Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:30 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţin cursuri de istorie şi management cultural Politicieni constănţeni - de la tribuna Parlamentului, la catedra universitară

ro

19 Nov, 2013 00:00 2334 Marime text
Consilieri locali şi judeţeni, foşti miniştri, subsecretari de stat şi parlamentari. Sunt personaje care, dincolo de implicarea politică, au o profesie. Mulţi dintre ei şi-au clădit o carieră la catedră sau, din contră, abia acum încep să „cocheteze” cu predarea în diferite instituţii de învăţământ.
În ceea ce îi priveşte pe politicienii constănţeni, o parte dintre ei sunt deja profesori universitari doctori, în vreme ce alţii încep acum să ţină cursuri în universităţi, urmând concomitent şcoala doctorală.
 
Consilierul judeţean liberal Doina Carp este profesor la Universitatea Maritimă Constanţa. Carp este, de asemenea, preşedinta Organizaţiei Judeţene de Femei a PNL Constanţa. Liberala a fost consilier judeţean şi în mandatul 2008 - 2012.
Colegul său din Consiliul Judeţean Constanţa, Anghel Panait, este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Panait este, în acelaşi timp, directorul APDRP.
Şi în Consiliul Local Municipal Constanţa regăsim cadre universitare. Este vorba despre social-democrata Marioara Cojoc, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius”, şi despre colegul său de partid, Valentin Ciorbea, profesor universitar doctor în aceeaşi instituţie de învăţământ.
Nu în ultimul rând, consilierul local PSD Răducu Popescu activează şi el în învăţământul superior. Este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport a Universităţii „Ovidius” Constanţa. După intrarea la guvernare a PSD, Popescu a devenit inspectorul şcolar general al judeţului Constanţa.
 
Între Parlament şi universităţi
 
Şi parlamentarii constănţeni se împart între proiecte de lege, interpelări şi şedinţe de plen şi cursuri ţinute în faţa studenţilor. Este cazul deputatului FC Dănuţ Culeţu, fost prefect al judeţului Constanţa. Culeţu predă „Finanţe, credit, bănci” la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Andrei Şaguna” din Constanţa. În 2012, deputatul Colegiului 9 a avut cursuri şi la Universitatea „Ovidius”.
Mai mult sau mai puţin surprinzător, senatorul PP-DD din Colegiul 3, Marian Vasiliev, predă şi el un curs la Universitatea „Andrei Şaguna”. Este vorba despre un curs de Comunicare politică. Parlamentarul constănţean îşi face, în prezent, doctoratul. Vasiliev nu ratează nicio ocazie pentru a menţiona că a fost ziarist. În mentalul colectiv, actualul senator nu a rămas însă ca reprezentant al presei, ci drept, la un moment dat, cel mai tânăr primar din ţară. Avea 26 de ani când a fost primar al oraşului Murfatlar, pe atunci Basarabi.
Senatorul liberal Puiu Haşotti este conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius” Constanţa. Din 1995, fostul ministru al Culturii este doctor în ştiinţe istorice.
 
Foşti directori de companii şi autorităţi naţionale - o viaţă la catedră
 
Fostul deputat PSD Lucian Băluţ este profesor universitar doctor inginer în cadrul Universităţii Maritime Constanţa. Deşi anul acesta a fost, timp de câteva luni, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Băluţ este cunoscut mai ales drept un personaj care şi-a dedicat întreaga viaţă carierei universitare. Lucian Băluţ a fost şi preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa.
Şi liberalul Andrian Mihei este profesor universitar doctor, dar la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Fostul parlamentar a fost, vreme de câteva luni, directorul Autorităţii Navale Române, funcţie din care a fost revocat în timpul scandalului pavilionului maritim românesc.
 
Un subsecretar de stat ţine cursuri de cultură şi identitate etnică
 
De câţiva ani, fostul deputat UDTTMR Aledin Amet s-a alăturat corpului profesoral din învăţământul universitar. Nu full time, ce-i drept. Actual subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din subordinea Guvernului României, Aledin Amet predă „Management cultural” şi „Cultură şi identitate etnică” la Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa. Momentan, fostul parlamentar şi-a suspendat cursurile din cauza programului extrem de încărcat, însă, cel mai probabil, potrivit declaraţiilor sale, le va relua în semestrul II.
 
Facultatea de Ştiinţe Economice via DJST
 
Un alt politician constănţean care „cochetează” cu o eventuală carieră didactică este liberalul Claudiu Teliceanu. Actualul director executiv al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Constanţa predă, pe perioadă determinată, la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii „Ovidius” Constanţa. Amintim că Teliceanu a fost liderul Organizaţiei Judeţene de Tineret a PNL Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii