Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanța au motivat decizia de a obliga Municipiul Constanța la plata a peste 1.000.000 de euro către niște afaceriști

ro

16 Jan, 2021 00:00 4502 Marime text
  • Curtea de Apel Constanța a motivat Hotărârea nr. 390/2020, pronunțată în procesul SC House 3000 Real Investment versus Municipiul Constanța prin Primar.
  • Prin decizia respectivă, municipalitatea a fost obligată să achite firmei suma totală de 4.881.300,82 de lei, reprezentând doar dobânzi penalizatoare și cheltuielile de judecată cu acest proces.
  • Judecătorii au precizat că „expertul tehnic a confirmat că reclamantul a calculat corect cuantumul pretențiilor sale, iar instanța de apel constată că respectivul mod de calcul este adecvat situației de fapt și de drept evocate, apelul declarat de reclamant este întemeiat“.
  • Părțile din dosar pot ataca hotărârea în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
 
Magistrații Curții de Apel Constanța au motivat hotărârea prin care Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat, în data de 2 noiembrie 2020, să achite peste un milion de euro unui dezvoltator imobiliar din oraș.
 
Este vorba despre procesul intentat municipalității de către House 3000 Real Investment, suma pe care Municipiul Constanța a fost obligat să o achite, în apel, ridicându-se la 4.881.300,82 de lei și echivalând cu peste un milion de euro!
 
Banii reprezintă dobânzi legale penalizatoare pentru diferitele tranșe de sume ce trebuiau achitate firmei de către municipalitate pentru lucrările de urbanizare desfășurate în Faleză Nord, pentru cartierul nou-creat Fin.Co.Ge.R.O.SpA.
 

„Titulara tuturor creanțelor“

 
În dosarul cu numărul 2278/118/2018, reprezentanții SC House 3000 Real Investment au arătat că, în prezent, firma este „titulara tuturor creanțelor izvorâte din stadiile nr.1 — 5 de execuție a lucrărilor de urbanizare publică din Zona Faleză Nord“, potrivit www.rolii.ro.
 
Lucrările respective fuseseră realizate de către firma italiană Fin.Co.Ge.R.O. SpA, urmând ca, potrivit sentințelor obținute în urma diverselor procese intentate de aceasta Primăriei Constanța în acest sens, municipalitatea să le deconteze la momentul finalizării lor, astfel cum fusese obligată de către judecători.
 
Potrivit judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, care au decis în noiembrie 2020 obligarea municpalității la plata sumei de peste un milion de euro către dezvoltatorul imobiliar, „prin hotărârea ce constituie titlul executoriu instanța a autorizat pe reclamant să efectueze lucrări ce erau în sarcina pârâtului pe cheltuiala acestuia, în situația în care nu respectă dispozițiile hotărârii, iar instanțele de judecată, în soluționarea unor dispute identice sub aspectul situației de fapt și drept au acordat reclamantului, cu efectul puterii de lucru judecat, dobânda legală penalizatoare în cuantumul prevăzut de art. 3 alin. 21 din OG 13/2011 pentru perioadele ulterioare intrării în vigoare a acestui text de lege“.
 

„Apelul declarat de reclamant este întemeiat“

 
Se mai arată în Hotărârea nr. 390/2020 a Curții de Apel Constanța, document citat pe Jurindex, următoarele:
 
„Având în vedere cele reținute anterior, precum și faptul că expertul tehnic a confirmat că reclamantul a calculat corect cuantumul pretențiilor sale, iar instanța de apel constată că respectivul mod de calcul este adecvat situației de fapt și de drept evocate, apelul declarat de reclamant este întemeiat și va admis cu consecința schimbării hotărârii apelate în sensul admiterii cererii și obligării pârâtului la plata către reclamant a sumei 4.186.457,48 lei cu titlu de dobândă legală penalizatoare calculată asupra debitului supus executării silite conform somației din data de 26 01 2011 emisă de BEJ Stoica Adrian în dosarul de executare silită nr.241/2008 - stadiul nr. 1 de execuție lucrări și a sumei de 632.711,65 lei cu titlu de dobândă legală penalizatoare calculată asupra debitului supus executării silite conform somației din data de 25 04 2017 emisă de BEJ Stoica Adrian în dosarul de executare silită nr. 241/2008 - stadiul nr. 5 de execuție lucrări“, potrivit www.rolii.ro.
 
Astfel, suma totală acordată de Curtea de Apel Constanța în dosarul 2278/118/2018 se ridică la 4.881.300,82 de lei, din care suma de 62.131,69 de lei reprezintă cheltuielile de judecată efectuate de afaceriști.
 
Din restul sumei, 4.186.457,48 de lei reprezintă „dobândă legală penalizatoare calculată asupra debitului supus executării silite conform somației din data de 26.01.2011 emisă de BEJ Stoica Adrian în dosarul de executare silită nr. 241/2008 – stadiul nr.1 de execuție lucrăr“.
 
Nu în ultimul rând, suma de 632.711,65 de lei reprezintă „dobândă legală penalizatoare calculată asupra debitului supus executării silite conform somației din data de 25.04.2017 emisă de BEJ Stoica Adrian în dosarul de executare silită nr. 241/2008 – stadiul nr. 5 de execuție lucrări“.
 
Cu alte cuvinte, suma pe care Municipiul Constanța a fost obligat să o achite reprezintă, în acest dosar, doar dobânzile penalizatoare!
 
Așa cum am afirmat anterior, hotărârea Curții de Apel Constanța nu este definitivă, ci poate fi atacată în recurs. Părțile au la dispoziție 30 de zile de la data comunicării pentru a declara recursul.
 

Neînțelegeri cu municipalitatea

 
După cum arătam în edițiile anterioare, litigiul purtat între afaceriștii de la House 3000 Real Investment și Municipiul Constanța prin Primar are legătură cu unul dintre cartierele nou-realizate în zona Faleză Nord a Constanței.
 
Mai exact, procesul are la bază lucrările de urbanizare publică realizate de Fin.Co.Ge.R.O.SpA în zona Faleză Nord.
 
Lucrările fuseseră realizate în baza contractului încheiat în anul 2000, între Primăria Constanța, condusă la momentul respectiv de Gheorghe Mihăieși, și Fin.Co.Ge.R.O. SpA, pentru ridicarea unui ansamblu rezidențial în cartierul Faleză Nord.
 
În timpul administrației Radu Mazăre, firma italiană a avut o serie de neînțelegeri cu municipalitatea, care au dus la mai multe procese în instanță.
 
În cele din urmă, judecătorii au autorizat firma Fin.Co.Ge.R.O.SpA să realizeze lucrările de urbanizare din Faleză Nord, urmând ca municipalitatea să fie obligată să le achite, la momentul finalizării acestora.
 
Ulterior, creanțele au fost cumpărate de către House 3000 Real Investment de la Fin.Co.Ge.R.O.SpA, rămânând astfel ca prima societate să recupereze banii de la primărie.
 
În motivarea privind sumele solicitate de la Municipiul Constanța prin Primar, reprezentanții SC House 3000 Real Investment au arătat în cererea de chemare în judecată, menționată pe Jurindex, că, în prezent, firma este „titulara tuturor creanțelor izvorâte din stadiile nr.1 — 5 de execuție a lucrărilor de urbanizare publică din Zona Faleză Nord“.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut dacă municipalitatea va declara recurs în cauză și care va fi hotărârea finală a instanțelor de judecată.
 
Citește și:

Wave House SRL modifică hotelul din Mamaia Nord. Iată cine sunt investitorii

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii