Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romanul-fluviu al terenurilor Constanţei Paraschiva Barbu - interpusa cumpărătoare de retrocedări

ro

18 Oct, 2012 01:00 6438 Marime text
paraschiva_-_Paraschiva_Barbu_1.jpgDosarul retrocedărilor a născut multe... vedete. Personaje necunoscute până la acel moment, cei deveniţi stăpânii terenurilor Constanţei „sub bagheta" administraţiei Radu Mazăre au intrat în memoria colectivă a oraşului ca fiind cei care au fost mai norocoşi sau mai fericiţi decât alţii.

Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ni-i prezintă nu numai pe angajaţii Primăriei care, în frunte cu edilul trecut şi actual, au instrumentat retrocedările, ci şi pe cei care, la acel moment, închiseseră traseul terenurilor retrocedate. În octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Pe lista interpuşilor cumpărători de terenuri figurează „Barbu Paraschiva, Şerban Alexandru Octavian şi Popa Basarab, prin Pomacost SA şi Aqualand SA", firme în care era implicat, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie".

Mama deputatului Antonella Marinescu, membru de marcă al PSD Constanţa şi nou consul general al României la Toronto, Paraschiva Barbu este prietena de suflet a mamei primarului Radu Mazăre, Victoria. Când şi în ce condiţii s-a legat prietenia doamnelor nu se ştie, însă este cert că mama parlamentarului PSD este nelipsită din călătoriile în străinătate pe care le întreprinde familia Mazăre.

Numele Paraschivei Barbu este destul de des întâlnit în rechizitorul întocmit de procurorii DNA în cauza retrocedărilor.

„Modul de operare A"

Oamenii legii au identificat mai multe moduri de operare în această speţă. Primul dintre acestea, denumit „modul de operare A", o are printre inculpaţi şi pe Paraschiva Barbu, alături de primarul Radu Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu. În fapt, este povestea averii familiei Cocăneanu, revendicată în baza Legii 10/2001.

La începutul anilor 2000, Constantin Ion Dumitru Cocăneanu a solicitat restituirea unui teren de 51.585 mp în intravilanul Constanţei, zona Km 4-5 (dereaua fostei comune Anadalchioi), ce i-a aparţinut tatălui său, Beldiman Cocăneanu. Cele trei notificări formulate de Cocăneanu fiul au fost conexate în baza referatului Primăriei nr. 119602 din 1 octombrie 2002. De asemenea, s-a observat că parcela în cauză era afectată de construcţii. În baza procurii nr. 1498 din 31 iulie 2002, spune rechizitoriul DNA-ului, Cocăneanu l-a mandatat să-l reprezinte în cauză pe Răsvan Mircea Tudorache, fiul său vitreg, inculpat de asemenea în dosar, la capitolul mandatari, pentru „infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate (n.r. funcţionarii Primăriei Constanţa)". Rechizitoriul procurorilor DNA ne arată că, „după numirea ca mandatar, acceptând propunerea învinuitei Dospinescu Daniela Ramona de a primi terenuri în plus (în suprafaţă neprecizată) faţă de suprafaţa notificată, pe care să le transmită învinuitei Barbu Paraschiva, în primă fază sub forma unei promisiuni de vânzare-cumpărare, în schimbul a 50.000 USD, în scriere olografă, Tudorache Răsvan Mircea a redactat şi a semnat înscrisul înregistrat la Primăria Constanţa, prin antedatare, cu număr şi dată false, respectiv cu nr. 16994/4.02.2002, în care, după ce a precizat că a fost mandatat conform procurii nr. 1498/31.07.2002 şi că a trimis spre soluţionare trei notificări, îşi exprimă îndreptăţirea de a intra în «posesia bunului imobil, teren în suprafaţă de - lot 30 - liber de sarcini»".

DNA-ul mai spune că, deşi Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu a cerut să i se restituie suprafaţa de teren de 51.585 mp, ocupată de locuinţe realizate din investiţii de stat şi care constituie limitele îndreptăţirile sale, „prin ignorarea acestei realităţi şi folosirea frauduloasă a datelor rezultate din verificările Serviciilor GIS şi Cadastru, în baza adresei ofertă nr. 109769 din 5 septembrie 2002, Direcţia Patrimoniu, sub semnătura învinuitei Dospinescu Ramona Daniela, l-a încunoştinţat pe învinuitul Tudorache Răsvan Mircea (...) că s-au analizat notificările şi reclamaţia nr. 16994 din 4.02.2002 (...) şi că s-a admis cererea formulată de Cocăneanu Constantin Ioan Dumitru pentru măsuri reparatorii prin echivalent valoric. Totodată, în două tabele distincte, conţinute în adresă, au fost trecute terenurile propuse pentru restituire, astfel: în primul tabel sunt înscrise 12 terenuri ce se pot restitui în natură, în suprafaţă totală de 24.400 mp, cu o valoare de 604.540 USD (...), în cel de-al doilea tabel au fost nominalizate 13 terenuri care se atribuie în compensare în suprafaţă totală de 80.076,53 mp, cu o valoare de 2.800.617 USD". Pentru a preveni o posibilă nerespectare de către Răsvan Mircea Tudorache a promisiunii de vânzare către Paraschiva Barbu a terenurilor propuse pentru atribuire în compensare au fost semnate antecontracte de vânzare - cumpărare. Pentru 50.000 USD i-a vândut, pe 1 noiembrie 2002, nouă din cele 13 terenuri incluse în cel de-al doilea tabel, dintre care şase situate în staţiunea Mamaia, în suprafaţă totală de 74.503,92 mp, cu „preţul" de 21.223 lei/mp, echivalentul a 0,67USD/mp. Procurorii mai spun că este vorba şi de o subevaluare a terenurilor atribuite. Şi aşa ajungem la terenul de 14.900 mp din staţiunea Mamaia, zona Perla, care a fost evaluat la 20 USD/mp. Este „rodul" Dispoziţiei primarului Radu Mazăre nr. 3694/5.11.2002.

Cel de-al doilea tabel conţinea terenuri în zona Perla (Mamaia, pe şoseaua Mangaliei, zona Spital Judeţean, Mamaia/Unirii, Baba Novac, Gara CFR, zona Metropol (Mamaia), Faleză Nord sau str. Mihai Eminescu. Ce s-a întâmplat cu ele?

Distracţia Aqua Magic

Pe 2 iulie 2003 era inaugurat, cu mare fast, parcul acvatic Aqua Magic, cu participarea reprezentanţilor Primăriei Constanţa şi ai Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. Radu Mazăre şi Miron Mitrea, doi PSD-işti de bază, au consfinţit deschiderea unei noi afaceri în staţiunea Mamaia. Alături de ei, Dan Matei Agathon. Distracţie pe 27.200 mp. Dar cu ce preţ? Astăzi se împlinesc nouă ani şi zece sezoane de Aqua Magic. Şi acum societatea Aqualand SA, cea care stă în spatele parcului de distracţii din staţiunea Mamaia, este condusă de Sorina Gina Hortolomei Moscu, cea despre care se spune că ar fi „mâna de fier" a afacerilor unui anume grup de interese. Printre acţionari îi regăsim acum pe Dumitru Cilibia, şeful de la Petroconst, pe fiica acestuia, Laura Bianca Buşu, dar şi pe „omniprezenta" Sorina Gina Hortolomei Moscu. Rechizitoriul DNA în ceea ce priveşte retrocedările administraţiei Mazăre prezintă cazul Aqualand în două părţi: Modul de operare A şi Modul de operare B. Două poveşti, o singură afacere. În fapt, suprafaţa totală de teren pe care s-a amenajat „în timp record" parcul de distracţii estivale unde are un bar şi Radu jr., fiul primarului Radu Mazăre, a fost formată din două terenuri retrocedate prin semnătura şi dispoziţia primarului Radu Ştefan Mazăre.

La data înfiinţării, în Aqualand SA erau implicaţi: Pomacost SA, Five Holding SA (acţionar la Sigma Trading, afacere în care erau şi sunt implicaţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu), Mobitom SA, Laura Bianca Buşu, Irina Cilibia şi Basarab Popa. Cele două terenuri, unul de 14.900 mp şi un altul de 12.320,96 mp, au fost închiriate de la Paraschiva Barbu şi de la Alexandru Octavian Şerban (actualul şef al secţiei de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă) pentru numai 20 de milioane de lei pe an.

Dacă primul teren a provenit pe filiera Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu - Răsvan Mircea Tudorache - Paraschiva Barbu, cel de-al doilea a „aterizat" la Aqualand de la medicul Alexandru Octavian Şerban, noul şef al secţiei de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, via Laura Mariana Leşe.

Pe 25 aprilie 2003, Aqualand a încheiat cu Alpha Bank contractul de facilitate de credit pentru 600.000 de euro. Creditul a fost garantat de Paraschiva Barbu şi de Alexandru Octavian Şerban. Pe 9 iunie 2003, societatea a mai primit un credit de 50.000 de euro, fiind constituită o garanţie reprezentată de un teren situat în Mamaia, zona Corsarul - Butoaie, aflat în proprietatea lui Alexandru Octavian Şerban şi a soţiei acestuia.

Paraschiva_-_Gabriela_Mazare_Paraschiva_Barbu_156.jpg

Mamele din Mamaia

Modul de operare A a continuat foarte... lin. Prin contractul de vânzare-cumpărare 257 din 29 ianuarie 2003, Paraschiva Barbu cumpără de la Cocăneanu terenul de 8.307,80 mp situat în staţiunea Mamaia, zona „Căpitănie - Vila Marina".

O parte din teren, 490,02 mp, a fost schimbată cu 489,99 mp cu Mihai-Octavian Lăţea şi Dan Cornel. „Prezenta lotizare are loc în vederea înstrăinării loturilor individual". La rândul lui, Dan Cornel avea să devină, pe 31 martie 2003, beneficiar al retrocedărilor lui Radu-Ştefan Mazăre. Prin Dispoziţia primarului Constanţei nr. 626, Dan Cornel a primit nouă terenuri în mai multe zone din Constanţa şi Mamaia, în valoare totală de 416.254 USD. De asemenea, Dan Cornel a mai fost implicat într-o retrocedare, cea a fostului Cinematograf Regina Maria. Prin actul de lotizare nr. 1501 din 19 mai 2005, Paraschiva Barbu împarte terenul de 8307,77 mp în două loturi de 4406,58 mp, respectiv 3901,20 mp.

Doar câteva zile mai târziu, prin contractul de vânzare-cumpărare 1531 din 23 mai 2005, Paraschiva „interpusa" Barbu vinde lotul 1, de 4.406,58 mp, format din 680,700 mp teren de sub construcţie şi 3.725,88 mp teren liber, către SC APV Media Turism SA, reprezentată prin administrator unic, Victoria Gabriela Mazăre.

În urma „modului de operare A", DNA-ul a instituit sechestru asupra a opt terenuri, în suprafaţă de 18.190,55 mp, „identificate în proprietatea învinuitei Paraschiva Barbu".

Episodul Spectrum

Nici „modul de operare B" nu-i este străin mamei Antonellei Marinescu. Speţa o are ca actor principal pe Laura Mariana Leşe, căreia i s-au oferit în compensare terenuri în suprafaţă totală de 211.480,63 mp, 216,32% faţă de cât se notificase. Pe 23.12.2004, Leşe a vândut învinuitului Alexandru Octavian Şerban, acelaşi ca şi în povestea Aqua Magic, 23 de terenuri în suprafaţă totală de 131.560,75 mp. Când vorbim despre Laura Mariana Leşe trebuie să ne reamintim o altă poveste de succes a Constanţei: Spectrum Residence. Pe 6 octombrie 2006, SC Bizart Group vinde societăţii Five Holding terenul de 7.366 metri pătraţi, categoria de folosinţă curţi construcţii. Odată cu dreptul de proprietate asupra terenului, Bizartul a transmis Five Holding toate drepturile şi obligaţiile ce derivau din avizele, aprobările, certificatele de urbanism şi autorizaţiile eliberate de autorităţile locale, privind executarea lucrărilor de construcţie a Spectrum Rezidence.

Suprafaţa a fost obţinută în urma unui contract de alipire a două terenuri. Extrem de interesant este traseul proprietarilor pe care l-a urmat actualul amplasament al Spectrum Residence. Ambele suprafeţe de teren ce au făcut ulterior obiectul contractului de alipire, au intrat iniţial în posesia notarului public din Bucureşti, Mariana Laura Leşe, printr-o dispoziţie din noiembrie 2002, a primarului Radu Ştefan Mazăre. Una din suprafeţe a fost vândută mai departe către Vasile Bostan, Doina Bostan şi Mircea Dumitrescu. Paraschiva Barbu a cumpărat terenul de la soţii Bostan, pentru a-l vinde ulterior celor de la Bizart Grup. Cealaltă suprafaţă a fost vândută de Leşe soţilor Ceacâreanu, Mihai Sergiu şi Daniela Maria, care ulterior au revândut tot celor de la Bizart Grup.

Epilog

DNA: „Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele «Nisipuri» SA), mama şi fratele acestuia (prin firma «APV Media Turism»), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma «Habitat şi Ambient» SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele «Pomacost» SA şi «Aqualand» SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC «Holland Development Group» SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa «New Home Construct» SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen".

Pe lista asociaţilor Paraschivei Barbu s-au numărat, de-a lungul vremii, fiica sa, Antonella Marinescu, şi Ozghen Husein, cel care le este alături în afaceri şi primarului Radu Mazăre, lui Nicuşor Constantinescu ori vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Gheorghe Darie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii