Revoltător! Pomelnicul lui Teodosie pentru AUR Constanța. Slujbă cu mesaj electoral. Arhiepiscopul riscă sancțiuni disciplinare severe
Revoltător!: Pomelnicul lui Teodosie pentru AUR Constanța. Slujbă cu mesaj electoral. Arhiepiscopul riscă sancțiuni


Urări pentru George Simion, fostul candidat la prezidențiale – Călin Georgescu, președintele POT – Ana Maria Gavrilă, cât și parlamentari
ÎPS Teodosie a făcut mai multe urări, atât pentru liderul de partid George-Nicolae Simion și familia sa, dar și pentru fostul candidat la alegerile din iarna trecută, Călin Georgescu, președintele POT România, Ana Maria Gavrilă. Printre cei urați de ierarh, se numără și parlamentarii de Constanța Silviu Titus Păunescu, Cosmin Hristu și Nicolae Vlahu.
„Înainte de a vă stropi cu aghiasmă, am și o urare. Robilor lui Dumnezeu, George Nicolae, Călin, Ana Maria, Ilinca, Radu, Silviu, Cosmin, Nicolae, dă-le Doamne sănătate, zile bune și îndelungate, viață pașnică, pentru toate bunăsporire, credință luminată, nădejde tare și dragoste curată, spre bună chibzuință, pentru Biserica noastră, pentru neamul nostru, pentru țara noastră și pentru binele tuturor și îi păzește întru mulți ani, mulți ani trăiască!”, a spus Înaltpreasfințitul.
Acest tip de mesaj, rostit în contextul sfințirii unui spațiu ce aparține unui partid politic, poate fi interpretat drept un act de susținere directă, ceea ce contravine în mod flagrant regulilor Bisericii Ortodoxe Române cu privire la neutralitatea clerului.
Prevederi clare, încălcate fățiș
Potrivit Hotărârii Sfântului Sinod nr. 4670/2008 și regulamentelor canonice în vigoare, arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis:
- să facă politică partinică;
- să fie membru al unui partid politic sau al unei organizații care poate fi asimilată unui partid politic;
- să candideze la alegerile parlamentare;
- să participe la campanii electorale în calitate de susținător;
- să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public în România sau în alte state.
De asemenea, se precizează explicit că „clericul sau monahul care se implică în politica vreunui partid (...) încalcă legământul depus la hirotonie – «nu mă voi îndeletnici cu activități potrivnice chemării preoțești și nu mă voi face părtaș la lucrări și adunări care dăunează Bisericii» – și riscă să fie judecat disciplinar în Consistoriile eparhiale. În caz de abatere gravă, acesta va trebui să aleagă între cariera politică și viața monahală.”
Poziția BOR: Neutralitate deplină, fără compromisuri
Poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române este una fermă. În comunicatul emis în noiembrie 2024, după o serie de afirmații similare făcute de ÎPS Teodosie, BOR a reamintit că nu recomandă susținerea niciunui partid politic și că îndeamnă cetățenii să facă alegeri „după criterii care vizează realizarea binelui țării și promovarea valorilor creștine”.
Mai mult, Sfântul Sinod a făcut un apel clar la clasa politică, cerând să nu recruteze membri din rândul clerului și să nu folosească în scopuri electorale spații, simboluri sau slujbe bisericești.
Risc major de sancțiune
În cazul în care Sfântul Sinod sau autoritățile disciplinare ale BOR vor considera că slujba de la sediul AUR a fost un act de susținere politică, ÎPS Teodosie se expune unor sancțiuni disciplinare, care pot merge de la mustrare scrisă la suspendare sau chiar retragerea din funcție.
Citește și
ÎPS Teodosie, mesaje electorale și slujbă la sediul AUR Constanța. Urări pentru Călin Georgescu și președinta POT (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp