Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Justiție Constanța TAROM SA, acționată în instanță de un sportiv din Constanța. Ce au decis magistrații

ro

20 Jul, 2025 17:08 199 Marime text
Foto: UnsplashPe rolul Tribunalului Constanța se află dosarul 29293/212/2024, înregistrat la data de 17 iulie 2025 2024 la Secţia a II-a Civilă, ce are ca obiect „ acţiune în răspundere contractuală“. Procesul se află în stadiul de apel, iar ultima modificare a fost operată în data de 17 iulie 2025.

Părți în dosar sunt Malina Maria Niculae și Ionuț Cristian Niculae – intimați și Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA – apelant.

Momentan nu a fost stabilit un termen în acest dosar.

Dosarul s-a mai aflat în atenția magistraților de la Judecătoria Constanța care la data de 9 mai 2025 au admis în parte cererea.

Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii *** şi *** în contradictoriu cu pârâta ***. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 21.526 lei, cu titlu de prejudiciu material. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor dobândă legală penalizatoare, calculată prin raportare la suma de 21.526 lei, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti şi până la achitarea integrală a debitului principal. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 4.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge în rest cererea, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 09.05.2025.
Document: Hotarâre  6350/2025  09.05.2025“ – se arată pe Portalul Instanțelor de Judecată.

Conform rejust.ro, prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 14.10.2024 sub nr. #####/212/2024, reclamanţii ####### ######-##### şi ####### #####-######## au solicitat, în contradictoriu cu pârâta ######## Naţională de ############ ####### ###### ##### S.A., să se dispună următoarele:
- obligarea pârâtei la plata sumei de 21.526 lei, potrivit facturii nr. GtourT4287, cu titlu de prejudiciu;
- obligarea pârâtei la plata dobânzii legale aferente sumei totale solicitate, începând cu data de 22.08.2024 şi până la achitarea integrală a debitului principal;
- obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În motivarea în fapt, reclamanţii au arătat, în esenţă, că în perioada 11 – 14 iulie 2024, Monterrey, Mexic a găzduit cea de-a 12-a ediţie a Campionatului ####### de Karate WUKF. Reclamanta ####### ######-#####, componentă a lotului naţional de karate WUKF din cadrul Federaţiei ###### de Karate WUKF, a reprezentat ####### în calitate de concurent la această competiţie, iar reclamantul ####### #####-######## a participat în calitate de arbitru. În vederea participării la acest eveniment, reclamantei i s-au procurat bilete de transport aerian pe ruta Budapesta – Monterrey prin intermediul Federaţiei ###### de Karate WUKF, rămânând în sarcina sportivilor să îşi procure bilet pe ruta Bucureşti – Budapesta din motive de ordin financiar. Reclamantul ####### #####-######## nu a beneficiat de suport financiar în vederea transportului la campionat, achitând suma de 8.812 lei din resurse proprii pentru ruta Budapesta-Monterrey.

Au precizat că pentru ruta Bucureşti – Budapesta, au cumpărat bilete de la compania pârâtă, cu plecare în data de 08.07.2024, ora 07:55, şi întoarcere în data de 15.07.2024, ora 18:20, de pe site-ul companiei, pentru suma de 633,26 euro. La data de 08.07.2024, ora 07:20, prin intermediul corespondenţei electronice, au fost înştiinţaţi cu privire la modificări survenite asupra orelor de zbor, respectiv reprogramarea zborului cu o oră mai târziu, iar la ora 09:28, tot prin intermediul e-maiului, li s-a adus la cunoştinţă faptul că zborul RO231 a fost anulat.
Li s-a oferit un alt zbor către Budapesta la ora 17:00, însă au preferat să îşi procure alte bilete printr-o altă companie, întrucât discuţiile din aeroport vizau faptul că în data de 08.07.2024 niciun avion Tarom nu va decola, fapt ce s-a şi petrecut. Au menţionat că în situaţia în care ar fi fost anunțați în timp util despre posibilitatea anulării acestor zboruri, se puteau orienta pentru rute alternative. Or, abia la ora 11.00 şi au dat seama de riscuri - şi zborul iniţial din Budapesta către Monterrey urma să decoleze la 14:50- zbor care nu a mai putut fi prins în nicio variantă.


Au învederat că au discutat cu reprezentanții companiei Iberia în vederea folosirii biletelor de întors pe ruta Monterrey-Budapcsta, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza unor clauze prin care se stipulzează „că lipsa prezenței la primul zbor constituie o modificare unilatera a contractului, clauza NO-SHOVW şi prevede faptul că pasagerii sunt penalizaţi cu contravaloarea integrala a biletelor, compania având posibilitatea să revândă serviciile nevalorificate”.

Astfel, la ora 11:06 şi-au procurat din aeroport bilete pe ruta Bucureşti-Budapesta cu comapnia Wizzair cu decolare la ora 16.10 - sosire la ora 16.55- bilete pentru care au achitat suma de 1.331 lei. Tot ca urma a anulării zborurilor de către pârâtă şi imposibilitatea acestora de a fi prezenţi la primul zbor — Budapesta (15:35) – ######, au fost nevoiţi să îşi cumpere alte bilete până în Monterrey. Concomitent cu procurarea biletelor către Budapesta, au fost cumpărate prin agenție şi noile bilete către Monterrey, prin comapia GoTour, însă cu AIR ###### (prima data au fost cumpărate cu IBERIA), pentru care s-a achitat suma de 21.526 lei.

Reclamanţii au arătat că în măsura în care nu ar fi decis să își folosească propriile fonduri să cumpere biletele mai sus menţionate, ar fi ratat participarea la campionatului mondial de karate WUKF şi reclamanta ar fi pierdut şansa de a deveni dublă campionană mondială la probele #### individual Shotokan și #### individual All Styles. Au menţionat că pârâta a dat dovadă de înţelegere prin raportare la biletul de întoarcere (Budapesta Bucuresti), în sensul schimbării datei cu două zile mai târziu, inițial 15.08.2024, ulterior 17.08.2024, tot prin raportare la modificarea întregii rute de zbor ca urmare a anulării zborurilor din data de 08.07.2024. De asemenea, a fost restituit preţul biletului pe ruta Bucureşti - Budapesta din data de 08.07.2024, respectiv suma de 1.846,34 lei.

Au invocat faptul că potrivit prevederilor Regulamentului ######## 261/2004, regula este că în caz de anulare a zborului, compania aeriană trebuie să despăgubească pasagerul, iar excepția este că în cazurile menționate limitativ, aceasta poate fi disculpată, dacă face dovada circumstanțelor extraordinare ce au condus la anularea zborului. Au precizat că nu au solicitat compensaţia prevăzută de art. 7 din Regulament, întrucât este mult inferioară prin raportare la prejudiciul creat.
Au apreciat că simpla notificare cu privire la imposibilitatea efectuării zborului semnalată de către compania aeriană pârâtă nu o disculpă, urmând în cadrul procesului pendinte să facă dovada circumstanţelor extraordinare ce au stat la baza anulării zborului din data de 08.07.2024, respectiv Tarom - Bucureşti către Budapesta, rezervat potrivit codului de rezervare JYIW76. Nedovedirea în niciun fel a celor susținute și nepunerea la dispoziție a documentelor justificative, echivalează cu recunoaşterea pretențiilor lor. Fără a face dovada cauzelor extraordinare ce au condus la anularea zborului, pârâta nu poate fi exonerată de răspundere.


În privința normelor de drept intern, au indicat prevederile art. 1350 C.civ., precizând că raportul dintre păți este guvernat de un contract de transport, pe care ei l-au onorat şi și-au îndeplinit obligațiile, iar compania părâta a înțeles să nu-și respecte obligaţiile asumate, cauzându- le prejudicii. Astfel, săvârşirea de către debitor a unei fapta ilicite constând în aceea că, fără justificare, nu a executat integral și nu şi-a executat în mod corespunzător obligaţiile asumate printr-un contract valabil încheiat, creează un prejudiciu în patrimoniul creditorilor (reclamanți) şi legătură de cauzalitate dintre faptă şi prejudiciu este evidentă. Prejudiciul este real și cert, întrucât li s-a creat o situație dezavantajoasă prin raportare la cheltuirea sumei suplimentare de 21.526 lei cu o lună înainte de celebrarea căsătoriei“ - conform rejust.ro

Despre Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA

Potrivit datelor furnizate de platforma termene.ro, consultată la data de 20 iulie 2025, fondată în 1992, firma a raportat în anul 2024, 1143 de angajați, cu o cifră de afaceri de 1.259.099.442 lei și pierdere de 87.104.586 lei.  

Societatea cu sediul în Otopeni, Ilfov se ocupă cu Transporturi aeriene de pasageri.

Acționari sunt Statul Român prin Ministerul Transporturilor cu 98,0141%, Compania Națională Aeroporturi București cu 1,0398%, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa SA cu 0,886% și Longshield Investment Group SA cu 0,0601%.

Administratori sunt Iuliana Cristina Barca, Anca Daniela Boagiu, Iulian Daniel Idolu, Costin Ionuț Iordache, Mirel Alexandru Marcu, Monica Sasarman și Mihăiță Ursu.

Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro și platforma rejust.ro.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și: 

Indemnizații aproape duble ale membrilor CA din TAROM, în plină perioadă de austeritate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii