Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Italienii, Mazăre şi ploaia de litigii

ro

20 May, 2011 00:00 1928 Marime text

cap_8.jpgReprezentanţii firmei italiene - care de aproximativ zece ani s-au angajat să ridice luxoase cartiere în zona Faleză Nord a Constanţei, dar nu şi-au mai putut duce la îndeplinire angajamentele din cauza disensiunilor avute cu administraţia Mazăre - au dat în judecată SPITVBL pentru că le-ar fi impus impozite nelegale, calculate pentru terenuri sau proprietăţi pe care nu le pot folosi

Cu înţelegerea parafată la un moment dat pentru „reconstruirea" Constanţei, italienii de la Fin Co Ge Ro Spa par incapabili să mai îngroape securea războiului cu administraţia locală, aflată sub tutela primarului Radu Mazăre. La momentul de faţă, numeroase procese intentate de italieni Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa se află atât pe rolul Judecătoriei Constanţa, la Tribunal, dar şi la Curtea de Apel, unul dintre ele fiind înregistrat recent, ca urmare a recursului înaintat de SPITVBL.

Pe scurt, reprezentanţii firmei italiene - care de aproximativ zece ani s-au angajat să ridice luxoase cartiere în zona Faleză Nord a Constanţei, dar nu şi-au mai putut duce la îndeplinire angajamentele din cauza disensiunilor avute cu administraţia Mazăre - au dat în judecată SPITVBL pentru că le-ar fi impus impozite nelegale, calculate pentru terenuri sau proprietăţi pe care nu le pot folosi. În acest sens, este de menţionat că cel puţin unul dintre procese a fost câştigat în primă instanţă de reprezentanţii Fin Co Ge Ro Spa, cei de la SPITVBL atacând în recurs decizia prin care li s-a dat dreptate italienilor. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa sub numărul 11691/118/2009, obiectul dosarului fiind „contestaţie act administrativ fiscal". De menţionat că procesul a ajuns la Curte după ce Tribunalul a respins excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de SPITVBL şi a admis acţiunea îndreptată împotriva Serviciului Public Local de către Fin Co Ge Ro Spa.

Avalanşa taxelor şi a impozitelor

fincogero_-_FINCOGERO.jpgUn alt dosar prin care aceiaşi italieni se judecau tot cu SPITVBL a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa la începutul acestui an, sub numărul 1411/118/2011, însă instanţa a părut să dea dreptate administraţiei locale, considerând întemeiată excepţia ridicată de reprezentanţii acesteia privind necompetenţa materială a instanţei. Cu alte cuvinte, dosarul a fost în cele din urmă declinat spre competentă soluţionare la Judecătoria Constanţa. Aşa cum arătam într-o ediţie anterioară, litigiul propriu-zis în dosarul cu pricina era legat de anularea impozitelor imputate de structura subordonată Consiliului Local Constanţa. Concret, reprezentanţii Fin Co Ge Ro Spa susţineau că instituţia i-ar fi pus la plată în mod nelegal, ei nedeţinând la momentul de faţă „niciun fel de clădire şi niciun mijloc de transport în circumscripţia fiscală administrată de intimată (nr. SPITVBL)". Suma imputată de SPITVBL şi contestată de Fin Co Ge Ro Spa în instanţă era de 42.001 lei, însă italienii considerau că, atâta timp cât municipiul Constanţa nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale, nici ei nu datorează niciun ban. „Există o întreagă suită de litigii având ca obiect contestaţii la executare silită sau plângeri în contenciosul administrativ împotriva diverselor acte prin care ni s-au calculat începând cu 2008 diverse taxe şi impozite în mod nelegal", se plângeau italienii în acţiunea înaintată instanţei Tribunalului Constanţa sub numărul respectiv. În plus, se arăta că „la ora actuală există o plângere administrativă împotriva declaraţiei fiscale iniţiale din care decurg toate sumele calculate de SPITVBL Constanţa în sarcina noastră, plângere la care nu am primit răspuns".

Litigiile cu SPITVBL

În acest context, reprezentanţii Fin Co Ge Ro Spa au mai explicat că instituţia reclamată le trimite semestrial acte intitulate fie înştiinţări de plată, fie direct titluri executorii, somaţii sau procese verbale de cheltuieli, ultimele vizând taxe şi impozite stabilite anticipat pentru anul 2011. În altă ordine de idei, dintre celelalte litigii în instanţă ale societăţii din Catania cu administraţia tutelată de Mazăre amintim cauza cu numărul 6109/118/2011 înregistrată pe 13 aprilie la Tribunalul Constanţa cu obiectul „obligaţia de a face", în care Fin Co Ge Ro Spa era reclamant, iar SPITVBL era pârât, proces în care prima înfăţişare a fost fixată pentru data de 16 septembrie 2011, după vacanţa judecătorească. La aceeaşi instanţă este înregistrat şi dosarul cu numărul 3489/118/2011, cu obiectul anulare act administrativ, în care firma din Italia este reclamant, iar pârâţii sunt Municipiul Constanţa prin primar şi Consiliul Local Constanţa - SPITVBL. Procesul se va judeca pe 2 iunie, iar pe 3 iunie se va judeca dosarul cu numărul 1379/118/2011, cu acelaşi obiect şi reclamant, pârâţi fiind Consiliul Local Constanţa şi respectiv Consiliul Local Constanţa SPITVBL.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii