Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Va deveni un brand al orașului Autoritățile de la Techirghiol și Universitatea Ovidius vor să transpună o idee a lui Mircea Eliade în realitate. Vezi cum

ro

27 Jul, 2013 00:00 1658 Marime text
Universitatea Ovidius și Primăria orașului Techirghiol au lansat ieri un proiect ce are în vedere înființarea Centrului de Cultură „Mircea Eliade”. Se dorește astfel a se asculta de propunerea marelui Mircea Eliade, care în 1936, a vorbit la Constanța despre necesitatea înființării unui centru de cultură dobrogean.

„În anul 1936, Mircea Eliade, care era deja foarte cunoscut, publicase mai multe cărți de succes, dar și teza de doctorat, a venit la Constanța și presa consemnează că el a vorbit cu acel prilej și, apoi a reluat ideea și a publicat-o în Revista Dobrogeană, că Dobrogei îi trebuie un centru de cultură, care să promoveze cultura dobrogeană. Propunerea noastră este să înființăm acel centru de cultură dobrogeană, cu forțele noastre și evident sub egida Universității Ovidius, și în felul acesta să existe un loc unde să punem opera, cultura, memoriile lui Mircea Eliade și orice studiu legat de această zonă (n.r. Techirghiol). Este cunoscut faptul că cel mai frumos reportaj despre Lacul Techirghiol a fost scris de Mircea Eliade”, a declarat, ieri, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan de la Universitatea Ovidius.
Această propunere a fost validată ieri la Techirghiol urmând a fi înaintată conducerii Universității Ovidius. „În felul acesta, Techirghiol va beneficia de un brand ce i se cuvine”, a afirmat conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. 
La rândul lui, primarul Adrian Stan a declarat că: „Ne dorim ca Techirghiolul să devină cunoscut nu doar prin apă și nămol, dar și prin viața culturală pe care a avut-o, pe care încercăm pas cu pas să o redescoperim prin asemenea întâlniri, precum cea de astăzi (n.r. ieri) și să o facem cunoscută întregii țări”.

În cadrul evenimentului au vorbit despre Mircea Eliade atât conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și primarul Adrian Stan, cât și Stelian Pleşoiu, care l-a cunoscut pe Eliade și care a trăit în preajma lui în ultimii săi ani de viață. Acesta a prezentat celor prezenți ieri în sala Complexului Balnear şi de Recuperare „Corpore Sano” câteva imagini unicat cu Mircea Eliade. Despre Mircea Eliade a vorbit și prof. univ. dr. Manuela Cernat, președinta Centrului român al Société Européenne de Culture Veneţia-Italia, societatea din care a făcut parte și Mircea Eliade.
Printre invitați s-a aflat și președintele Universității Andrei Șaguna, Aurel Papari.

S-a lansat o nouă monografie a orașului

Șeful autorității locale a profitat de acest moment pentru a lansa o nouă versiune a monografiei orașului. „Este monografia despre care am vorbit și anul trecut de Zilele Orașului, o carte pe care o vom multiplica și sunt sigur că va interesa pe multă lume. Volumul cuprinde foarte multe informații valoroase, în primul rând despre marile personalități ale României și, după aceea, chiar universale, care și-au legat într-un fel numele și de Techirghiol. Pot să-i amintesc aici pe aici pe Emil Palade, Mihail Kogălniceanu, Constantin Tănase. Iar astăzi (n.r. ieri) vom vorbi de o altă mare personalitate – Mircea Eliade, ai cărui părinți au avut o vilă la Techirghiol, Vila Cornelia, și în scrierile sale a amintit de acest lucru. Sunt scrieri unde vorbește de șederile și de plăcerea de a reveni în Techirghiol”, a subliniat primarul Adrian Stan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii