Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chițac nu a reușit să obțină revocarea PUZ Mamaia și PUZ Palazu Mare. Aleșii locali constănțeni de la USR, PNL și PSD au votat împotrivă!

ro

30 Oct, 2021 00:00 2454 Marime text
  • Consilierii locali PNL și USR au cerut să fie retrase și proiectele 2 și 3 de pe prima Ordinea suplimentară 1, motivând că doresc clarificări suplimentare urbanistice, însă primarul Vergil Chițac nu a fost de acord să le retragă
  • Consilierii locali municipali au mai aprobat ieri și proiectul de hotărâre privind delegarea gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate către societatea CT BUS SA și atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate în municipiul Constanța
  • Prin intermediul studiului care stă la baza proiectului se hotărâre se propune majorarea preţului biletului de o călătorie de la 1,5 lei la 2 lei (varianta 1) sau la 2,5 lei (varianta 2)
 
 

 
A fost ședință de Consiliul Local Constanţa.

Dintre cei 27 de consilieri locali, a lipsit motivat doar viceprimarul PNL Ionuț Rusu, aflat în concediu medical.

Au fost retrase de pe ordinea de zi proiectele de hotărâre 32, 34, 35, precum și proiectele de hotărâre 43, 44, 45, 47 și 48.

Consilierii locali PNL și USR au cerut să fie retrase și proiectele 2 și 3 de pe prima Ordinea suplimentară 1, motivând că doresc clarificări suplimentare urbanistice, însă primarul Vergil Chițac nu a fost de acord să le retragă.

Proiectul de hotărâre cu numărul 2 de pe prima ordine de zi suplimentară vizează pentru revocarea HCL nr. 121/2013, privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Stațiunea Mamaia-Modificare HCL nr. 129/2001, teren în suprafață de 207,74 ha, aparținând persoanelor fizice, persoanelor juridice, domeniului public și privat al municipiului Constanța, respectiv, proiect de hotărâre pentru revocarea parțială a HCL nr. 121/2011 privind aprobarea documentației „Reactualizare PUZ Palazu Mare III, modificare HCLM nr. 116/2003 și HCLM nr. 126/2003, teren în suprafață de 585 ha, aparținând persoanelor fizice și juridice.



Cele două PUZ-uri rămân în vigoare

Liderul consilierilor locali USR, Dumitru Caragheorghe a spus în cadrul ședinței de CLM că, de-a lungul vremii, am avut de a face cu o dezvoltare urbană haotică.

Deci un astfel de proiect este necesar, dar trebuie bine analizat, pentru un vot corect și coerent.

Alesul local l-a întrebat pe primarul Chițac de ce nu a acceptat retragerea acestuia de pe ordinea de zi suplimentară de vreme ce alte proiecte, de pe ordinea de zi principală, au fost retrase tocmai pentru o mai bună documentare și motivare a acestuia.

Vergil Chițac a susținut că sunt mai multe motive pentru revocarea acestuia PUZ.

„Acest PUZ nu acoperă întreg teritoriul al stațiunii Mamaia. Deci sunt anumite terenuri nereglementate. În plus, în 2013 nu au fost îndeplinite recomandările privind delimitarea zonei de coastă. Nici nu s-a stabilit termenul în care acest PUZ expiră, de aceea și acum vin investitori care doresc să construiască blocuri P+12.
Consilierii locali trebuie să voteze oportunitatea unui proiect de hotărâre, nu legalitatea lui. Legalitatea și-o asumă aparatul de specialitate al primarului.
Pentru binele constănțenilor și păstrarea spațiilor verzi, ați cerut exproprierea la Lupoaică, același lucru îl cer și eu acum pentru Mamaia, ca să nu mai vină unii investitori să construiască pe spațiile verzi.
De aceea este urgentă votarea acestui proiect de hotărâre. Și de aceea voi introduce acest proiect pe fiecare ordine de zi“, a spus Chițac.

Și consilierul local PNL Costin Avătavului, a cerut amânarea votului pentru o mai bună analiză a proiectului.

La rândul său, și alesul local PSD, Costin Răsăuțeanu susține că acest proiect este doar unul de imagine și că dacă era urgent, acesta putea fi propus spre vot încă de la începutul mandatului actualului primar.

Proiectul de hotărâre nu a fost adoptat: 2 voturi pentru, 16 abțineri și 8 împotrivă.
 
Totodată, proiectul de hotărâre pentru revocarea parțială a HCL nr. 121/2011 privind aprobarea documentației „Reactualizare PUZ Palazu Mare III, modificare HCLM nr. 116/2003 și HCLM nr. 126/2003, teren în suprafață de 585 ha, aparținând persoanelor fizice și juridice, nu a fost adoptat, neprimind niciun vot pentru, ci 18 abțineri și 8 împotrivă.


 
Liberalii spun că s-au abținut din considerente procedurale
 
Consilierii locali PNL s-au abținut  la votul privind revocarea PUZ-urile doar din considerente procedural, se arată într-un comunicat al PNL Constanța.
 
„Astfel, procedura revocării puzurilor poate fi interpretată ca fiind în contradicție cu prevederile art.1 alin.6 din Legea Contenciosului Administrativ și art.18 alin.7 din normele de aplicare ale Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.
 
În consecință, există opinii juridice că problema reală a puzurilor care trebuie soluționată neîntârziat, poate fi vulnerabilizată de procedura aleasa.
 
Noi considerăm că procedura de revocare trebuie aprofundată temeinic și repusă pe ordinea de zi după ce avocații și juriștii vor stabili care sunt exact pașii legali care trebuiesc parcurși pentru ca acest act să nu poată fi anulat in instanță .
 
De altfel, conform articolului 1, alineatul 6, din Legea 554/2004 a Contenciosului Administrativ “Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și-a produs efecte juridice.
 
În cazul admiterii acțiunii, instanța se pronunță, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, și asupra validității actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum și asupra efectelor juridice produse de acestea. Acțiunea poate fi introdusă în termen de un an de la data emiterii actului”.
 
 În art. 18 alin. 7 din Normele de aplicare a Legii nr. 350/2001 se prevede expres că „P.U.Z. şi regulamentul local de urbanism aferent acestuia, odată aprobate, devin acte de autoritate ale administraţiei publice locale”, PUZ-UL  fiind  un act administrativ care poate fi revocat doar daca nu a produs efecte juridice în sensul în care, în baza acestuia nu au fost emise/încheiate/adoptate/efectuate alte acte/operațiuni administrative.
 
Constanța are nevoie urgentă de un Plan Urbanistic General care să reglementeze regimul construcțiilor atât în municipiu cât și în stațiunea Mamaia. Precizăm că atât consilierii locali cât și ceilalți membri ai Organizației Municipale P.N.L. Constanța nu răspund intimidărilor și presiunilor de niciun fel. Scopul nostru este ca atât Constanța cât și stațiunea Mamaia, una dintre cele mai sluțite părți din municipiul Constanța în ultimii 20 ani, să beneficieze de un echilibru urbanistic, să aibă un PUZ care să respecte în totalitate legea. Astfel, susținem demersurile de elaborare a PUZ-ului și încurajăm ca acesta să fie dezbătut cu agenții economici care își desfășoară activitatea în Mamaia și cu constănțenii care locuiesc acolo.
 
Avem nevoie de un dialog constructiv între administrația locală și societatea civilă. Este important să schimbăm fața orașului și a stațiunii dar să o facem urmând pașii legali care se impun. De altfel, din datele Primăriei, din 70 ha de spațiu verde în Mamaia, mai avem doar 10. Bulevardul Mamaia nu mai face față traficului, iar în ultima perioadă au fost solicitate foate multe autorizații pentru blocuri cu mai mult de 12 etaje.
 
Sunt argumente care ne motivează să susținem proiectul de realizare a unor noi reglementari urbanistice asigurand constănțenii că acesta va răspunde cerințelor lor”, susțin liberalii constănțeni.
 
 
 
CT BUS, pe un butoi de pulbere. Prețul biletului se majorează
 
Consilierii locali municipali au mai aprobat ieri și proiectul de hotărâre privind delegarea gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate către societatea CT BUS SA și atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport local de persoane prin curse regulate în municipiul Constanța.
 
Consilierul local PNL Teo Popa, reprezentant al CL în AGA al CT BUS, a spus că studiul de oportunitate privind concesionarea serviciului public de transport în comun din Constanța s-a făcut în baza costurilor din 2020, nu prin prisma celor din 2021, care au crescut foarte mult: pentru combustibil, piese de schimb, ulei etc.

La rândul său, Dumitru Caragheorghe de la USR PLUS a precizat că nu înțelege de ce acest studiu nu a fost contestat oficial de către actuala conducerea CT Bus.
Și liderul grupului consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, susține că acest studiu nu prezintă realitatea actuală a companiei de transport public în comun.

Avocatul Emil Tatu, reprezentantul al celor două sindicate din cadrul CT Bus, a declarat că, în cazul negocierilor contractului colectiv de muncă, deja s-a depășit termenul legal de 60 de zile și că tot nu s-a ajuns la o înțelegere.

Acesta a mai spus că salariul mediu brut al unui angajat al CT Bus este de 3.400 de lei, astfel, cei mai mulți șoferi câștigă lunar 2.000 de lei.
Primarul Vergil Chițac consider că anul viitor, costul per kilometru (n.r.9.13 lei/km) ar putea fi majorat, dacă este necesar și că studiul realizat este unul current.

Vergil Chițac a mai spus că acest cost per kilometru este printre cel mai mare din țară și că societatea trebuie să facă profit, fie să-și eficientizeze activitatea.


Proiectul a fost adoptat cu 18 voturi pentru și 8 abțineri.
 
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

UPDATE Este ședință de Consiliul Local Constanța. Primarul Chițac, fără susținere. Revocarea PUZ Mamaia și PUZ Palazu Mare, respinse de aleșii locali de la USR, PNL și PSD

Constanța Altfel a pierdut definitiv procesul! Primarul Chițac vrea să desființeze PUZ-ul stațiunii Mamaia prin hotărâre de Consiliu Local Municipal! (document)

 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii