Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucurie mare în rândul localnicilor şi copiilor Primarul Mariana Gâju a inaugurat noua cantină socială (galerie foto)

ro

18 Sep, 2013 00:00 3072 Marime text
Cetăţenii din Cumpăna au asistat ieri la un eveniment important pentru localitate, dedicat copiilor din familiile nevoiaşe. Este vorba despre inaugurarea cantinei sociale a Bisericii Cuvioasa Parascheva, unde zilnic vor primi câte o masă caldă 88 de şcolari.

Manifestările au început puţin după ora 12.00, cu momentul tăierii panglicii inaugurale. În timpul evenimentului, primarul ec. Mariana Gâju le-a transmis tuturor că „de 13 ani aşteaptă această inaugurare”.
Şefa autorităţii locale şi-a arătat preţuirea faţă de cele mai vârstnice persoane, care au slujit vechea cantină, oferindu-le acestora bucăţi din panglica inaugurală. Mariana Gâju a repetat acelaşi gest şi în cazul agenţilor economici, care au fost alături de vechea cantină, timp de 13 ani, şi care sprijină de azi înainte activitatea noului local. Cât priveşte fosta cantină a Bisericii Cuvioasa Parascheva, aceasta va servi drept spaţiu pentru prima casă mortuară din localitate. Mariana Gâju intenţionează să finalizeze construcţia casei mortuare până pe data de 14 octombrie, când se va sărbători hramul lăcaşului de cult.

Un model de preîntâmpinare a abandonului şcolar

Slujba de sfinţire a cantinei a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. „Ceea ce face doamna primar este o preîntâmpinare a abandonului şcolar, care s-a dovedit a fi prezent din ce în ce mai mult”, a apreciat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Dacă vechea cantină avea o capacitate de 30 de locuri, cea sfinţită ieri de cler se adresează unui număr de 88 de copii proveniţi din familii nevoiaşe şi care nu au renunţat la cursurile şcolare.   
„Această cantină ajută 80 de familii. 80 de părinţi nu mai au grija atât de mare, întrucât copiii lor nu sunt doar beneficiarii unei mesei calde ci, de fiecare dată, cu fiecare eveniment, ei primesc rechizite şcolare şi îmbrăcăminte. Copiii sunt cuprinşi într-un proiect de întrajutorare”, a precizat primarul ec. Mariana Gâju.

Se pun bazele unei asociaţii comunitare

Şefa autorităţii locale le-a împărtăşit tuturor participanţilor că a luat decizia înfiinţării unei asociaţii de dezvoltare comunitară în Cumpăna. „Înfiinţăm împreună Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Cumpăna, sub conducerea preşedintelui-preot Ioan Soare, unde Primăria, Arhiepiscopia Tomisului şi agenţii economici din comună vin fiecare cu 25%, pentru a continua să creştem numărul celor care sunt hrăniţi zilnic cu o masă caldă. Dar atenţie, intră în acest program doar copii care urmează cursurile unei şcoli”, a explicat şefa autorităţii locale. Primarul ec. Mariana Gâju le-a mulţumit tuturor angajaţilor din Primărie, agenţilor economici, preoţilor şi bisericii, care au făcut posibilă găsirea fondurilor financiare necesare finanţării asociaţiei. Cu regret, şefa autorităţii locale a semnalat faptul că o astfel de asociaţie cu greu rezistă, completând că „din cauza unei asemenea structuri, care face mult bine unei comunităţi, astăzi noi primarii devenim incompatibili şi ne speriem cu toţii să ne mai ducem într-o asociaţie”.

Cantina poartă numele Sfântului Stelian

La finalul evenimentului, primarul ec. Mariana Gâju a înmânat angajaţilor şi partenerilor flori şi diplome, care aveau imprimate următorul mesaj: „Doar o singură dată voi trece prin viaţă, de aceea dacă voi putea dărui puţină blândeţe ori să fac un bine, cât de mic, unei fiinţe asemenea mie, promit să o fac pentru că altădată nu voi mai trece pe aici. Omul are o singură viaţă”.  
Cantina, care a fost botezată de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului cu numele Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, a fost construită pe durata a doi ani, cu fonduri alocate de organizaţia World Vision.
La eveniment au fost prezenţi alături de localnici, directori ai instituţiilor din Constanţa, reprezentaţii World Vision Constanţa şi Bucureşti, agenţi economici din Cumpăna şi din judeţ, dar şi Axinte (Florin Petrescu), sosit la Cumpăna pentru Zilele Recoltei, care vor avea loc în acest week-end.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii