor. Am avut un contact și mâine sau poimâine cu siguranță ne vom vedea.- a punctat Bolojan.
Citește și:
Pachet fiscal BolojanCreșteri drastice de TVA și impozite noi. Ce și cu cât se va scumpi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!